Παραλύουν τα δημόσια νοσοκομεία λόγω της απεργίας-Αναβλήθηκαν ραντεβού, με προσωπικό ασφαλείας τα ΤΑΕΠ

Παραλύουν για οκτώ ώρες σήμερα τα δημόσια νοσηλευτήρια, έπειτα από την απόφαση του προσωπικού να προχωρήσει σε λήψη απεργιακών μέτρων, λόγω του αδιεξόδου που επήλθαν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις συντεχνίες των εργαζομένων και του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), σε σχέση με την σύναψη συλλογικών συμβάσεων για το προσωπικό που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια.

Οι έξι συντεχνίες (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ), εξήγγειλαν την απεργία εδώ και περίπου ένα μήνα και παρόλο που το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση από τους εμπλεκόμενους φορείς, χθες, λίγες ώρες πριν την απεργία, ο Οργανισμός συγκάλεσε σύσκεψη με εκπροσώπους των συντεχνιών ως μια ύστατη προσπάθεια αναβολής της απεργίας, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, με την κατάθεση της ίδιας πρότασης από πλευράς ΟΚΥπΥ, που είχε ήδη απορριφθεί για σύναψη συλλογικών συμβάσεων, οι συντεχνίες προανήγγειλαν κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων.

Από την οκτάωρη απεργία θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών που προσφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία, αφού ήδη οι ασθενείς έχουν ενημερωθεί για αναβολή των προγραμματισμένων χειρουργείων και των ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ κλειστά κατά τη διάρκεια της απεργίας θα παραμείνουν τα Κέντρα Υγείας.

Όσον αφορά τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας και θα εξυπηρετούν μόνο τα σοβαρά περιστατικά βάσει δηλαδή, της κλίμακας αξιολόγησης της σοβαρότητάς τους (πχ. έμφραγμα, τροχαία). Επίσης, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν και οι θάλαμοι των δημόσιων νοσοκομείων, που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς ενδονοσοκομειακά.

Η οκτάωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί από όλο το προσωπικό που στελεχώνει τον ΟΚΥπΥ από τις 7:00πμ μέχρι τις 3:00μμ, της Τετάρτης.

Σε ανακοίνωσή τους οι συντεχνίες αναφέρουν πως «με κύριο μέλημα τους ασθενείς, όπως πάντα, έχουν αποφασισθεί ειδικές διευθετήσεις για να μην κινδυνέψει κανένας ασθενής ή τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του. Εκφράζουμε την συμπάθειά μας προς τους ασθενείς που θα ταλαιπωρηθούν αλλά, η ευθύνη ταλαιπωρίας των ασθενών βαραίνει αποκλειστικά τον ΟΚΥπΥ και όσους ευθύνονται για την στάση που τηρεί ο συγκεκριμένος Οργανισμός».

Πάντως, σε δική του ανακοίνωση ο ΟΚΥπΥ, μετά και το αδιέξοδο της συνάντησης που είχαν τα μέλη του ΔΣ με τις συντεχνίες, μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως «σεβόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμα της απεργίας, αλλά θεωρούμε ότι η πρόταση που καταθέσαμε, δε τη δικαιολογεί. Ο Οργανισμός επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στη σύναψη συλλογικής σύμβασης στα πλαίσια της Νομοθεσίας και των κανονισμών που τον διέπουν».

Δειτε Επισης

Κάμερες σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και σε ευαίσθητους χώρους ζητά η Ισότητα
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα των πλαστών πτυχίων
Ετοιμόρροπη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αμμόχωστο
Εκκλησιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου στην κατεχόμενη Βατυλή
Στόχος του ΡΙΚ να εξελιχθεί ο θεσμός του κυπριώτικου σκετς
Παναγιώτου για Λιμάνι Λάρνακας-«Οι συμφωνίες να είναι σεβαστές από όλους»