Έρχεται στην Κύπρο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ-Αναμονή για απεσταλμένο

Υψηλόβαθμό στέλεχος της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο στις αρχές Νοεμβρίου, προς το τέλος δηλαδή της ερχόμενης εβδομάδας, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως για την επικείμενη επίσκεψη έχει ήδη ενημερωθεί η Λευκωσία, και περισσότερες πληροφορίες για αυτήν αναμένεται να γνωστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, οπόταν και θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των επαφών του αξιωματούχου των ΗΕ, που, όπως αναμένεται, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η επίσκεψη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αρχικά τον Οκτώβριο, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό, και τελικά έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Σάββατο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε συνομιλία στο περιθώριο της Συνόδου για την Ειρήνη στο Κάιρο με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και την Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο και με δηλώσεις του έχει καλωσορίσει τη δέσμευση του κ. Γκουτέρες να προχωρήσει με τον διορισμό μιας προσωπικότητας για να διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, λέγοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως σε ότι αφορά το θέμα του απεσταλμένου, τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης την Τρίτη όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν νεότερα από πλευράς Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως, ο Κόλιν Στιούαρτ σε συνέντευξή του στην Γενί Ντουζέν και κληθείς να σχολιάσει δική του δήλωση ότι η συμφωνία στο θέμα της Πύλας θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για τη λύση του Κυπριακού, ο Ειδικός Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ είπε ότι ένα τέτοιο συμπέρασμα εξήγαγε και ότι οπωσδήποτε αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο για άλλες διαφωνίες ή θέματα που πρέπει να επιλυθούν.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαι αισιόδοξος. Πρώτον, πήραμε κάποια θετικά σημάδια ότι θα μπορούσε να υπάρχει πρόοδος και στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι αυτό σημαίνει ότι έχουμε στα χέρια μας ένα νέο μέσο για δημιουργία κοινού εδάφους ανάμεσα στις πλευρές, για να βρούμε ένα δρόμο προς τα εμπρός ίσως. Θα είναι πολύ σημαντικό βήμα για εμάς να έχουμε απεσταλμένο», ανέφερε.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»