Παραδόθηκε στα κατεχόμενα η συντηρημένη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Πραστειού

Παραδόθηκε σήμερα η συντηρημένη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Πραστειό της κατεχόμενης Αμμοχώστου στο πλαίσιο της «Υποστήριξης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς μεγάλης σημασίας για την Κύπρο».

Η παράδοση πραγματοποιήθηκε στις δέκα το πρωί και η υλοποίηση του έργου έγινε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινότητα.

Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Σώτος Κτωρής, Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά αναφέρει ότι  «ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Πραστειό Αμμοχώστου».

«Μία σημαντική εκκλησία της οποίας η πρώτη φάση χρονολογείται στον 17ο αιώνα με τοιχογραφίες και με ένα, ίσως, από τα ομορφότερα καμπαναριά της Κύπρου, με λιθανάγλυφα εξαιρετικής τέχνης, όπου αναγράφεται και το όνομα του αρχιτέκτονα Χριστόδουλου όπως και η ημερομηνία 15 Ιουλίου 1876», σημειώνει.

Ο κ. Κτωρής προσθέτει ότι «κατά τις εργασίες αποκαλύφτηκε εσωτερικός ζωγραφικός διάκοσμος, άγνωστος μέχρι σήμερα, που μπορεί να χρονολογηθεί στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόκειται κατά βάση για ανεικονικό διάκοσμο, εκτός τριών φτερωτών κεφαλών αγγέλων στο γυναικωνίτη, ο οποίος μιμείται αρχαιοελληνικές ορθομαρμαρώσεις».

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή, σημειώνει «είναι η διακόσμηση με μίμηση μαρμάρινων θωρακίων με ιωνικά αυγά σε βυσσινί χρώμα και γκριζόχρωμων πλακών, στο στηθαίο του γυναικωνίτη. Η αψίδα του Ιερού Βήματος διακοσμείται με αστέρια σε κυανό βάθος, παραπέμποντας σε έναστρο ουρανό, ενώ τα ανάγλυφα γύψινα στοιχεία της οροφής και αλλού (κιονόκρανα, φουρούσια) καλύπτονται με χρυσό ή ώχρα, δίνοντας πολυτέλεια στην όλη διακόσμηση».

Στην ανάρτηση του Σώτου Κτωρή, αναφέρεται επίσης ότι «το όλο έργο υπογράφεται από τον Ελλαδίτη ζωγράφο Ιωάννη Ζαμπούνη αναγράφοντας «Εργον Ιωάννου Ζαμπούνη Σαμίου» και πρόκειται για τον ίδιο ζωγράφο που ιστόρησε το καθολικό της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος στη Μύρτου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων