Σχέδιο δράσης προς ιχνηλάτηση του κάθε καταλύτη με τη δημιουργία μητρώου εγγραφής

Την υλοποίηση σχεδίου δράσης κατά του φαινομένου κλοπής καταλυτών αυτοκινήτων με τη δημιουργία σχετικού μητρώου ιχνηλάτησης, ζήτησε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο εισηγητής του θέματος και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι η επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτηση επί του θέματος, το οποίο είχε εγγραφεί προς συζήτηση μετά την εμφάνιση του προβλήματος, προσθέτοντας πως ύστερα από διαβουλεύσεις με τους εμπόρους, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Τελωνείων και την Αστυνομία, έγινε αντιληπτό ότι ο μόνος τρόπος μετρίασης του φαινομένου ήταν η πάταξη της κλεπταποδοχής.

Για τον σκοπό αυτό, συνέχισε ο κ. Παπαδούρης, έγινε εισήγηση με τη σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Περιβάλλοντος για προετοιμασία ενός σχεδίου δράσης προς ιχνηλάτηση του κάθε καταλύτη με τη δημιουργία μητρώου εγγραφής, ιδανικά ηλεκτρονικού, κάθε καταλύτη από τη στιγμή της εισαγωγής του στη χώρα, της πώλησης, της εφαρμογής και πιθανής αντικατάστασης, μέχρι και την τελική εξαγωγή ή καταστροφή του και τον διαχωρισμό των πολύτιμων μετάλλων που περιέχει.

Συμπλήρωσε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος παρέδωσε πρόσφατα στην επιτροπή υπό τη μορφή εμπιστευτικού εγγράφου το σχέδιο δράσης, το οποίο ήταν και το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης, ενώ υπήρξε ενημέρωση από την Αστυνομία ότι το φαινόμενο παρουσιάζει μειωτική τάση το 2023, ίσως και λόγω της δημοσιότητας που έλαβε και των μηνυμάτων που εστάλησαν μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Εμείς βρήκαμε τη λύση σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Τελωνείων, από εκεί και πέρα παραδίδουμε τη δουλειά στο ίδιο το Υπουργείο, στην εκτελεστική εξουσία, και ας αποφασίσουν οι ίδιοι κατά πόσο θέλουν να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο δράσης ή όχι», τόνισε σχετικά.

Ο κ. Παπαδούρης σημείωσε επίσης και την άποψη του Τμήματος Περιβάλλοντος περί αναγκαιότητας εφαρμογής του σχεδίου δράσης, αλλά και τον προβληματισμό του Τμήματος για το κατά πόσο θα είναι σε θέση να το εφαρμόσει με το υφιστάμενο προσωπικό, δεδομένου πως έχουν προσληφθεί 15 άτομα αντί 45 που είχαν ζητηθεί, χωρίς μάλιστα να έχει καθοριστεί ποιοι εξ αυτών θα θεωρηθούν ως επιθεωρητές, ενώ θα υπάρξει και σχετικό κόστος που θα πρέπει να συνυπολογιστεί στον οποιοδήποτε προϋπολογισμό.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα μέλη της ςπιτροπής άκουσαν με ανησυχία πως παρότι υπάρχουν αρκετές αδειοδοτημένες εταιρείες για εξαγωγή καταλυτών, μόνο μία πραγματοποιούσε εξαγωγές το 2023, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για ζητήματα ανταγωνισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με 9/10 αξιολογήθηκε η ενδονοσοκομειακή φροντίδα από τους δικαιούχους του ΓεΣΥ
Σε πέντε πυλώνες το Σχέδιο Δράσης για τη νέα Στρατηγική για τη Βία στα σχολεία
Άμεσα μέτρα για επιβολή νομοθεσίας για κακοποιήσεις ζώων ζητά η Επίτροπος
Δεύτερος χειρότερος Ιανουάριος σε βροχές ο φετινός
Εκστρατεία ΠΑΣΥΚΑΦ για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο Πάφου παρά το τεχνικό πρόβλημα
Προβληματισμούς στους μπανανοκαλλιεργητές για τη βλάβη στον Μαυροκόλυμπο-Σύσκεψη στο δήμο Ακάμα
Οι διευκολύνσεις του Υφυπουργείου Πρόνοιας για το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας-Όσα αλλάζουν
Ολοκληρώθηκε το έργο ανάπλασης του πυρήνα Κοίλης-«Μεγαλύτερο πρόβλημα η αστυφυλία»
Αναμένει γρήγορη επιδιόρθωση βλάβης στο φράγμα Μαυροκόλυμπου ο Δήμαρχος Ακάμα