Συζήτηση στην ΕΕ για ενδεχόμενο τροποποίησης Συνθηκών ΕΕ

Συζήτηση για το αν θα πρέπει να τροποποιηθούν οι Συνθήκες της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, ενόψει της επόμενης διεύρυνσης της Ένωσης, και στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία έχει συγκαλέσει σύνοδο για το μέλλον της Ευρώπης την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ομοφωνία, όπως απαιτείται, για να υπάρξει τροποποίηση, με μια ομάδα 10-11 κρατών να τάσσεται υπέρ και μια ομάδα τριών τουλάχιστον κρατών να τάσσεται εναντίον, ενώ εξετάζονται και άλλοι τρόποι προετοιμασίας για ένταξη νέων κρατών στην ΕΕ, με τους οποίους να αποφεύγεται η τροποποίηση των Συνθηκών. 

Η Κύπρος πάντως δεν αποκλείει, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές εκ των προτέρων, οτιδήποτε, έχοντας ως γνώμονά της της θέση πως το συλλογικό συμφέρον της ΕΕ και το εθνικό συμφέρον του κάθε κράτους μέλους θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται σε κάθε περίπτωση.

Η όποια απόφαση πάντως δεν αναμένεται να ληφθεί άμεσα αλλά τοποθετείται με τη θητεία της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή το 2029, ωστόσο η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες και αναμένεται να έχει βάθος σε διάρκεια χρόνου.

Συζητήσεις με κράτη μέλη κεντρικής Ασίας

Στο μεταξύ ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Κύπρος στις συζητήσεις της ΕΕ με κράτη της κεντρικής Ασίας όπως το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, τα οποία συμμετέχουν στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ στις αρχές της εβδομάδας.

Η σημασία αυτή επικεντρώνεται, υπό το φως της προσπάθειας του ψευδοκράτους να γίνει μέλος του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, στην ανάγκη για σεβασμό από τα κράτη αυτά των κανόνων διεθνούς δικαίου σε όλους τους οργανισμούς όπου συμμετέχουν.

Ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, έκανε μάλιστα ειδική αναφορά κατά το Συμβούλιο στην περίπτωση της Κύπρου και στην προσοχή που πρέπει να δίδεται στον χειρισμό θεμάτων που αφορούν την παράνομη αποσχιστική οντότητα στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η πληροφορία που οδήγησε στον οπλισμό σε τάφο και η... λίστα των τεκμηρίων-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
Έθαψε ζωντανή τη σύζυγο της-Πώς ανακάλυψαν το πτώμα της γυναίκας
Οδηγός λεωφορείου στον Ασπρόπυργο κατηγορείται πως βίασε 27χρονη και αφέθηκε ελεύθερος
Επιθεωρεί τις εκκρεμότητες για τη λειτουργία των ΕΟΑ ο Ιωάννου-«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο»
Προκαλεί σε τηλεοπτικό debate για το μεταναστευτικό τον Χρίστου ο Παπαδόπουλος
Υποψήφιο στις εκλογές άτομο που καταδικάστηκε για κακοποίηση σκύλου-Ζητούν απόσυρσή του οι Οικολόγοι
Συγκινητικό βίντεο με γυναίκα που αγκαλιάζει τον δότη που της έσωσε τη ζωή-«Ήμουν έτοιμη να φύγω...»
Καταδικάστηκε για βόμβα, πέρασε αστυνομικός και κόπηκε στο παρά πέντε-Δικαστική κατσάδα σε Αστυνομία
Μπούκαραν με όπλο σε οικία στον Μούτταλο, επιτέθηκαν σε δύο γυναίκες και έκλεψαν χρηματικό ποσό
Στις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου ο υπουργός Εξωτερικών