Ο Μισέλ βάζει στην ατζέντα της συνόδου της Γρανάδα το μέλλον μιας διευρυμένης ΕΕ
12:14 - 03 Οκτωβρίου 2023
Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της συζήτησης για την στρατηγική ατζέντα μέχρι το 2029, θα απασχολήσει τους 27 ηγέτες των κρατών μελών, με ιδιαίτερη έμφαση στο πώς θα λειτουργεί μια διευρυμένη ΕΕ, αναφέρει στην επιστολή με την οποία προσκαλεί τους ηγέτες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Γρανάδα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Η άτυπη σύνοδος κορυφής στη Γρανάδα της Ισπανίας θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου, με οικοδεσπότη τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Την προηγούμενη, στις 5 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Γρανάδα η τρίτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρώπης πέρα από την ΕΕ.
Όπως ανέφερε ο κ. Μισέλ, η συνάντηση των 27 κρατών μελών θα ξεκινήσει με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στη συνέχεια οι ηγέτες θα συζητήσουν τα θέματα που αφορούν τη στρατηγική ατζέντα.
Ο κ. Μισέλ υπογραμμίζει ότι πέρα από τις συζητήσεις που θα γίνουν για τα τρέχοντα θέματα, όπως τη διαχείριση της μετανάστευσης, η συνάντηση «σηματοδοτεί την αρχή μιας σημαντικής διαδικασίας αναστοχασμού για τις μελλοντικές προτεραιότητες της Ένωσής μας» μέσω της οποίας οι ηγέτες θα ορίσουν την κατεύθυνση και τους στόχους για τα επόμενα χρόνια, ενόψει και της συζήτησης της Στρατηγικής Ατζέντας 2024 - 2029.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνει πως πέρα από τη στήριξη στην Ουκρανία μετά την Ρωσική εισβολή, οι 27 ηγέτες δεσμεύτηκαν στη Σύνοδο των Βερσαλλιών στην από κοινού ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, τη μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων και την δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής οικονομικής βάσης.
Η σύνοδος στη Γρανάδα θα αποτελέσει ευκαιρία ανασκόπησης και αξιολόγησης της προσπάθειας, επισημαίνει, προσθέτοντας πως οι 27 θα κοιτάξουν επίσης προς το μέλλον «εντοπίζοντας τις μελλοντικές προσκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε» και καθορίζοντας στρατηγική διασφάλισης «της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ σε αυτό το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον».
Πέρα από τη στρατηγική ατζέντα, σημείωσε, η συζήτηση θα εστιάσει αναπόφευκτα στο μέλλον της μιας «διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τις επιπτώσεις της διεύρυνσης στα σημερινά κράτη μέλη και στις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.
«Είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσουμε μεταξύ άλλων θεμάτων τη μελλοντική δυναμική της Ένωσής μας, τις πολιτικές μας και τη λήψη αποφάσεων, για να διασφαλίσουμε τη συνεχή επιτυχία της ΕΕ. Ειδικότερα, θα ασχοληθούμε με κρίσιμα ερωτήματα, όπως: Τι κάνουμε μαζί; Πώς αποφασίζουμε; Πώς συνδυάζουμε τα μέσα μας με τις φιλοδοξίες μας;» πρόσθεσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ