Συμμετοχή Ουκρανών και Μολδαβών παρατηρητών στην ευρωβουλή εισηγείται η Μέτσολα

Στο ενδεχόμενο συμμετοχής παρατηρητών από την Ουκρανία και τη Μολδαβία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ενός από μια σειρά από πιθανά οφέλη για τις χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Politico η Πρόεδρος του σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Όπως υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα, η κ. Μέτσολα έχει ζητήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες πριν το τέλος του 2023. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, στη βάση των σχετικών εκθέσεων της Κομισιόν.

«Αν μια χώρα κοιτάζει πολιτικά προς την Ευρώπη, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της» ανέφερε η κ. Μέτσολα στη συνέντευξη, κάνοντας λόγο για μια σειρά από πλεονεκτήματα που μπορούν να δοθούν στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, όπως μερική πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά ή εμπλοκή στο πρόγραμμα Erasmus.

«Μπορούμε να πάμε ακόμα πιο πέρα, έχοντας μέλη - παρατηρητές σε αυτό το κοινοβούλιο, αυτά είναι πράγματα που ενδιαφέρουν» τους πληθυσμούς των χωρών αυτών, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το τι θα γίνει «εξαρτάται από το τι θα συμβεί τον Δεκέμβριο».

Η κ. Μέτσολα ανέφερε ακόμα στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης πως θα πρέπει να συζητήσει το ενδεχόμενο παρατηρητών ευρωβουλευτών με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων, ενώ πρόσθεσε πως σκέφτεται να απευθύνει την ίδια πρόταση στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. 

Τυχόν παρατηρητές για την Ουκρανία και τη Μολδαβία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διοριστούν και δεν θα εκλεγούν, ενώ δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

«Θα πρέπει να δούμε πότε θα συμβεί αυτό, σε ποιο σημείο θα πληρούν τις προϋποθέσεις» ανέφερε η κ. Μέτσολα στο πλαίσιο της συνέντευξης.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, βάσει των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρατηρητές στο σώμα διορίζονται μόνο όταν υπογραφεί η επίσημη συνθήκη προσχώρησης.

Δειτε Επισης

Ευθείες βολές Ερντογάν σε Ισραήλ-«Μια χούφτα ριζοσπαστών σιωνιστών, έβαλαν φωτιά στην περιοχή»
Αναφορές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα και στη νότια Βηρυτό
«Αθώος» δηλώνει ο κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση
Τα δύο τρίτα των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές
Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τη χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ-Διέρρευσαν οι πρώτες λεπτομέρειες
Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο μέσω Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ΕΕ
Αποκαλύψεις για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ από τον πρώην Πρωθυπουργό-Έπασχε από καρκίνο των οστών
Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου ενίσχυσε τα ποσοστά του μετά την εκτέλεση Νασράλα
Μικρής κλίμακας οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο