Μείωση ποινής για καταδικασθέντα για τα επεισόδια στο ΤΕΠΑΚ το 2017

Μείωση της συνολικής ποινής από 10 σε 6 μήνες φυλάκιση σε καταδικασθέντα, ο οποίος ηγήθηκε επίθεσης κουκουλοφόρων κατά διοργανωτών και συμμετεχόντων σε εκδήλωση αριστερών οργανώσεων για το Κυπριακό τον Μάιο του 2017, αποφάσισε το Εφετείο σε κατά πλειοψηφία απόφαση στις 20 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με το κείμενο της κατά πλειοψηφίας απόφασης (Δικαστές Αλέξανδρος Παναγιώτου, Μιχάλης Πικής) η μείωση της ποινής επήλθε ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην εκδίκαση της υπόθεσης αφού η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση επήλθε 6 χρόνια μετά τη διάπραξη των αδικημάτων.

Την ίδια στιγμή το Εφετείο απέρριψε ομόφωνα την έφεση του καταδικασθέντα εναντίον της καταδίκης του όπως επίσης και την έφεση του εναντίον της απόφασης για μη αναστολή των ποινών φυλάκισης.

Τα γεγονότα της υπόθεσης έλαβαν χώρα στις 5 Μαΐου 2017 όταν κουκουλοφόροι επιχείρησαν να ματαιώσουν εκδήλωση των οργανώσεων  «Γρανάζι» και «Αριστερή Κίνηση Θέλουμε Ομοσπονδία» με θέμα «Η αριστερά μπροστά στην επανένωση και μπροστά στη διχοτόμηση» την αίθουσα «Πεύκιος Γεωργιάδης» στο κτίριο του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό.

Απορρίπτοντας όλους τους λόγους στους οποίους στηρίχτηκε η έφεση εναντίον της καταδικαστικής απόφασης το Εφετείο έκρινε ωστόσο πως με δεδομένο ότι η ποινή επιβλήθηκε έξι χρόνια μετά τη διάπραξη των αδικημάτων, «η υπέρμετρη καθυστέρηση στην διάγνωση της ποινικής ευθύνης του εφεσείοντος, είχε ως συνεπακόλουθο (α) την μεγάλη χρονική απόσταση της τιμωρίας από τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων και (β) την κατάσταση αβεβαιότητας στην οποία τελούσε ο εφεσείων για την ποινική του ευθύνη επί σειρά ετών». Με το Εφετείο να σημειώνει πως στην πρωτόδικη απόφαση του το πρωτόδικο δικαστήριο δεν έστρεψε την προσοχή του στις πιο πάνω αρνητικές συνέπειες της καθυστέρησης με αποτέλεσμα να μην προδώσει σε αυτήν την πρέπουσα βαρύτητα κατά την επιμέτρηση της ποινής.

Επίσης το Εφετείο έκρινε ότι πως παρά τη θέση του πρωτόδικου δικαστηρίου ότι λήφθηκε υπόψη ως μετριαστικός παράγοντας, το γεγονός ότι δεν διώχθηκαν άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν μαζί με τον εφεσείοντα στο επεισόδιο, ώστε να αμβλυνθεί η ανισοσκέλια στη μεταχείριση των παραβατών και να μετριαστεί τυχόν αίσθημα αδικίας που αισθάνεται ο εφεσείων, «υπήρξε άνιση μεταχείριση λόγω της μη δίωξης άλλων συνεργών του εφεσείοντος που έλαβαν μέρος στο επεισόδιο», ορισμένοι εξ’ αυτών μάλιστα ενεργά και χωρίς να φορούν κουκούλα όπως και ο εφεσείων και οι οποίοι θα μπορούσαν με ευκολία να αναγνωριστούν.

Σύμφωνα με ην απόφαση του Εφετείου το στοιχείο αυτό, μπορεί να μην αναιρεί την ποινική ευθύνη του εφεσείοντος, συνιστά όμως σοβαρό μετριαστικό παράγοντα που επενεργεί υπέρ την μείωσης της ποινής, η οποία άλλως πως θα δικαιολογείτο λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων, προς μετριασμό του αισθήματος αδικίας που αισθάνεται ο διωκόμενος, λόγω της μη προσαγωγής όλων των παρανομούντων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Συνοπτικά, το Εφετείο αποφάσισε όπως η ποινή φυλάκισης 10 μηνών για το αδίκημα της οχλαγωγίας στη 2η κατηγορία, μειωθεί σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και επικύρωσε τις ποινές φυλάκισης για τα υπόλοιπα αδικήματα. Αποφάσισε επίσης πως όλες οι ποινές φυλάκισης να συντρέχουν ώστε η συνολική ποινή φυλάκισης να ανέρχεται στους 6 μήνες, «η οποία αντανακλά στα γενικότερα περιστατικά της υπόθεσης, τόσο ως προς την σοβαρότητα των αδικημάτων, όσο και στους προαναφερθέντες μετριαστικούς παράγοντες».

Με την απόφαση μείωσης της ποινής των δύο συναδέλφων της διαφώνησε η Δικαστής Γιώτα Κυριακίδου η οποία στην διιστάμενη απόφαση της σημείωσε ότι «έχοντας υπόψη ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο στάθμισε όλους τους σχετικούς, προς την επιβολή ποινής, παράγοντες στην ορθή διάσταση τους, κρίνω ότι στις επιβληθείσες ποινές, δεν διαπιστώνεται το στοιχείο της υπερβολής από τον συσχετισμό της ποινής με το σύνολο των περιστάσεων της υπόθεσης ούτε πασιφανή έλλειψη αντιστοιχίας μεταξύ της σοβαρότητας τους και της ποινής».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»