Από θέμα ωρών μέχρι λίγων ημερών η ανακοίνωση απεσταλμένου

Ενδεχομένως και θέμα ωρών να είναι η ανακοίνωση από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, του απεσταλμένου για το Κυπριακό. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έχει η Λευκωσία για το θέμα, την ίδια ώρα που παρατηρούνται κάποιες κινήσεις, που ενδεχομένως να συνδέονται και με την πίεση που ασκήθηκε στον Αντόνιο Γκουτέρες, από το Ισραήλ, το οποίο ζήτησε την παραίτηση του μετά την ομιλία του Γενικού Γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, καταγράφηκε αξιοσημείωτη κινητικότητα με τον ΟΗΕ να κάνει γνωστό ότι προγραμματίστηκε η επίσκεψη υψηλόβαθμου στελέχους του Οργανισμού στις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το πρόσωπο θα είναι ο Ζαν-Πιέρ Λακρουά, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Συνεπώς η επίσκεψη του δεν συνδέεται απόλυτα με την προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά πολύ περισσότερο με τις εξελίξεις στην Πύλα. Εξάλλου η επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αρχικά τον Οκτώβριο, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό, και τελικά έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του απεσταλμένου, υπενθυμίζεται πως τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσο και ο εκπρόσωπος του παρουσίασαν ως δεδομένο μια ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες από τον Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό. Ωστόσο με την τροπή που πήρε το θέμα με την προσωπική επίθεση προς τον Αντόνιο Γκουτέρες από το Ισραήλ, παραμένει άγνωστο, εάν μετέθεσε χρονικά την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα. Οι πληροφόρηση από πλευράς Προεδρικού πάντως, είναι πως η ανακοίνωση του ονόματος είναι ενδεχομένως και θέμα ωρών, ενώ το αργότερο το όνομα του απεσταλμένου θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σε ένα άλλο επίπεδο, η Λευκωσία απορρίπτει να μπει στη συζήτηση που άνοιξε η άλλη πλευρά, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για το αν ο απεσταλμένος που θα ανακοινωθεί θα είναι «ειδικός» ή «προσωπικός». Αντίθετα ο Κωνσταντίνος Λετυμπίωτης, έσπευσε να υποδείξει πως, αφενός θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφετέρου πως ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς του Γενικού Γραμματέα, συνεπάγεται πως όπως και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεσμεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συνεπώς το αφήγημα που επιχειρεί να περάσει η άλλη πλευρά, είναι άνευ αντικειμένου.

Μετά την ανακοίνωση άλλωστε, αναμένεται να ανοίξει και ένας νέος κύκλος συζητήσεων για το τι θα ακολουθήσει. Αποδείχθηκε στην πράξη στις προηγούμενες προσπάθειες, πως ένας απεσταλμένος που πραγματοποιεί ολιγοήμερες επισκέψεις στην Κύπρο, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως συνέβη με την Τζέιν Χολ Λουτ. Συνεπώς επιδίωξη της Λευκωσίας, θα είναι ο διορισμένος από τον Γενικό

Εξάλλου και ο Ειδικός Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, επιχείρησε να συμβάλει στο θετικό κλίμα, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα, όπου ουσιαστικά έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, διότι όπως είπε, έλαβε θετικά σημάδια ότι θα υπάρξει πρόοδος στον διορισμό απεσταλμέμου και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού, «σημαίνει ότι έχουμε στα χέρια μας ένα νέο μέσο για δημιουργία κοινού εδάφους ανάμεσα στις πλευρές, για να βρούμε ένα δρόμο προς τα εμπρός ίσως. Θα είναι πολύ σημαντικό βήμα για εμάς να έχουμε απεσταλμένο». 

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ