To 80% του Ριζοκαρπάσου και το 65% της Γιαλούσας άλλαξε χέρια-Πωλήσεις σε σχεδόν μηδενικές τιμές

Μόνο η εφαρμογή των «νόμων» από τα «αρμόδια όργανα» θα ήταν αρκετή για να περιοριστούν οι πωλήσεις περιουσιών σε ξένους και να εμποδιστεί το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στα κατεχόμενα αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΔ που θεωρεί ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι στην ανακοίνωση προστίθεται πως όλοι είναι ενοχλημένοι από την ανεξέλεγκτη και χωρίς προγραμματισμό αστικοποίηση και την πώληση ακινήτων, παρά τους «νόμους», σημειώνοντας ότι οι «αρμόδιοι» ακόμα δεν έκαναν κανένα βήμα για παρεμπόδιση του φαινομένου.

«Η πώληση αυτών των ακινήτων γίνεται μέσω αμέτρητων εταιρειών που συστάθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό και μεσολαβητών από πολλούς διαφορετικούς τομείς. Η κοινωνία επηρεάζεται υλικά και πνευματικά πολύ αρνητικά από αυτή την χωρίς σχεδιασμό και έλεγχο ανοικοδόμηση και τις πωλήσεις», σημειώνεται.

Ειδικά, προστίθεται, «λόγω των έργων που σχεδιάζονται μόνο σύμφωνα με την αγοραστική δύναμη των ξένων πελατών, η κοινότητά μας πρόκειται να χάσει την ελευθερία της να αποκτά κατοικία. Από την άλλη, όπως όλοι ξέρουν, η ανεξέλεγκτη είσοδος ξένων χρημάτων στη χώρα σε τόσο μεγάλες ποσότητες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργεί περιβάλλον που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παράνομους σκοπούς εκ μέρους κάποιων».

Ξέρουμε ότι μέσω της αγοράς ακινήτων γίνεται μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε πολλά μέρη του κόσμου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ η Κίπρις δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο νυν και πρώην «δήμαρχοι» και «κοινοτάρχες» σε περιοχές της κατεχόμενης Καρπασίας ζητούν την άρση του «πολεοδομικού διατάγματος» και τροποποίηση των περιορισμών που θέτει για οικοδόμηση.

Ο «δήμαρχος», Γιαλούσας – Καρπασίας, Χαμίτ Μπακιρτζί δήλωσε ότι άρση του «διατάγματος» δε σημαίνει ότι ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει. «Δε θα πρέπει να δοθεί άδεια για κατασκευές πέραν των δύο ορόφων στην περιοχή. Είμαι απόλυτα αντίθετος σε μια τσιμεντοποίηση της Καρπασίας που δεν θα μπορεί να ανατραπεί. To 80% του Ριζοκαρπάσου και το 65% της Γιαλούσας άλλαξε χέρια καθώς πουλήθηκε σε σχεδόν μηδενικές τιμές. Σχεδόν το 70-75% της γης στη Γιαλούσα και την Καρπασία δεν ανήκει σε άτομα που ζουν εκεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο κόσμος της Καρπασίας που δύσκολα κρατείται στη ζωή, πούλησε για ψίχουλα τις περιουσίες του. Αύριο που θα πάρει αξία η περιοχή και δεν θα είναι πια χωράφια, οι ενήλικες των οικογενειών που κατά κάποια έννοια πουλάνε το μέλλον των παιδιών τους, δε θα μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τα παιδιά και τα εγγόνια τους».

Ο πρώην «δήμαρχος» Οζάι Οϊκούν ανέφερε ότι το «πολεοδομικό διάταγμα» είχε έρθει στην επικαιρότητα τον καιρό του Σχεδίου Ανάν, ωστόσο η διαδικασία καθυστέρησε. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος να πουλήσει σε χαμηλές τιμές τις περιουσίες του λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ αν είχε αρθεί το διάταγμα και τα χωράφια πωλούνταν στην αξία τους,  θα μπορούσαν να πουλήσουν μερικά εκτάρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους και τα υπόλοιπα να τα δώσουν στα παιδιά τους». Πρόσθεσε ότι πλούσιοι συρρέουν στην περιοχή κι άρχισαν να αγοράσουν οικοδομήσιμα και μη οικοδομήσιμα τεμάχια γης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα
«Ατυχείς και διχαστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις συμβούλου Ερντογάν για Ουστέλ ο Τατάρ
Εισηγείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Σερντάρ Ντενκτάς