Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΥΠΑΝ - Ευκαιρίες ένταξης στην αγορά εργασίας

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, μέσα από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων, το ΥΠΑΝ δίνει την ευκαιρία σε μαθητές της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, καθώς και να αναπτύξουν και να βελτιώσουν δεξιότητες για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία και την προσωπική τους ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δεξιοτήτων αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει γίνει θεσμός, αφού έχει βοηθήσει αρκετούς νέους, αλλά και ενήλικες, να βρουν την κλίση τους.

Μέσα από τις δράσεις που διοργανώνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων, το ΥΠΑΝ, για ακόμη μία χρονιά, ανοίγει νέους ορίζοντες στα άτομα που είναι έτοιμα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς τα καθοδηγεί στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, για να πετύχουν τους στόχους τους.

Φέτος, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε από τις 23-27 Οκτωβρίου και ενσωματώθηκε στο Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων (European Year of Skills) που ξεκίνησε από τις 9 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαΐου 2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει επίσης την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση μέσω των ταμείων της. Πέραν της συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2021-2027, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η επανειδίκευση των ατόμων αποτελούν εμβληματικό επενδυτικό τομέα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος τροφοδοτείται από επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 672,5 δισ. ευρώ.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων

Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων, οι εμπλεκόμενοι φορείς διοργανώνουν δραστηριότητες και εκδηλώσεις, με σκοπό την προβολή των πλεονεκτημάτων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, μιας μορφής εκπαίδευσης που μπορεί να προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους τις δεξιότητες που χρειάζονται για μια επιτυχή προσωπική και επαγγελματική ζωή. Συνοδεύεται από επικοινωνιακή εκστρατεία αρκετών μηνών για την προώθηση των δραστηριοτήτων σε τοπικό επίπεδο.

Η πρωτοβουλία δρομολογήθηκε το 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του νέου Θεματολογίου Δεξιοτήτων για την Ευρώπη και, έκτοτε, έχει μετατραπεί σε πλατφόρμα για τους εμπλεκόμενους φορείς στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση εντός και εκτός της Ευρώπης, με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών. Γενικός στόχος της Εβδομάδας είναι να προβάλλει τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση μπορεί να βοηθήσει νέους και ενήλικες να «ανακαλύψουν τα ταλέντα τους» και να προετοιμαστούν σήμερα για την Ευρωπαϊκή οικονομία του μέλλοντος. Επιπρόσθετα, στόχος της Εβδομάδας είναι να αναδείξει στους εργοδότες τα τεράστια οφέλη της επένδυσης στους ανθρώπινους πόρους, μέσω της στήριξης της αρχικής κατάρτισης των νέων, καθώς και της συνεχιζόμενης αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επανειδίκευσης των ενηλίκων.

Ο λόγος που είναι σημαντική η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζιης, η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για τους νέους, αλλά και τους ενήλικες, που επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, αφού αποτελεί μία έξυπνη επιλογή που οδηγεί στην αριστεία στην εκπαίδευση, σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και σε αύξηση της απασχολησιμότητας.

«Την ίδια ώρα, η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αποτελεί μία επιθυμητή επιλογή για ανθρώπους όλων των ηλικιών, αφού τα εφόδια που αποκτούν από τα εν λόγω προγράμματα του ΥΠΑΝ, όχι μόνο τους ανοίγουν πόρτες στην αγορά εργασίας στην Κύπρο, αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Δειτε Επισης

Διοργανώνεται στην Κύπρο η Υπουργική Σύνοδος MED9 για την Ενέργεια
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση Συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid – Cyprus Dog Shelter
Καλός ύπνος: Παρουσιάζουμε τα έξι βήματα για να τον κατακτήσετε
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 Δεξιότητες... Η Δύναμή σου!
Ευρωπαϊκή διάκριση για τη θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην κοινότητα Ίνειας
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Δότη
Natural Life: Ευρεία γκάμα προϊόντων με σύμμαχο τη φύση.
Σπούδασε στο Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus