Καταγγελία για διαρροή εγγράφων από Πειθαρχική Δίκη και ερωτήματα

Συνεχίζει να... ταλαιπωρείται η πειθαρχική σε βάρος ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, η οποία εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, αφού πέραν των διαδοχικών αναβολών, μια καταγγελία που αφορά διαρροή πρακτικών της διαδικασίας, είτε ηθελημένα είτε άθελα, ήρθε να προστεθεί στην εξίσωση.

Καταρχάς θα πρέπει να αναφερθεί πως οι Πειθαρχικές Επιτροπές - υπό κανονικές συνθήκες - είναι ανεξάρτητες και δεν πρέπει τα μέλη που τις απαρτίζουν να διαρρέουν μαρτυρικό υλικό ή οτιδήποτε σχετίζεται με τη διαδικασία, αφού υπάρχει κίνδυνος, από νομικής πλευράς, να εγερθούν ζητήματα που ενδεχομένως να τινάξουν τη διαδικασία στον αέρα. Με απλά λόγια, λίγο πολύ, οι κανονισμοί συνάδουν με αυτούς που διέπουν και τα Δικαστήρια.

Πέραν του ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια πειθαρχική που έχει περάσει από χίλια μοίρα κύματα, μια καταγγελία που αφορά διαρροή εγγράφων που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, σε ανώτερο αξιωματικός του Αρχηγείου, που ουδεμία σχέση έχει με την διαδικασία, έρχεται να εγείρε ερωτήματα. Και αυτό διότι, ο ανώτερος αξιωματικός έλαβε έγγραφα που δεν έπρεπε να έχει στην κατοχή του και έπρεπε γνωρίζει τους κινδύνους, εκτός εάν ο ίδιος ήθελε να δημιουργήσει αυτό το παραθυράκι στην αντίπερα όχθη, ενώ από την άλλη, ζητήματα προκύπτουν και γύρω από το πρόσωπο που έλαβε τις οδηγίες να για δώσει τα σχετικά έγγραφα στον ανώτερο αξιωματικό. Αυτό από μόνο του, πλήττει την ανεξαρτησία, όχι μόνο αυτής της Πειθαρχικής Επιτροπής αλλά όλων, αφού δείχνει αυτό που καταγγέλθηκε αρκετές φορές, πως υπάρχουν γκρίζα σημεία από την στιγμή που σε μία Επιτροπή δεν διορίζονται ανεξάρτητα μέλη. Ως εκ τούτου, εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κάποιος, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η καταγγελία για διαρροή, εάν αυτή η ενέργεια δεν ακολουθήθηκε και σε άλλες πειθαρχικές δίκες, ειδικότερα σε αυτές που κρίνονται σημαντικές γιατί εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη.

Σε ό,τι αφορά αυτή την περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν πως έγιναν σχετικά διαβήματα στον Γενικό Εισαγγελέα και την Υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να διερευνηθεί το συμβάν, με το μπαλάκι να βρίσκεται στους ιδίους, ενώ σημειώνεται πως στην Επιτροπή υπάρχουν και μέλη από την Νομική Υπηρεσία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μια τέτοια ενέργεια, σε περίπτωση πάντα που επιβεβαιωθεί, είναι πως μέλη της ίδιας της Πειθαρχικής Επιτροπής που καλούνται να εξετάσουν τα πειθαρχικά παραπτώματα ενός κατηγορούμενου, θέτουν οι ίδιοι σε κίνδυνο την υπόθεση, όπως αυτό συνέβη και με την περίπτωση του ανώτερου αξιωματικού ο οποίος φέρεται να έλαβε τα έγγραφα.

Από την άλλη, ξενίζει η ευκολία με την οποία μπορούν να διαρρεύσουν στοιχεία από μια Πειθαρχική Επιτροπή σε πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση ή δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν άμεση ενημέρωση για τα τακταινώμενα, ειδικότερα στις περιπτώσεις που ενδεχομένως να έχουν εμπλοκή.

Δειτε Επισης

Παρατείνεται η προσωρινή κράτηση της Ρούλας Πισπιρίγκου - Για ένα ακόμη εξάμηνο στη φυλακή
Ξανά στο προσκήνιο η χρήση λογισμικών κατασκοπείας-Στοχευμένες συστάσεις προς την Κύπρο από ΣτΕ
Με παρέμβαση ΠτΔ δεν εφεσιβάλλεται η απόφαση κατά ΡΙΚ για την υπόθεση της Ευδοκίας-«Πραγματικά λυτρώνομαι»
Γραπτώς στο Τελωνείο πρέπει να δηλώνονται χρηματικά ποσά των 10.000 ευρώ και άνω
Ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου του ΠΙΣ ο γιατρός που καταδικάστηκε για άσεμνη επίθεση
Φρίκη στο Κολοράντο-Βρέθηκαν 190 πτώματα σε αποσύνθεση σε γραφείο τελετών
Έστειλε επιστολή στη ΡΑΕΚ αλλά ζήτησε πάλι χρόνο η ΑΗΚ για την αύξηση στο ρεύμα
Νέα κεφάλαια γύρω από το θανατηφόρο του 2012-Ερωτήματα για τους μάρτυρες κατηγορίας εναντίον του εξεταστή
Συνελήφθη και τρίτο πρόσωπο για τα επτά κιλά κάνναβης που εντοπίστηκαν στη Λεμεσό
Παραμένει κρίσιμα η 22χρονη που τραυματίστηκε μετά από επίθεση με μαχαίρι στην Ερμού-Ξεσπά ο πατέρας της