Γερασμένο το κτηριακό απόθεμα της Κύπρου-Δεν έχουμε κουλτούρα συντήρησης
16:17 - 27 Οκτωβρίου 2023
Είναι γερασμένο το κτηριακό απόθεμα της Κύπρου, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), Κωνσταντίνος Κωνσταντή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ μετά από συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, στα γραφεία του κόμματος, την Παρασκευή, ο κ. Κωνσταντή σημείωσε ακόμη ότι το κράτος έχει λάβει υπ’ όψιν τις εισηγήσεις του Επιμελητηρίου για την τακτική επιθεώρηση των οικοδομών. Ανέφερε επίσης ότι οι προσλήψεις και προαγωγές πρέπει να τίθενται σε δίκαιη βάση.
«Δεν έχουμε κουλτούρα συντήρησης των κτηρίων»
Αναφερόμενος στη στατική επάρκεια των κτηρίων στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ εξήγησε ότι ο Δήμος Λευκωσίας ανέθεσε σε ιδιώτες μελετητές να εξετάσουν συγκεκριμένες οικοδομές, να αποφανθούν κατά πόσο είναι επικίνδυνες και αν πρέπει να κηρυχθούν ως τέτοιες, και να καλέσουν τους ιδιοκτήτες τους να λάβουν τα δέοντα μέτρα. «Αν οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν, ο Δήμος έχει άλλη διαδικασία μέσω της οποίας μπορεί από μόνος του να προβεί στις αναγκαίες στηρίξεις ώστε οι οικοδομές αυτές να μην είναι επικίνδυνες για το κοινό», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Κωνσταντή είπε ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των διατηρητέων και επικίνδυνων οικοδομών στην πρωτεύουσα, και παρέπεμψε στον Δήμο Λευκωσίας για απαντήσεις. Σημείωσε ως παράδειγμα ότι εάν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός επικίνδυνων οικοδομών, χρόνο με τον χρόνο προστίθενται και άλλες σε αυτήν την κατηγορία επειδή αφήνονται στο έλεος του Θεού.
Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ επεσήμανε ότι αυτό που το Επιμελητήριο προσπαθεί συνεχώς είναι «να γίνεται η καταγραφή όλων των οικοδομών, καθώς και να αντιλαμβάνεται ο κάθε ιδιοκτήτης την ευθύνη που έχει για τη διατήρηση του ακινήτου του σε καλή και ασφαλή κατάσταση, ώστε το ακίνητο να μην είναι κίνδυνος-θάνατος ούτε για τους περιοίκους ούτε για τους περαστικούς».
«Έχουμε ένα γερασμένο κτηριακό απόθεμα στην Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντή, προσθέτοντας ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν έχουμε καθόλου την κουλτούρα της συντήρησης των κτηρίων». Στα ζητήματα που υπάρχουν στην Κύπρο ο κ. Κωνσταντή ανέφερε ότι συμπεριλαμβάνει την αδυναμία των διαχειριστικών επιτροπών. «Υπάρχουν αρκετά ατημέλητα κτήρια στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τώρα συζητείται στη Βουλή – κατόπιν προτάσεως του Επιμελητηρίου - η θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης των οικοδομών, όπως γίνεται με τους ελέγχους των οχημάτων (ΜΟΤ). Όπως είπε, η πρόταση του ΕΤΕΚ προνοεί κατηγοριοποίηση των κτηρίων. «Αν το κτήριο είναι δημόσιας χρήσης, π.χ. νηπιαγωγείο, εμπορικό κέντρο ή κινηματογράφος, πρέπει οι επιθεωρήσεις να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα», εξήγησε.
«Το ότι ένα κτήριο χτίστηκε και ελέγχθηκε πριν από 20 χρόνια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπόκειται σε περαιτέρω ελέγχους», επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντή, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε δει κτήρια όπου καυστήρες έχουν εκραγεί λόγω ανύπαρκτης συντήρησης και καταστήματα που έχουν κλείσει τις εξόδους διαφυγής για να μεγιστοποιήσουν τον εμπορικό τους χώρο». Tο ΕΤΕΚ, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, έχει συζητήσει αυτά τα ζητήματα και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ούτως ώστε να εξετάζονται και αυτά στους τακτικούς ελέγχους. «Με τους ελέγχους λειτουργούμε προληπτικά, γιατί δεν αφήνουμε προβλήματα (π.χ. οξειδώσεις, ρωγμές, διαρροές) να επιδεινωθούν», πρόσθεσε.
«Θέσαμε το κράτος προ των ευθυνών του»
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να πει αν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι εισηγήσεις που είχε καταθέσει το ΕΤΕΚ αναφορικά με τους ελέγχους στατικής επάρκειας των οικοδομών μετά τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία, ο κ. Κωνσταντή απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι οι εισηγήσεις είναι ενώπιον της Βουλής, η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. «Μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, το κράτος αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης», επεσήμανε.
Το ΕΤΕΚ, όπως είπε ο Πρόεδρός του, αποτάθηκε στα Υπουργεία και τους υπέδειξε ότι έχουν υπό την ευθύνη τους κτήρια, τα οποία θα είναι τα πρώτα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν μια καταστροφή, όπως έναν σεισμό. «Δεν γίνεται οι πυροσβεστικοί και οι αστυνομικοί σταθμοί, τα σχολεία και τα νοσοκομεία να μην έχουν ελεγχθεί αντισεισμικά. Το κράτος πρέπει να δώσει το λαμπρό παράδειγμα ότι λαμβάνει προληπτικά όλα τα δέοντα μέτρα για να έχουμε ασφαλή κτήρια», υπέδειξε.
Επιπρόσθετα, ο κ. Κωνσταντή ανέφερε ότι ο Υπουργός Μεταφορών έστειλε επιστολή στο ΕΤΕΚ, στην οποία σημείωνε ότι δεν μπορούν τα τμήματα του κράτους να καταγράψουν τις αντισεισμικές δυνατότητες των κτηρίων τους και ότι απηύθυνε πρόσκληση στον ιδιωτικό τομέα για να προβεί σε πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους ελέγχους της στατικής επάρκειας των κτηρίων. «Ως Επιμελητήριο αισθανόμαστε υπερήφανοι που θέσαμε το κράτος προ των ευθυνών του ώστε να προβεί στις αναγκαίες διαδικασίες», δήλωσε στο ΚΥΠΕ.
«Οι προσλήψεις και οι προαγωγές πρέπει να τίθενται σε δίκαιη βάση»
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία έγινε δεκτή η έφεση του ΕΤΕΚ και κρίθηκε τελεσίδικα ότι το Σχέδιο Υπηρεσίας (ΣΥ) της θέσης του Διευθυντή του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ) είναι παράνομο επειδή δεν περιλαμβάνει ως απαιτούμενο προσόν και την εγγραφή στο αντίστοιχο μητρώο του ΕΤΕΚ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε στο ΚΥΠΕ ότι «οι προσλήψεις και οι προαγωγές πρέπει να τίθενται σε δίκαιη βάση, δηλαδή να προκηρύσσονται οι θέσεις, να καθορίζονται τα ελάχιστα προσόντα, οι όροι εργασίας και τα καθήκοντα των υποψηφίων».
«Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και της εξειδίκευσης. Είναι αδιανόητο για μας να προκηρύσσεται η θέση του Διευθυντή του ΤΥΠ και οι υποψήφιοι να μην κατέχουν τα ελάχιστα προσόντα βάσει των οποίων μπορεί κάποιος να εγγραφεί στο Επιμελητήριο», υπέδειξε ο κ. Κωνσταντή, κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκές οδηγίες. «Θέλουμε να υπάρχει ισονομία και ίση μεταχείριση», πρόσθεσε.
Επιπλέον, εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι ο νόμος καθόρισε το Επιμελητήριο ως αυτό που ρυθμίζει τις άδειες άσκησης επαγγέλματος, βάσει και των ευρωπαϊκών οδηγιών. «Το κράτος πρέπει να προάγει την αριστεία και την εξειδίκευση», κατέληξε.