Πρώτα ανακοινώσεις και μετά λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του απεσταλμένου

Πολύ σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Είναι ήδη είναι γνωστό στην Κυβέρνηση ποιο θα είναι το πρόσωπο αυτό και έχει δοθεί συναίνεση από τη Λευκωσία, όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ η ανακοίνωση θα συνεπάγεται και αντίστοιχη συναίνεση και από την τουρκική πλευρά.

Ο απεσταλμένος του κ. Γκουτέρες φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως θα είναι άτομο που έχει κάποια προηγούμενη γνώση για το Κυπριακό και θα εργαστεί ώστε να διερευνήσει το έδαφος για ξεκλείδωμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η δική του εργασία δεν σχετίζεται με την επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ, αρμόδιου για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιέρ Λακρουά, την ερχόμενη εβδομάδα, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συζητήσει θέματα των δικών του αρμοδιοτήτων, που άπτονται κυρίως της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ιδιαίτερα μετά τα όσα συνέβησαν στην Πύλα.

Οι λεπτομέρειες του τρόπου δράσης του νέου απεσταλμένου θα συζητηθούν στην πορεία, μετά την ανακοίνωση του προσώπου. Αυτό που γίνεται, ωστόσο, κατανοητό είναι πως, από τη στιγμή που θα πάρει εντολές από τον ΓΓ, δεν μπορεί να εκφύγει από τους όρους εντολής που δεσμεύουν τον κ. Γκουτέρες, όσο και αν ο Ερσίν Τατάρ επιμένει να ρίχνει στο τραπέζι ιδέες περί λύσης δύο κρατών.

Υπενθυμίζεται ότι η ε/κ πλευρά ευελπιστεί ότι αυτή θα είναι μια πιο αναβαθμισμένη διαδικασία από εκείνην της Τζέιν Χολ Λουτ, αφού ο στόχος είναι η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν, ώστε να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό. Ο στόχος αυτός δεν εξυπηρετείται από μία ατέρμονη προπαρασκευαστική διαδικασία, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Αυτό, βεβαίως, θα εξαρτηθεί και σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική στάση, η οποία, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, δεν φαίνεται να έχει κάποια μεταβολή.

Δειτε Επισης

Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος