Ανθρωπιστικές ανάγκες και κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μ. Ανατολή στην ατζέντα των 27

Την ανάγκη για πιο αποτελεσματική παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα συζητήσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του στους 27 ηγέτες.

Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ αναφέρει πως οι ηγέτες θα πρέπει να συζητήσουν «πώς να διασφαλίσουμε επειγόντως την αποτελεσματική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την πρόσβαση στις πιο βασικές ανάγκες».

Η συζήτηση των ηγετών έρχεται μετά τη διαφωνία που καταγράφηκε μεταξύ των κρατών μελών στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο για το κατά πόσο η ΕΕ θα ζητήσει «κατάπαυση του πυρός» ή «ανθρωπιστική παύση» στις εχθροπραξίες, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το τελευταίο προσχέδιο περιέχει αναφορά σε «ανθρωπιστική παύση».

Στην επιστολή του ο κ. Μισέλ τονίζει ακόμα πως η ΕΕ πρέπει να εμπλακεί «σε ένα ενιαίο και συνεκτικό μέτωπο» για να αποφευχθεί «μια επικίνδυνη περιφερειακή κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκινά στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 Κύπρου) με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις προγραμματισμένες συζητήσεις για την συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, τη διαχείριση της μετανάστευσης, και την αναθεώρηση του τρέχοντος Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021 - 2027). Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης.

«Η συνάντησή μας έρχεται σε μια περίοδο μεγάλης παγκόσμιας αστάθειας και ανασφάλειας, που επιδεινώθηκε πιο πρόσφατα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Μισέλ. «Αυτές οι εξελίξεις απαιτούν την άμεση προσοχή μας, χωρίς να μας αποσπούν την προσοχή από τη συνεχή υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Η ευθύνη μας είναι να παραμείνουμε ενωμένοι και συνεκτικοί και να ενεργούμε σύμφωνα με τις αξίες μας όπως κατοχυρώνονται στις Συνθήκες» όπως γράφει.

Ο κ. Μισέλ κάνει λόγο για «τραγωδία» στη Μέση Ανατολή, και υπενθύμισε την κοινή δήλωση των 27 στις 15 Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως κατά τη συνάντηση αναμένει πως τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα καταδικάσουν «με τον πιο έντονο τρόπο τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ» και θα αναγνωρίσουν «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», επαναλαμβάνοντας την έκκληση για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Πρέπει να συζητήσουμε, πρώτον, πώς να διασφαλίσουμε επειγόντως την αποτελεσματική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την πρόσβαση στις πιο βασικές ανάγκες. Δεύτερον, πρέπει να εμπλακούμε, σε ένα ενιαίο και συνεκτικό μέτωπο, με τους εταίρους μας για να αποφύγουμε μια επικίνδυνη περιφερειακή κλιμάκωση της σύγκρουσης» τονίζει ο κ. Μισέλ.

«Επιπλέον, η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Τέλος, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση - που περιλαμβάνει την εξέταση των συνεπειών της για τη συνοχή των κοινωνιών μας, την ασφάλειά μας και τις μεταναστευτικές ροές» προσθέτει.

Σε σχέση με την Ουκρανία, ο κ. Μισέλ αναφέρει πως θα ζητήσει από τους ηγέτες να εξετάσουν «συγκεκριμένους τρόπους για να επιταχύνουμε την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης» καθώς και πρόοδο στους σχεδιασμούς για αξιοποίηση των παγωμένων μέσω των κυρώσεων Ρωσικών πόρων στην ΕΕ, παράλληλα με την εντατικοποίηση των διπλωματικών επαφών «για να εξασφαλίσουμε την ευρύτερη διεθνή υποστήριξη για συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

Όσον αφορά τη συζήτηση για αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, που αποτελεί τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο κ. Μισέλ αναφέρει πως η σύνοδος αποτελεί ευκαιρία για τους ηγέτες να δώσουν καθοδήγηση προς την κατεύθυνση της ταχείας επίτευξης συμφωνίας. Όπως σημειώνει, οι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν με κριτική ματιά τις πιο επείγουσες ανάγκες της ΕΕ, να προσδιορίσουν τις προτεραιότητες τους και να αποφασίσουν πώς θα χρηματοδοτηθούν, βάση πάντα της αρχής πως «τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Οι ηγέτες θα συνεχίσουν ακόμα τη συζήτηση για θέματα οικονομίας και ανταγωνιστικότητας, με τον κ. Μισέλ να ζητά από τους ηγέτες να συζητήσουν ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ευημερίας της Ευρώπης.

«Η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ ανέκαθεν ευδοκιμούσε χάρτη στην οικονομία της ανοιχτής αγοράς με πυρήνα την ενιαία αγορά. Τώρα πρέπει συλλογικά να βρούμε τη θέση μας σε έναν κόσμο στον οποίο άλλοι διεθνείς παράγοντες και εταίροι επιδοτούν σε μεγάλο βαθμό τη βιομηχανία και τις εταιρείες τους» σημειώνει.

Οι ηγέτες, συνεχίζει, θα συζητήσουν ακόμα ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση αξιολογώντας τα βήματα που έγιναν από την τελευταία συζήτηση των ηγετών στη Γρανάδα, ενώ στην ατζέντα θα βρίσκονται και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Σαχέλ, τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, και τις σχέσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, οι ηγέτες μαζί με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup θα συζητήσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση και τον συνεχή στενό συντονισμό και τη διακυβέρνηση των μακροοικονομικών πολιτικών, ενώ θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ένωση Κεφαλαιαγορών και την Τραπεζική Ένωση, καθώς και τις εργασίες για το ψηφιακό ευρώ.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Ε. Χαραλαμπίδου για αλλαγή στάσης ΚΣ ΟΑΣΕ ως προς τη Μ. Ανατολή
Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χ. Ερωτοκρίτου
Στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Α. Καυκαλιάς στη Βουδαπέστη
Συνέχιση συνεργασίας για μεταναστευτικό συμφώνησαν Υφ. Μετανάστευσης-Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Σ. Στεφάνου: Λύση ΔΔΟ ή διχοτόμηση το διακύβευμα για το ΑΚΕΛ
Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι
Κ. Ιωάννου: Δεν τρέφουμε υπέρμετρες αξιώσεις για την άτυπη συνάντηση στη Ν. Υόρκη
Προκαλεί λίγο πριν την τριμερή ο Τατάρ-«Η ομοσπονδία τελείωσε, στόχος η λύση δύο κρατών»
Σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης η Κύπρος λόγω Μέσης Ανατολής-«Εργάζονται όλοι οι μηχανισμοί»
Σ. Στεφάνου: Τα κόμματα στηρίζουν την μεταρρύθμιση της ΤΑ, τα διακυβεύματα είναι πολλά