Αντιδράσεις στο θέμα της απαγόρευσης εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία

Αντιδράσεις προκλήθηκαν χθες στη «βουλή» κατά την συζήτηση της πρότασης του ΡΤΚ για την δημιουργία «διερευνητικής επιτροπής» για τις απαγορεύσεις εισόδου στην Τουρκία, Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα στις δηλώσεις της «βουλευτού» του ΡΤΚ, Ντογούς Ντεριά η οποία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αρνήθηκε να της δώσει διπλωματικό διαβατήριο. «Αυτό το κοινοβούλιο έχει συστήσει και στο παρελθόν επιτροπή διερεύνησης για πολλά θέματα. Οι βουλευτές του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) γνωρίζουν ήδη ότι οι επιτροπές δεν έχουν καμία νομική κύρωση. Το νομοθετικό σώμα πρέπει να εκπληρώσει το καθήκον του προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Εδώ εμπλέκεται και ένας πρώην βουλευτής. Ως εκ τούτου, αφορά άμεσα το νομοθετικό σώμα» είπε.

Δεν ήθελα να το αναφέρω από αυτό το βήμα, συνέχισε, «αλλά όταν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της διακοινοβουλευτικής ένωσης το 2019, τα πολιτικά κόμματα στο κοινοβούλιο εκπροσωπούνταν από 1 άτομο το καθένα. Εκείνη την εποχή ως βουλευτής της τδβκ ζήτησα προσωπικά τουρκικό διπλωματικό διαβατήριο, το οποίο δινόταν εθιμικά, και δεν μου δόθηκε. Με άλλα λόγια, υπάρχει διάκριση μεταξύ των βουλευτών της τδβκ» συνέχισε, αναφερόμενη στο ψευδοκράτος.

«Πότε θεωρείται κάποιος τρομοκράτης; Ποιος υφίσταται διακρίσεις λόγω των ιδεών του; Για να το μάθουμε αυτό, αυτό το κοινοβούλιο πρέπει να συστήσει μια επιτροπή έρευνας», είπε η κ. Ντεριά και έθεσε το ερώτημα: «Αν ένας βουλευτής δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τον δικό του πολίτη, ποιος ο λόγος να πάρει την εντολή του λαού;»

Εξάλλου, στη δική του παρέμβαση, ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Σαμί Οζουσλού, ο οποίος ήταν ο εισηγητής του θέματος για τη σύσταση «διερευνητικής επιτροπής», ανέφερε από το βήμα της «βουλής» τα ονόματα ορισμένων Τουρκοκυπρίων που εμποδίστηκαν να εισέλθουν στην Τουρκία, χαρακτήρισε την υπόθεση ως απομόνωση και εμπάργκο και διερωτήθηκε «τι απέγινε το άνοιγμά μας προς τον κόσμο;».

Διερωτώμενος γιατί η τουρκική «πρεσβεία» δεν βοήθησε τους Τουρκοκύπριους, καθώς δεν τους δόθηκε καν απάντηση στο αίτημα τους για διευκρινίσεις, κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι «στέκονται απέναντι τους στα έδρανα ως στελέχη που δεν έχουν εξουσία να φροντίσουν τους πολίτες τους» και πρότεινε να φέρουν αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας μέσω των «κοινοβουλίων των χωρών».

Προτείνοντας δε να λύσουν το θέμα όλοι μαζί, με εκπροσώπηση από όλα τα κόμματα, επεσήμανε ότι είναι ένα θέμα που θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), διότι αφορά την παρεμπόδιση της ελεύθερης κυκλοφορίας και έθεσε το ερώτημα: «Θέλετε να καταδικαστεί ξανά η Τουρκία και να πληρώσει αποζημίωση;»

Ο Νεβζάτ Οζκούντ, αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) αντέδρασε γραπτώς στην απόρριψη της πρότασης του ΡΤΚ στη «βουλή», θεωρώντας ότι η «διορισμένη κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να κάνει ερωτήσεις στην τουρκική διοίκηση. Η υπακοή είναι βαθιά ριζωμένη στα κόκκαλά τους». Η διορισμένη «κυβέρνηση» δεν ενδιαφέρεται να εκπροσωπήσει την κοινωνία της και να προστατεύσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της και πως η «βουλή» πρέπει να ανανεωθεί τάχιστα και να συγκροτηθεί ένα «νέο κοινοβούλιο που να αντανακλά τη βούληση της κοινωνίας».

Θεωρεί επίσης ότι η στρεβλή σχέση με την τουρκική Κυβέρνηση, η οποία βασίζεται στην καταπίεση και την κυριαρχία, στον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση του «πατριωτικού και φιλολαϊκού λαού μας» μέσω απαγορεύσεων και μηνύσεων, «πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό. Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια σχέση βασισμένη στην ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό».

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ