Το Μεσανατολικό στο επίκεντρο της συνάντησης ΥΠΑΜ Κύπρου-Ελλάδας

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης, που πραγματοποίησαν σήμερα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Μιχάλης Γιωργάλλας, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για τη Μακεδονία και Θράκη, Στάθη Κωνσταντινίδη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί Άμυνας σημείωσαν ότι η Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στην περίμετρο της νέας κρίσης, που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή και διαβεβαίωσαν για την κοινή αντίληψή τους ως προς τον σταθεροποιητικό ρόλο που επιδιώκουν να διαδραματίσουν οι δύο χώρες στην παρούσα συνθήκη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιωργάλλας σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για τον αντίκτυπο που έχει η κρίση στη Μέση Ανατολή στην Κύπρο.

«Αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται καθημερινά αιτήματα από ξένες χώρες για να υποστηρίξει τις δικές τους προσπάθειες στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, να καταφέρουν να απεγκλωβίσουν τους δικούς τους πολίτες από τις εμπόλεμες ζώνες δια μέσου της Κύπρου», ανέφερε.

Όπως είπε, «σε αυτό το κομμάτι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε επαφή και συνεργασία, προκειμένου να παίξουμε αυτό το σταθεροποιητικό ρόλο του διαμεσολαβητή και υποστηρικτή ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, που θα έχουν ως στόχο την εκκένωση ξένων υπηκόων από τις εμπόλεμες ζώνες».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου υπογράμμισε ότι «Ελλάδα και Κύπρος έχουν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο, κυρίως στο κομμάτι της υποστήριξης του ανθρωπιστικού προβλήματος που προκύπτει από αυτή την κατάσταση, όπως εξελίσσεται στο Ισραήλ και εύχομαι να περιοριστεί εκεί και να μη μεταδοθεί στο Λίβανο».

«Για ακόμη μία φορά να επαναλάβω κι εγώ ότι ευθυγραμμιζόμενη και η Κυπριακή Δημοκρατία με τη στάση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ και των πολιτών του στην αυτοάμυνα, αλλά την ίδια ώρα να είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με την εφαρμογή του ανθρωπιστικού δικαίου και βέβαια του δικαίου του παλαιστινιακού λαού», κατέληξε ο κ. Γιωργάλλας.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζονται οι δύο χώρες, οι οποίες βρίσκονται στην περίμετρο της νέας κρίσης.

«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα, τα οποία πρέπει να συζητηθούν και για τα οποία πρέπει να υπάρχει μια κοινή αντίληψη και μια αμοιβαία κατανόηση», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει πάρει και δια χειλέων του Πρωθυπουργού μια σαφέστατη θέση στη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή. Η τρομοκρατία, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι σφαγές των αμάχων, δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές».

«Και έχουμε επίσης σταθερά πει ότι η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και ιδίως εναντίον των αμάχων του Ισραήλ, υπηρετούν κατά το χειρότερο τρόπο την παλαιστινιακή υπόθεση και τις νόμιμες επιδιώξεις του παλαιστινιακού λαού», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους