Μεγάλο πορτοφόλι για Αγώνες Μικρών Κρατών-Σοβαρές καταγγελίες κατά ΚΟΕ

Σειρά καταγγελιών αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής διατύπωσαν, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, τρία μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της που παρευρέθηκαν στη συνεδρία. Οι αναφορές παρέπεμπαν σε κακοδιαχείριση και μη σωστή διακυβέρνηση, όπως και σε πιθανή διασπάθιση χρήματος. Μεγάλο μέρος της συνεδρίας απασχόλησαν οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης του 2023, για τους οποίους ειπώθηκαν πολλά, τα οποία εκτείνονταν από το μέγεθος της αποστολής μέχρι τις επιλογές αθλημάτων, όπως επίσης και η συμπεριφορά του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής έναντι των μελών, την οποία χαρακτήρισαν «προσβολή στο ολυμπιακό κίνημα».

Στη βάση των όσων ακούστηκαν, πάντως, οι βουλευτές ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τη διάθεση του κονδυλίου προς την ΚΟΕ, με τον Γενικό Ελεγκτή να επισημαίνει ότι όποιος δίνει λεφτά υπό μορφή χορηγίας οφείλει να βεβαιώνεται ότι ο λήπτης τηρεί τις αρχές διακυβέρνησης, έχει σωστά συστήματα κτλ και αν κάτι φαίνεται πως δεν λειτουργεί σωστά να τερματίζεται η κρατική χορηγία. Παράλληλα, η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού έπαιρνε σημειώσεις, καθώς προέκυψαν νέα ζητήματα προς διερεύνηση, παρά την ολοκλήρωση της έρευνας που έτρεχε για την ΚΟΕ.

Σημειώνεται πως παρόντες στη συνεδρία ήταν ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕ Ανδρέας Γεωργίου και τα μέλη Ανδρέας Θεοφυλάκτου και Δημήτρης Λεοντής. Ο πρόεδρός της ΚΟΕ, Γιώργος Χρυσοστόμου, για τον οποίο έγινε εκτενής αναφορά, δεν παρέστη στη συνεδρία, προκαλώντας τη δυσφορία των βουλευτών.

Ο κ. Χρυσοστόμου ενημέρωσε τη Βουλή ότι δεν μπορούσε να παραστεί στη συνεδρία λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της, λέγοντας ότι θα μπορούσε να πάει άλλη μέρα, με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ να σχολιάζει πως ήταν λες και οι βουλευτές και οι υπόλοιποι καλεσμένοι είναι στη διάθεσή του. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, τόνισε πως το Κοινοβούλιο έχει νόμους και δεν είναι υπόχρεο να βάζει συνεδρίες όποτε βολεύει τον καθένα. Όταν συζητούνται τέτοια θέματα που άπτονται τους επικεφαλής ενός θεσμού, η απουσία είναι απαράδεκτη, ανέφερε από πλευράς της η ανεξάρτητη βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας διερωτήθηκε αν ήταν στο εξωτερικό όταν στάλθηκε η πρόσκληση, με τον κ. Δημητρίου να απαντά «Κύπρο ήταν και Κύπρο είναι».

Πριν λάβουν τον λόγο τα μέλη του ΕΣ της ΚΟΕ, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος εξήγησε ότι η ΚΟΕ δεν είναι ελεγχόμενη του, επειδή δεν είναι ούτε κρατικός οργανισμός, ούτε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ούτε κρατική επιχείρηση. Επιτρέπεται έλεγχος (και υπήρξε έκθεση για τελευταία φορά το 2021) αν περισσότερο από το 50% των χρημάτων προέρχεται από το κράτος, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, ή για κάποια πρόσθετα θέματα. Ωστόσο, ανέφερε πως δέχθηκε καταγγελία σχετικά με την συμμετοχή της Κύπρου στους ΑΜΚΕ στη Μάλτα τον Μάιο του 2023, την οποία διαβίβασε στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, δεδομένου ότι το κόστος καλύφθηκε από το ΥΠΑΝ και ήταν πολύ μεγαλύτερο από άλλες χρονιές.

Η Μαριάννα Ασπρή, εκ μέρους του ΥΠΑΝ, επιβεβαίωσε ότι επιχορηγούν ένα εκατομμύριο ευρώ στην ΚΟΕ και αποτελεί το 38% του προϋπολογισμού της και φέτος έχουν εκταμιευθεί οι 420,000 χιλιάδες, επειδή η ΚΟΕ διατηρούσε τραπεζικά υπόλοιπα και υπήρχαν εκκρεμότητες για την καλή διακυβέρνηση. Αναφερόμενη στην καταγγελία που διαβιβάστηκε από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, εξήγησε πως ζήτησαν διευκρινίσεις από τον πρόεδρο της ΚΟΕ, ωστόσο τους τις έστειλαν στις 3:00 το απόγευμα της Τρίτης, δηλαδή λίγες μόλις ώρες πριν από τη συνεδρία της Βουλής το μεσημέρι της Τετάρτης, με την κ. Χαραλαμπίδου να σχολιάζει ότι επιδείχθηκε ευαισθησία χθες (σ.σ. την Τρίτη), λόγω της συνεδρίας σήμερα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΥΠΑΝ, η πρώτη επιστολή στάλθηκε τον Αύγουστο και η δεύτερη στις 13 Σεπτεμβρίου και η απάντηση ήρθε στις 24 Οκτωβρίου, αφού μεσολάβησε και συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας πριν από δύο εβδομάδες. «Απαντήσαν μετά που τους καλέσαμε στην Επιτροπή», επανέλαβε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ευθύμιος Ευθυμίου, ενημέρωσε τη Βουλή ότι η Επιτροπή έχει ερευνήσει την ΚΟΕ για θέματα διαφθοράς και το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. Ερωτηθείς σχετικά από τον κ. Δημητρίου, απάντησε πως μέρος της έρευνας αφορά και τους ΑΜΚΕ.

Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στα τρία μέλη της ΚΟΕ. Ο γενικός γραμματέας ανέφερε εισαγωγικά πως δεν αισθάνεται ευτυχής από τον τρόπο που διοικείται η ΚΟΕ, ενώ σημείωσε πως δεν ήταν ενήμερος για την απαντητική επιστολή προς το ΥΠΑΝ. «Έχουμε ακούσει με έκπληξη την αναφορά της εκπροσώπου του ΥΠΑΝ ότι προ δύο εβδομάδων έγινε συνάντηση του προέδρου, του αντιπροέδρου και του ταμία με την Υπουργό», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αντιλαμβάνεστε τον τρόπο που λειτουργεί η ΚΟΕ.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργίου άρχισε να ανοίγει κι άλλα ζητήματα. Αναφέρθηκε σε μη τήρηση πρακτικών από την ΚΟΕ, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Χρυσοστόμου αρνείται την παρουσία πρακτικογράφου, παρά την γραπτή του απαίτηση. Μάλιστα ανέφερε πως όταν κάλεσε πρακτικογράφο στην πρώτη συνεδρία με φυσική παρουσία, μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, «την έδιωξε κακήν κακώς». Ισχυρίστηκε ότι αποτελεί τακτική του κ. Χρυσοστόμου να μην απαντά σε επιστολές και ερωτήματα. Ανέφερε ακόμη πως δεν καταγράφονται οι θέσεις των διαφωνούντων στα πρακτικά και ότι του ζητήθηκε να υπογράψει πρακτικά από συνεδρίες που απουσίαζε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι το ΕΣ είναι δωδεκαμελές και εκλέγεται από τα μέλη των ολυμπιακών ομοσπονδιών, δηλαδή των ομοσπονδιών τα αθλήματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν μετά τους Ολυμπιακούς του 2024. Αυτές οι ομοσπονδίες είναι γύρω στις 32-33 και έγινε και μία εξαίρεση για το καράτε. Επίσης δικαίωμα ψήφου έχουν και τα επίτιμα μέλη, που αυτή τη στιγμή είναι τέσσερα, καθώς και δύο εκπρόσωποι των αθλητών. Ο πρόεδρος εκλέγεται χωριστά από τη Γενική Συνέλευση, αφού προταθεί από μία ολυμπιακή ομοσπονδία και υποστηριχθεί από άλλες δύο. Αναφερόμενος στο θέμα των ΑΜΚΕ, είπε ότι πράγματι η αποστολή ήταν πολυπληθής και η ενημέρωση που υπήρχε περιορισμένη. Έγινε μόνο μια συνεδρία για το θέμα, είπε, και προστέθηκαν πάρα πολλά θέματα προς συζήτηση από τον ταμία.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοφυλάκτου ανέφερε πως είναι έμπειρος σε θέματα αποστολών, καθώς υπήρξε αρχηγός αποστολής σε Ολυμπιακούς και Μεσογειακούς Αγώνες και θεώρησε ορθό να στείλει επιστολή στον κ. Χρυσοστόμου να ρωτήσει γιατί υπήρχαν τόσο πολλά άτομα, στην οποία ποτέ δεν πήρε απάντηση. Σημειώνεται ότι στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 280 άτομα, εκ ων οποίων οι 187 αθλητές. Και τα τρία μέλη ανέφεραν ότι έχουν δεχθεί προπηλακισμούς, κατηγορίες και διαρκή πόλεμο, κάνοντας λόγο για bullying. Ο κ. Λεοντής σημείωσε ότι ποτέ στη θητεία του δεν του ζητήθηκε να εκπροσωπήσει την ΚΟΕ είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τους ΑΜΚΕ, ο κ. Γεωργίου εξέφρασε προβληματισμούς κατά πόσον έγιναν σωστές επιλογές, αμφισβητώντας αν έπρεπε να λάβουμε μέρος με μικρά παιδιά στην ιστιοπλοΐα optimist ή αν έπρεπε να κληθούν αθλητές ομαδικών αθλημάτων «από την άλλη άκρη του κόσμου», κάτι που φαίνεται να συνέβη με το μπάσκετ.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους βουλευτές αναφορικά με την αποστολή των ΑΜΚΕ ήταν οι φιλοξενούμενοι της ΚΟΕ. Όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή στο ΥΠΑΝ, στην Μάλτα ταξίδεψαν με όλα τα έξοδα πληρωμένα και πρόσωπα που δεν συνδέονται άμεσα με την αθλητική δραστηριότητα, όπως ο νομικός σύμβουλος της ΚΟΕ με τη σύζυγό του, αρκετοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ, εκπρόσωποι των χορηγών ΟΠΑΠ και Deloitte, καθώς και μεγάλος αριθμός προπονητών και βοηθών. Αναφέρθηκε, επίσης, πως ο πρόεδρος της ΚΟΕ έμεινε σε ακριβότερο ξενοδοχείο από τα διαπιστευμένα μέλη της αποστολής. Συζητήθηκε επίσης η χορηγία 200,000 ευρώ στην ΚΟΕ από τον ΟΠΑΠ, ένα θέμα το οποίο, σύμφωνα με τα μέλη, δεν συζητήθηκε στο ΕΣ και δεν γνωρίζουν πώς αποφασίζονται οι δράσεις. Σε ερώτηση πού πήγαν οι 200,000, οι τρεις εκπρόσωποι εξέφρασαν άγνοια.

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε ήταν ο τρόπος που γίνονται οι προσφορές για τα αεροπορικά εισιτήρια από ταξιδιωτικά γραφεία. Αυτές, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, καταλήγουν σε συγκεκριμένο λειτουργό, τον οποίο ο ίδιος είχε καταγγείλει πέρσι για αγορά εισιτηρίου ύψους 1090 ευρώ, ενώ έψαξε το δρομολόγιο και έβρισκε εισιτήρια των 275 ευρώ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι βουλευτές δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι από όλα όσα άκουσαν και αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στη συζήτηση. Ζήτησαν την παρουσία της Αθηνάς Μιχαηλίδου προσωπικά στην επόμενη συνεδρία, όπως επίσης και του ελεγκτικού οίκου που ελέγχει την ΚΟΕ. Αναμένουν, παράλληλα, να κατατεθούν στη Βουλή όλες οι επιστολές και η αλληλογραφία, μεταξύ ΥΠΑΝ και ΚΟΕ. Ζήτησαν, επίσης, από τα τρία παρόντα μέλη να υποβάλουν υπόμνημα, σχολιάζοντας το περιεχόμενο των επιστολών που συζητήθηκαν.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.