Με συμπροέδρους και ευρωπαϊκό αέρα προσπαθεί να καταλάβει πολιτικό χώρο το Volt
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 27 Οκτωβρίου 2023
Προσπάθεια να καλύψει ένα πολιτικό κενό, εισάγοντας ταυτόχρονα ένα νέο σύστημα κομματικής διακυβέρνησης για τα κυπριακά δεδομένα, θα καταβάλει το νέο κόμμα Volt Κύπρος. Το κόμμα, το οποίο είναι μέλος του ευρύτερου κινήματος Volt Europa, θα πραγματοποιήσει το Ιδρυτικό, Καταστατικό και Εκλογικό του Συνέδριο στη Λευκωσία, στις 3 Δεκεμβρίου και ακολούθως αναμένεται να πιάσει δουλειά, ενόψει των διπλών εκλογών του Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το Συνέδριο θα εκλεγεί ένα 24μελές Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποτελεί ένα από τα βασικά συλλογικά όργανα. Από αυτό θα προκύψει η επταμελής πολιτική ομάδα, η οποία λειτουργεί στη λογική του διαμοιρασμού της εξουσίας και της αποφυγής δημιουργίας αρχηγικού και προσωποπαγούς προφίλ. Σε αυτή θα συμμετέχουν δύο συμπρόεδροι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, δύο αντιπρόεδροι, οι οποίοι επίσης θα είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα, γενικός γραμματέας, οργανωτικός γραμματέας και ταμίας. Η ομάδα αυτή θα συναποτελεί την κορυφή της κομματικής πυραμίδας, λαμβάνοντας από κοινού αποφάσεις, χωρίς να διαθέτουν επιπλέον εξουσίες οι δύο πρόεδροι.
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του νέου κόμματος, πέραν των προσώπων που συγκροτούσαν τους μικρούς πολιτικούς σχηματισμούς Νέο Κύμα-Η άλλη Κύπρος (που συνδέεται με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Χριστοφίδη) και Αμμόχωστος για την Κύπρο (που υποστήριξε την υποψηφιότητα Αχιλλέα Δημητριάδη στις Προεδρικές του 2023), υπάρχουν και αρκετοί ανεξάρτητοι, ενεργοί πολίτες, οι οποίοι αναζητούσαν πολιτική στέγη πέραν των υφιστάμενων κομμάτων, τα οποία θεωρούν ότι δεν τους εκφράζουν και δεν μπορούν να τους εκπροσωπήσουν αποτελεσματικά.
Σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να προσπαθήσουν να προσελκύσουν κι άλλα άτομα, με ή χωρίς πολιτικό παρελθόν, ενώ θα διαφανεί στην πορεία ποιος θα είναι ο ρόλος του κ. Δημητριάδη και του κ. Χριστοφίδη. Σημειώνεται ότι ο κ. Δημητριάδης ήταν παρών κατά την παρουσίαση του νέου κόμματος την Πέμπτη, ενώ ο κ. Χριστοφίδης δεν παρευρέθηκε επειδή απουσίαζε στο εξωτερικό. Η φημολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες κάνει λόγο για προσέγγιση του Volt με την πρώην βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, κάτι το οποίο δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί. Είναι, ωστόσο, σαφές πως υπάρχει ιδεολογική συνάφεια μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ η πιθανή προσθήκη της θα προσέφερε στο νέο κόμμα κοινοβουλευτική παρουσία από την πρώτη στιγμή. Ενδεχομένως στον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την πραγματοποίηση του Συνεδρίου να έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσον υπάρχει έδαφος για μια τέτοια συνεργασία.
Το επόμενο διάστημα θα φανεί και τι είδους δυναμική μπορεί να αναπτύξει το νέο κόμμα, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο REPORTER και η IMR τον Σεπτέμβριο, πριν ανακοινωθεί επίσημα η ίδρυσή του δηλαδή, κατέγραφε 1% στην πρόθεση ψήφου. Ο στόχος του είναι να προσφέρει πολιτική στέγη σε πρόσωπα του προοδευτικού χώρου, με συγκεκριμένο ομοσπονδιακό προσανατολισμό στη λύση του Κυπριακού, έμφαση σε ζητήματα ισότητας, καινοτομίας και έντονη ευρωπαϊκή ταυτότητα. Οι ιδρυτές του θεωρούν ότι, παρά το γεγονός πως δικές τους θέσεις εκφράζονται και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο συνδυασμός που προσφέρει το Volt δεν υπάρχει στο κυπριακό κομματικό σύστημα, γι’ αυτό και υπάρχει χώρος για να αναπτυχθεί πολιτικά.
Το πρώτο μεγάλο τεστ θα δοθεί, βέβαια, τον Ιούνιο, με τις διπλές εκλογές, τις οποίες θα τρέξουν με το πρόγραμμα του Volt Europa, του οποίου είναι συνδιαμορφωτές. Αναμένεται ότι θα καταρτιστεί πλήρες ψηφοδέλτιο έξι προσώπων σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, που είναι και το άμεσο πεδίο δραστηριοποίησης του νέου κόμματος. Η κάθοδος στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο δύσκολο εγχείρημα για έναν κομματικό σχηματισμό που βρίσκεται στα σπάργανα, λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων που πρέπει να βρουν σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Ωστόσο στόχος είναι να μπορέσουν να λάβουν μέρος στοχευμένα, σε συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως στα αστικά κέντρα, διεκδικώντας μία καλή παρουσία. Ταυτόχρονα, το Volt θα εμπλακεί στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των κομμάτων για τα ανώτατα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορεί να προσφέρει στήριξη σε υποψηφίους και να συμμετέχει στη διαμόρφωση του προγράμματός τους.