Τα βάζουν κάτω και πιέζουν για αλλαγές στη λίστα με τα προσβάσιμα ξενοδοχεία για ΑμεΑ

Μεγάλο αριθμό παραπόνων από άτομα που βρίσκονται καθηλωμένα σε αναπηρικό αμαξίδιο, δέχθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – και όχι μόνο – η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), για ξενοδοχεία που δεν τηρούσαν τα κριτήρια και βρίσκονταν στη λίστα προσβάσιμων ξενοδοχείων για ΑμεΑ, του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Ανάμεσα στα παράπονα, ήταν και η καταγγελία μέλους της ΟΠΑΚ, που επέλεξε να περάσει τις αυγουστιάτικες διακοπές με την οικογένειά του σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το οποίο βρισκόταν στη συγκεκριμένη λίστα για ΑμεΑ. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του, όπως ανέφερε στην καταγγελία του που είχε δημοσιευθεί, διαπίστωσε κενά στις υποδομές και αποκλεισμό από υπηρεσίες που προσέφερε, αφού δεν τηρούνταν τα κριτήρια ενός προσβάσιμου ξενοδοχείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διακοπές μετ΄ εμποδίων για τετραπληγικό-Καταγγέλλει σωρεία κενών σε ξενοδοχείο για ΑμεΑ

Όλα αυτά, αναμένεται να θέσουν ενώπιον του Υφυπουργού Τουρισμού, Κώστα Κουμή, τα μέλη της ΟΠΑΚ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί αρχές Νοεμβρίου με στόχο να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να μπει μια τάξη στις υποχρεώσεις των ξενοδοχείων, ώστε να είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ.

Αυτό που διαπίστωσε η ΟΠΑΚ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργάνωσης, Δημήτρη Λαμπριανίδη, είναι πως ο μεγαλύτερος αριθμός των καταγγελιών οφείλεται στο ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού, δεν εφάρμοσε την απόφαση του προηγούμενου επικεφαλής, Σάββα Περδίου, ο οποίος μετά από αίτημά που κατέθεσαν, αποφάσισε όπως ανατεθεί η αξιολόγηση της προσβασιμότητας των ξενοδοχείων σε ιδιώτες. «Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργείτο ένα αξιόπιστο μητρώο, με πληροφορίες για την προσβασιμότητα των ξενοδοχείων της χώρας μας. Η αξιολόγηση θα γινόταν πριν το καλοκαίρι, ωστόσο δεν έγινε και δεν γνωρίζουμε τους λόγους που δεν προχώρησε το Υφυπουργείο στην υλοποίηση της απόφασης, με αποτέλεσμα τα μέλη μας να μεταβαίνουν σε μη προσβάσιμα ξενοδοχεία και εμείς να δεχόμαστε μεγάλο αριθμό καταγγελιών», εξήγησε μιλώντας στον REPORTER.

Όπως είπε ο κος Λαμπριανίδης, αυτή η λίστα που είναι δημοσιοποιημένη στη σελίδα του Υφυπουργείου, θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε ο κόσμος, αλλά και οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, να γνωρίζουν τα δεδομένα και τι πληρώνουν. «Εμείς θεωρούμε πως θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για κάθε ξενοδοχείο, να πληροφορεί με αξιοπιστία τους πελάτες του για να γνωρίζουν τι θα συναντήσουν όταν θα πάνε εκεί», ανέφερε.

Οι καταγγελίες αυτές και οι προθέσεις που υπάρχουν από τους αρμόδιους φορείς, μπορούν να γίνουν η αρχή, ώστε η πολιτεία να επενδύσει στον τουρισμό για άτομα με αναπηρία, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, θα μπορούσε να επιφέρει κέρδος δισεκατομμυρίων ευρώ στο κράτος. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, «σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε συλλέξει το 2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση, η αγορά ΑμεΑ τουριστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε είναι άτομα με αναπηρία, είτε είναι άτομα με μειωμένη κινητικότητα, όπως για παράδειγμα ηλικιωμένα άτομα, μπορεί να επιφέρει κέρδος στο κράτος, πέραν των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, που σημαίνει ότι σήμερα αυτή η αγορά μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα στον οικονομικό τομέα».

«Προσπαθούμε, εδώ και καιρό να περάσουμε το μήνυμα , ότι η Κύπρος μπορεί να ωφεληθεί οικονομικά εάν επενδύσει στο κομμάτι του τουρισμού για άτομα με αναπηρία. Όμως αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο εάν, συμπεριφερθούν υπεύθυνα και εκπληρώσουν τα ξενοδοχεία τις νομικές τους υποχρεώσεις διότι, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ανάπηρο τουριστικό προϊόν, το οποίο μας εμποδίζει», κατέληξε ο κος Λαμπριανίδης.

Δειτε Επισης

Ακόμη ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια φορτώθηκε στην Κύπρο-Απέπλευσε προς Γάζα
Ποιος είναι ο Γιουράι Τσιντούλα που πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ο δράστης πυροβολεί τον Σλοβάκο Πρωθυπουργό-Άγνωστα τα κίνητρα
Διαβόητος Τούρκος αρχηγός συμμορίας συνελήφθη στην Αθήνα-Τον καταζητούσε η Interpol
Άδεια για επαύλεις σε ποταμό στο κατεχόμενο Μπελαπάις μετά από πιέσεις Τατάρ
Ζητά σύσκεψη στο Προεδρικό για το μέλλον του Τσιρείου η Επιτροπή Παιδείας
Σε κρίσιμη κατάσταση ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός μετά την απόπειρα δολοφονίας-Σοκ στην Ευρώπη
Πυροβόλησαν τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας-Η στιγμή που μεταφέρεται στο όχημά του (pics&vid)
Έντονη αντίδραση Ισότητας για τους ωρομίσθιους ταχυδρομικούς διανομείς-«Αδιαφορία από τη Διεύθυνση»
Παραπομπή σε δίκη για 18 κατηγορούμενους για την υπόθεση της 12χρονης εισηγείται ο Εισαγγελέας