Χαραλαμπίδου: Οι γυναίκες να ηγηθούν των προσπαθειών για επίλυση συγκρούσεων

Οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να ηγηθούν των προσπαθειών για επίλυση των συγκρούσεων και οικοδόμηση της ειρήνης, αναφέρει η Κύπρια βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγέτιδων (WPL). Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της κ. Χαραλαμπίδου και άλλων συμμετεχουσών Γυναικών Πολιτικών Ηγέτιδων θα αποτελέσει τη συνεισφορά του WPL σε ανοικτή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την Τετάρτη, με θέμα τον ρόλο των γυναικών στην επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία, την Ειρήνη και την Ασφάλεια, που θα συνδιοργάνωναν το WPL και το Κοινοβούλιο της Αρμενίας στο Γερεβάν, την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 και η οποία αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων σε σχέση με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ζητήθηκε από μέλη του Δικτύου να αποστείλουν βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Στις συμμετέχουσες περιλαμβάνεται η Κύπρια βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών Ανδρών και Γυναικών και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα θα αναρτηθεί επίσης σε όλες τις ιστοσελίδες των μελών του Δικτύου.

Στο μήνυμά της, η κ. Χαραλαμπίδου υπογραμμίζει ότι οι εικόνες γυναικών και κοριτσιών οι οποίες, προσπαθώντας να διαφύγουν από τις ένοπλες συγκρούσεις, εγκαταλείπουν την πατρίδα τους σε αναζήτηση ειρήνης και σταθερότητας, είναι συνταρακτικές.  Εκφράζει, παράλληλα, την εκτίμησή της για τις γυναίκες που πρωτοστατούν στις προσπάθειες υποδοχής και παροχής φροντίδας στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές.

Η κ. Χαραλαμπίδου υπογραμμίζει τη σημασία στήριξης των γυναικών ως φορέων αλλαγής και προόδου και τονίζει στο πλαίσιο αυτό ότι οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να ηγηθούν των προσπαθειών για επίλυση των συγκρούσεων και οικοδόμηση της ειρήνης. Επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες των συγκρούσεων συχνά επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες, η κα Χαραλαμπίδου σημειώνει ότι οι ίδιες οι γυναίκες πρέπει να έχουν ενεργότερο ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών που αποτρέπουν τις συγκρούσεις και προάγουν το διάλογο, τη συνεργασία και τελικά την ειρήνη.

Τέλος, η κ. Χαραλαμπίδου σημειώνει ότι, προερχόμενη η ίδια από μια χώρα που παραμένει διαιρεμένη, αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι γυναίκες της Κύπρου στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης. Τονίζει δε ότι η προώθηση της εφαρμογής του Ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί επείγουσα ανάγκη και ότι το Δίκτυο Γυναικών Πολιτικών Ηγέτιδων πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας.

Δειτε Επισης

Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ