Να τοποθετηθεί και να διευκρινίσει για το χαλούμι, ζητούν οι αιγοπροβατοτρόφοι από Υπ. Εμπορίου

H Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων καλεί τον Υπουργό Εμπορίου να τοποθετηθεί δημόσια και να διευκρινίσει αν υποσχέθηκε τροποποίηση της νομοθεσίας του χαλούμι ΠΟΠ, ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των αγελαδοτρόφων, ενώ θεωρεί πως αν δεν τοποθετηθεί τότε «θα είναι συμμέτοχος στον πόλεμο των τυροκόμων και αγελαδοτρόφων εναντίον του χαλουμιού και της πατρίδας».

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή το δημοσίευμα του ΚΥΠΕ, που μεταδόθηκε νωρίτερα και το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, ο οποίος αναφέρει ότι «αν σήμερα το χαλούμι ΠΟΠ είναι ακριβό και δεν είναι ανταγωνιστικό, θα πρέπει να γίνει διαφορετικά, για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος», η Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων διερωτάται αν «έχει αντιληφθεί ο Υπουργός ότι μιλάμε για ένα ΠΟΠ προϊόν με συγκεκριμένες προδιάγραφες».

«Έχει αντιληφθεί ο Υπουργός ότι η μόνη προστασία του χαλουμιού είναι το ΠΟΠ, διότι αλλιώς δεν θα μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε κόστος παρόμοια προϊόντα από άλλες χώρες όπως π.χ. λευκό τυρί σχάρας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες;», διερωτάται.

Εκφράζει έκπληξη γιατί όπως αναφέρει «τα λεγόμενα του Υπουργού Εμπορίου είναι αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Γεωργίας ότι το ΠΟΠ θα εφαρμοστεί ως ορίζει η νομοθεσία, δηλαδή 50+%» και προσθέτει ότι «δεν συνεννοούνται μεταξύ τους».

H Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων υποστηρίζει πως ο Υπουργός Εμπορίου «έπεσε θύμα της παραπληροφόρησης των αγελαδοτρόφων» και επισημαίνει ότι το χαλούμι  ΠΟΠ είναι ακριβό, διότι το αγελαδινό γάλα είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη.

«Αρκεί να ανατρέξει στα επισημα στατιστικά της ΕΛΓΟ και να διαβάσει ότι το αγελαδινό στην Ελλάδα είναι σήμερα 0.48 σεντ και στην Κύπρο 0.70 σεντ σε αντίθεση με το αιγοπρόβειο, το οποίο είναι στην Ελλάδα 1.56 σεντ και στην Κύπρο 1.45 σεντ», αναφέρει.

Επίσης, σημειώνει ότι οι αγελαδοτρόφοι, στους οποίους παρέστη στην εκδήλωση τους, "διασύρουν" την Κύπρο στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και "πολεμούν το χαλούμι", ενώ προσθέτει πως «έχουν υπογράψει την συμφωνία του Ιουλίου 2022 και πριν στεγνώσει το μελανι της υπογραφής, κατέθεσαν τις τροποποιήσεις που απορρέουν από την συμφωνία σαν τεκμήριο στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για να ρίξουν το χαλούμι».

«Δημόσια τόσο ο Πρόεδρος των Τυροκόμων, όσο και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΑ έχουν παραδεχθεί ότι τα τυροκομεία δεν ακολουθούσαν ποτέ την ποσόστωση στο αιγοπρόβειο γάλα, λόγω ανεπαρκών ελέγχων από το Υπουργείο. Με απλά λόγια, υπήρχε τεχνητή καταπάτηση της ζήτησης του αιγοπροβειου γάλακτος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δίκαιη τιμή και ο κλάδος αντί να ευημερεί και να αναπτύσσεται να είναι εξαθλιωμένος. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, με βάση την παραγωγή νωπού γάλακτος, η παραγωγή του χαλουμιού θα έπρεπε να είναι 38.000 τόνοι και όχι 45.000 τόνοι, αλλά λόγω χρήσης της γαλακτοσκονης είμαστε στους 45,000 τόνους», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων «ο Υπουργός Εμπορίου μας ζητά να επιβραβεύσουμε την παρανομία και να δεχτούμε το αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας και της παρανομίας των προηγουμένων ετών ως προ τετελεσμένα και να πορευθούμε με αυτά», τονίζοντας ότι το χαλούμι δεν θα το χαρίσουν σε κανέναν και δεν θα λυγίσουν σε κανενός τα συμφέροντα.

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες