Τ/κ υποψηφίους θέλει ο Κιζίλγιουρεκ-Δεν αποφάσισε αν θα επαναδιεκδικήσει

«Θα καλούσα όλα τα πολιτικά κόμματα, να σκεφτούν λίγο γιατί να μην έχουν και Τ/κ υποψήφιους», δήλωσε σήμερα ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, σε γεύμα εργασίας με δημοσιογράφους στην Λευκωσία. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Κιζίλγιουρεκ υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να χάσει από τη συμμετοχή των Τ/κ στην ΕΕ και ότι, η προώθηση της ομοσπονδιακής λύσης για το Κυπριακό στην ΕΕ από Ε/κ και Τ/κ Ευρωβουλευτές μαζί, θα είχε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Επίσης, κατά τη συνάντηση με δημοσιογράφους, που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στην Κύπρο, ο Ευρωβουλευτής ήγειρε έναν προβληματισμό γύρω από την πολεμική που ασκούν οι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους στην ενσωμάτωση των Τ/κ στην ΕΕ θέτοντας το ερώτημα «δε θα πρέπει εμείς να ενθαρρύνουμε και να διευκολύνουμε περισσότερο τη συμμετοχή;».

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ, παρουσιάζοντας το έργο που επιτέλεσε από την εκλογή του μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε στις βασικές αρχές και πυλώνες της πολιτικής του. Με πρώτη αρχή την προώθηση της ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό, ως μοναδική ρεαλιστική λύση, όπως είπε, ο Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι αρχή του ήταν και η προώθηση των νόμιμων συμφερόντων των Τ/κ, αλλά και η επαναπροσέγγιση με τους Ε/κ, καθώς και η προσέγγιση των Τ/κ στην ΕΕ, όπως επίσης και η μηδενική ανοχή στις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και στα εσωτερικά της Τ/κ κοινότητας.

«Δίνω ιδιαίτερη σημασία να προωθηθούν οι σχέσεις Τ/κ με την ΕΕ και αυτό έχει να κάνει μόνο με την ιδιότητά μου ως φεντεραλιστής και όχι με την ιδιότητά μου ως Τ/κ», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «η ομοσπονδιακή προοπτική της Κύπρου περνά μέσα από την επαναπροσέγγιση των κοινοτήτων και την ενσωμάτωσή στην ΕΕ». Υπογράμμισε, ακόμα, ότι πρέπει να ενσωματωθεί η τ/κ κοινότητα στην ΕΕ και να μειωθεί η εξάρτησή της από την Τουρκία, καθώς αυτό προβάλλουν και οι αποφάσεις της ΕΕ από το 2004, όπως είπε.

«Αφού δεν καταφέραμε να μπούμε μαζί στην ΕΕ το 2004, πρέπει να αξιοποιήσουμε τον θεσμό της ΕΕ για να προωθήσουμε τις κοινότητες σε πιο στενή συνεργασία εντός και επίσης με την ΕΕ», συνέχισε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, επισημαίνοντας ότι αυτά είναι βήματα για την επανένωση της Κύπρου, στο πλαίσιο μίας ομοσπονδιακής λύσης.

Σε ερώτηση αν τα τελευταία χρόνια είδε να ενισχύεται η αίσθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας στην τ/κ κοινότητα, είπε ότι όντως έχουν αρχίσει περισσότεροι Τ/κ να στρέφονται προς την ΕΕ και να προσβλέπουν σε στήριξη από αυτή, τόσο νεότερες ηλικίες, όσο και μεγαλύτεροι.

Εξέφρασε, ανησυχία για τη δυνατότητα διεξαγωγής προεκλογικής εκστρατείας το 2024, καθώς, όπως είπε, υπάρχει έντονη πολεμική από την ηγεσία της τ/κ κοινότητας. «Είμαστε τυχεροί που ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν ηγέτης της τ/κ κοινότητας τότε και μπορέσαμε να κάνουμε προεκλογική εκστρατεία», είπε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, αναφέροντας ότι από την εκλογή του και έπειτα, δέχθηκε συστηματική επίθεση από το Τατάρ και την TMT, ενώ ο Τατάρ είχε πολεμήσει την υποψηφιότητα του και το 2019, όταν ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Εδώ και λίγες μέρες, εξάλλου, ο Τατάρ έχει διατάξει το κλείσιμο του γραφείου του στα κατεχόμενα, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, δεν έχει καταλήξει αν θα υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα, αλλά αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του τον Δεκέμβριο. Επεσήμανε όμως ότι είναι σημαντικό να υπάρχει Τ/κ υποψήφιος, ανεξάρτητα αν θα είναι ο ίδιος ή κάποιος άλλος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να είναι και περισσότεροι από ένας οι Τ/κ υποψήφιοι. Οι Ευρωεκλογές είναι η μοναδική πλατφόρμα που προσφέρεται για πολιτική συνεργασία, πρόσθεσε.

Σημαντικό θα ήταν, όπως είπε, να έχουν όλα τα κόμματα μεταξύ των υποψηφίων τους και Τ/κ, ή ακόμα και να δημιουργηθεί σχηματισμός που θα έχει και Ε/κ και Τ/κ υποψηφίους και να συμπράξουν στην πολιτική. «Φανταστήκατε να προωθήσουμε όλοι μαζί την ομοσπονδιακή λύση στο Ευρωκοινοβούλιο;», είπε, προσθέτοντας ότι «αν την προωθήσει μόνο ο Ε/κ Ευρωβουλευτής, μέχρι σε ένα σημείο μετράει, ενώ αν την προωθούν μαζί, έχει άλλη δυναμική».

«Αν αλλάζεις νομοθεσίες, χωρίς να αλλάξεις νοοτροπία, δεν κάνεις τίποτα»

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ αναφέρθηκε, ακόμα, στην υποψηφιότητά του με το ΑΚΕΛ το 2019 ως κάτι το «ιστορικό για τα δεδομένα της Κύπρου», καθώς για πρώτη φορά ένας Τ/κ βρέθηκε σε υποψηφίων λίστα ενός ε/κ κόμματος. Μετά την εκλογή του, όπως είπε, το γραφείο μου ήταν μικτό, με Ε/κ και Τ/κ συνεργάτες, έχοντας ξεκάθαρες τις πολιτικές αρχές που θα ακολουθούσε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι επέλεξε να συμμετάσχει στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του ΕΚ και ανέλαβε συντονιστής της GUE στην Επιτροπή. Επεσήμανε ότι η Επιτροπή παράγει αξίες, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει νομοθεσίες στα κράτη μέλη. Υποστήριξε, όμως, ότι «αν αλλάζεις νομοθεσίες, χωρίς να αλλάξεις νοοτροπία, δεν κάνεις τίποτα» και ότι «πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία στην ΕΕ, να υπάρχει η αίσθηση του ανήκειν ως πολίτες της ΕΕ», επισημαίνοντας ότι υπάρχει μία ΕΕ που είναι σχεδόν συνομοσπονδία κρατών, όμως λείπουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, που να μπορούν να επιδείξουν αλληλεγγύη.

Η εν λόγω Επιτροπή αναμένεται στις 27/11 να θέσει προς ψήφιση την έκθεση για την Ευρωπαϊκή Ιστορική Συνείδηση, της οποίας είναι ο ίδιος εισηγητής. Όπως εξήγησε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, η έκθεση εισηγείται «την επεξεργασία του παρελθόντος της Ευρώπης με μία κριτική ματιά», ώστε να μπορεί να μας μάθει τον τρόπο να προσεγγίζουμε την ιστορία. Ακολούθως, γύρω στον Ιανουάριο, αναμένεται το θέμα αυτό να τεθεί στην Ολομέλεια του ΕΚ.

Αναφερθείς σε ζητήματα που απασχόλησαν μέχρι τώρα τη θητεία του, ο Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι έχει προχωρήσει και σε σειρά από καταγγελίες κατά της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων ήταν και καταγγελίες για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής στην Αμμόχωστο, για την προσπάθεια δημογραφικής αλλαγής στα κατεχόμενα και για τις παρεμβάσεις στην Τ/κ κοινότητα.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ επεσήμανε ακόμα ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν σημαντικές σημειώσεις στην έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία, η οποία συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο ΕΚ. Όπως είπε, γίνεται κριτική για τη στάση της Τουρκίας προς τους Τ/κ, ενώ γίνεται και κάλεσμα για να αναπτυχθεί η σχέση των Τ/κ με την ΕΕ.

Ο Ευρωβουλευτής σημείωσε, ακόμα, ότι συμμετέχει και στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ, όπως επίσης ότι είναι ο πρώτος Κύπριος Ευρωβουλευτής που ήταν επικεφαλής αποστολών του ΕΚ σε ξένες χώρες, όπως ΗΠΑ και Σκωτίας, για επίσημες επαφές εκεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»