Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στη συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Κόμπου, και του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Ayman Al Safadi.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κόμπος πραγματοποίησε σήμερα, Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023, επίσκεψη στην Ιορδανία.

Όπως αναφέρεται στο πλαίσιο της επίσκεψης, o Υπουργός Εξωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Al Safadi, ενώ προηγήθηκαν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Προστίθεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ιορδανία και τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα και ο ίδιος ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών για αποκλιμάκωση και αποφυγή επιδείνωσης της κατάστασης.

Αναφέρεται ότι ο κ. Κόμπος επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βασίζεται στον απερίφραστο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση και ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά, σε συνεννόηση με άλλους εταίρους, στη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για ανακούφιση των αμάχων στη Γάζα.

Σημειώνεται ότι οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή και τόνισαν την επείγουσα ανάγκη όπως δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες, οι οποίες θα επιτρέψουν την έναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση λύσης δύο κρατών, τα οποία θα συνυπάρχουν ειρηνικά, όπως προνοούν οι σχετικές αποφάσεις των ΗΕ.

Δειτε Επισης

Επισκέφθηκε τις πατατοκαλλιέργειες στη Ξυλοφάγου το βασιλικό ζεύγος (pics)
Συνελήφθη ο 30χρονος ιδιοκτήτης του οχήματος με το οποίο παρασύρθηκαν δύο πρόσωπα στη Λάρνακα
Δήλωση «μετανοίας» από Ζελένσκι-«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε υπό την ισχυρή ηγεσία Τραμπ»
Παραιτήθηκε και ο Υφ. Κλιματικής Κρίσης της Ελλάδας-«Διευκολύνω τη διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη»
Το Κέντρο «Ζήνων» επισκέφθηκε το βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας-Ενημέρωση για τον κεντρικό ρόλο στην Αν. Μεσόγειο
Παραιτήθηκε ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας-Επικαλείται λόγους πολιτικής ευθιξίας για τα Τέμπη
Εξελίξεις σε επίπεδο ΕΔΑΔ για το θανατηφόρο του 2012-Ζητήθηκαν φάκελοι ερευνών, αποφάσεις και έγγραφα
Το δώρο του βασιλικού ζεύγους προς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρώτη Κυρία (pic)
Συνάντησε την Πρόεδρο της Βουλής το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας-«Επίσκεψη ορόσημο»
Σοκ στην Ελλάδα-Νεαρός έστειλε στην Εντατική τον 78χρονο παππού του μετά από λογομαχία