Τόνισε την ανάγκη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος

Την ανάγκη για «ενεργότερη εμπλοκή και ουσιαστικό ρόλο της ΕΕ» στη Μέση Ανατολή υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στους εταίρους του, σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στην οποία κυριάρχησαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 - 2027.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι κατά τη συζήτηση για τη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Κύπρου για την κατάσταση και τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται και τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει πιθανή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «υπογράμμισε την ανάγκη για ενεργότερη εμπλοκή και ουσιαστικό ρόλο της ΕΕ στην περιοχή, θέση που άλλωστε είχε αναδείξει και σε προηγούμενες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Είναι επιβεβλημένη μια συγκροτημένη και συντονισμένη δράση και πολιτική από πλευράς ΕΕ», και «επιτακτική η ανάγκη στήριξης σημαντικών περιφερειακών εταίρων όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία» τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμα ότι «η προστασία αμάχων από όλες τις πλευρές και η άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων αποτελούν βασικά συστατικά ως προς την προσπάθεια έναρξης μιας πολιτικής διαδικασίας προς αποκλιμάκωση της κρίσης», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Η τρομοκρατία, απ’ όπου και εάν προέρχεται, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «πρέπει και επιβάλλεται να καταδικάζεται» και πρόσθεσε ότι η Χαμάς «δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους, ούτε την Παλαιστινιακή Αρχή» σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει ως προς την απομάκρυνση πολιτών από την περιοχή, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα που έχει λάβει από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Αναφέρθηκε ακόμα στην πρωτοβουλία του για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω της Κύπρου, με στόχο την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης.

«Η Κύπρος, ως το κράτος-μέλος της ΕΕ πλησιέστερα στη Μέση Ανατολή αλλά και ως χώρα που διατηρεί διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, επιδεικνύοντας έμπρακτη στήριξη και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια - εντός των δυνατοτήτων μας - προς αποκλιμάκωση της κρίσης και έναρξη πολιτικού διαλόγου», σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης των σχέσεων ΕΕ με περιφερειακούς εταίρους όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Ιορδανία» και πρόσθεσε «ότι η παροχή στήριξης είναι πιο επιτακτική από ποτέ, κυρίως λαμβάνοντας υπόψη το υπό διαμόρφωση σκηνικό στην περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ο εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος χαιρέτισε τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σύναψη συνολικής συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας έπειτα από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να οικοδομήσουν έναν «ανθρωπιστικό συνασπισμό» για τη Γάζα και συζητήσεις είναι σε εξέλιξη με την Κύπρο και την Ελλάδα για αυτό. «Η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», είπε ο Μακρόν.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην υιοθέτηση από την Επιτροπή του «πολυαναμενόμενου για τη χώρα μας» όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 19-20 Οκτωβρίου και το οποίο «αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών τους».

«Αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής πτυχής της μετανάστευσης, ώστε να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες των χωρών ‘πρώτης υποδοχής’ και κυρίως των μεσογειακών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος», πρόσθεσε ο κ. Λετυμπιώτης.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναβάθμιση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ειδικότερα «την ανάγκη ενίσχυσης των κονδυλίων τόσο για την εσωτερική όσο και την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης», ζητήματα τα οποία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ηγέρθησαν από τον κ. Χριστοδουλίδη και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα στην εβδομάδα με τον Επίτροπο για θέματα προϋπολογισμών της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία