Πνίγηκαν από τη δυσοσμία της κοπριάς στη Λάρνακα-Στο τραπέζι πέντε μέτρα επίλυσης του προβλήματος

Διαχρονικό και άλυτο φαίνεται να παραμένει το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας που παρατηρείται στην επαρχία Λάρνακας λόγω της ανεξέλεγκτης απόρριψης κοπριάς, με τους κάτοικους από τη μια να καλούνται καθημερινώς να… κλείνουν τη μύτη τους για να αναπνεύσουν και από την άλλη τους αρμόδιους να ψάχνουν τρόπους επίλυσης αυτής της ανυπόφορης κατάστασης, τρέχοντας ξοπίσω την ίδια ώρα τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της επικρατούσας κατάστασης.

Τα τελευταία χρόνια τέτοια εποχή, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο αυτή η έντονη δυσοσμία για τους κάτοικους της Λάρνακας οι οποίοι θα εκφράσουν τα σφοδρά τους παράπονα στον δήμο, ο οποίος με τη σειρά του, όπως και φέτος, αιτιολογεί αυτή την κατάσταση στη μετακίνηση κοπριάς από κτηνοτροφικά υποστατικά και την τοποθέτηση της σε χωράφια από τους γεωργούς, που βρίσκονται σε γειτονικούς δήμους και κοινότητες της Λάρνακας.

Η δυσοσμία, σύμφωνα με τον δήμο, παράγεται κατά την φόρτωση, μεταφορά και τοποθέτηση της υγρής λάσπης ή κοπριάς στα χωράφια, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι ανέσεις και η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Πάντως, το πιο σημαντικό ζήτημα στην υπόθεση, όπως αναφέρει ο δήμος, είναι ότι παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για λήψη μέτρων ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της κοπριάς που παράγεται από τα βουστάσια και τις άλλες κτηνοτροφικές μονάδες, δυστυχώς δεν έγινε οποιαδήποτε ενέργεια και συνεχίζει η τοποθέτηση υγρής κοπριάς στα χωράφια.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας οι εμπλεκόμενοι φορείς, έθεσαν στο τραπέζι σειρά εισηγήσεων και μέτρων ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το προβληματικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα, τα πέντε μέτρα που κατατέθηκαν, είναι ο έλεγχος των κτηνοτρόφων ή των γεωργών την ώρα που θα αποθέσουν κτηνοτροφικά απόβλητα, δεύτερο η άμεση ενσωμάτωση της κοπριάς στα χωράφια, τρίτο είναι ο καθορισμός συγκεκριμένης περίοδος της απόλυσης κοπριών, τέταρτο η τροποποίηση της νομοθεσίας που θα αφορά τη βελτίωση της ποιότητας των κτηνοτροφικών αποβλήτων που προέρχονται από τις φάρμες, και να περιληφθούν αυστηρότερες ποινές στους κτηνοτρόφους και γεωργούς που δεν συμμορφώνονται και πέμπτο η έγκαιρη ενημέρωση των τοπικών αρχών για την τοποθέτηση των αποβλήτων στα χωράφια.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τον Δημοτικό Γραμματέα Αραδίππου, Ματθαίο Αλαμπρίτη, «τέθηκαν επί τάπητος αυτά τα ζητήματα και φάνηκε ότι υπάρχει ένα κενό με το Τμήμα Περιβάλλοντος και τους κανονισμούς που διακανονίστηκαν, καθώς φαίνεται να είναι άμεσα υπεύθυνος ο κτηνοτρόφος. Ωστόσο, για να μπορέσεις να τον βρεις και να δεις αν δήλωσε τα συγκεκριμένα τεμάχια που κοπρίστηκαν, έπρεπε να τα βρούμε μέσω του ΚΟΑΠ και ο ΚΟΑΠ την ίδια ώρα δεν τα δίνει, καθώς επικαλείται προσωπικά δεδομένα, κάτι που προσπαθούμε να επιλύσουμε σήμερα».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πάντως και στην παρουσία βουλευτών, τονίστηκε ότι πρέπει να βρεθούν οι άμεσες λύσεις για να μπορέσουν να ελέγξουν αυτή την κατάσταση και να μην περιμένουν πάλι τη νέα χρόνια για να γίνονται οι έλεγχοι που επιβάλλεται. «Οι κτηνοτρόφοι μέσα από τους κανονισμούς, είναι υπόχρεοι για τα απόβλητά τους και να τα χρησιμοποιούν νόμιμα, να κάνουν αποξήρανση και έπειτα να τα τοποθετούν σε χωράφια ακολουθώντας τον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής του Τμήματος Γεωργίας. Αυτή η σειρά, δεν ακολουθείται δυστυχώς από τους κτηνοτρόφους».

Πάντως, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της Λάρνακας επικρατεί δυσοσμία, φαίνεται ότι η κατάσταση στην Αραδίππου είναι αρκετά βελτιωμένη σε σύγκριση με πέρσι, αφού ο δήμος επιλήφθηκε από νωρίς το ζήτημα. «Ωστόσο, το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας συνεχίζει να παρατηρείται στη Λάρνακα και εμάς θέση μας είναι ότι πρέπει να γίνεται και έλεγχος των ζώων. Δηλαδή για παράδειγμα μια μονάδα που έχει άδεια για πενήντα ζώα και έχει τρακόσια ζώα, σίγουρα προκαλεί οχληρία και δεν μπορεί να ελεγχθεί. Οι μολυσματικές περιοχές είναι γύρω-γύρω από τη Λάρνακα, όπου υπάρχουν χωράφια μεγάλης έκτασης και κτηνοτροφικές μονάδες».

Θέλουν βελτίωση της ποιότητας της κοπριάς οι αρμόδιοι

Την πιστή εφαρμογή του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής πρόκειται να εξετάσει μεταξύ άλλων η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για το εν λόγω ζήτημα, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, «δεν είναι στη δικαιοδοσία της βουλής να θεσπίσει νομοθεσία για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, καθώς είναι κάτι που ρυθμίζεται με κώδικα που είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του και μπορεί να επιβλέπει αυτή την εφαρμογή η Κυβέρνηση. Από την πλευρά μας ως βουλή, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κώδικα, αλλά μπορούμε να επιμένουμε να είναι σωστός και να εφαρμόζεται».

Όπως παραδέχθηκε επίσης ο κ. Θεοπέμπτου, «η έντονη δυσοσμία είναι κάτι που παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια στη Λάρνακα και συγκεκριμένα επηρεάζεται όλη η Αραδίππου, η πόλη της Λάρνακας μέχρι και την Ορόκλινη».

Πάντως, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο, είναι πως δεν είναι κακό η μεταφορά της κοπριάς σε αυτές τις καλλιέργειες της Λάρνακας, αλλά το ζήτημα που τίθεται, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται και είναι εκεί που εντοπίζεται το ζήτημα καθώς μυρίζει αρκετά έντονα, επηρεάζοντας μεγάλη έκταση περιοχών.

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ
Χωρίς σύστημα καταγραφής κεραυνών η Κύπρος-Προσπάθειες απόκτησης από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία
«Εν να κάμουμεν τζι’ εμείς γιορτές»-Ξεκίνησε η διαλογή προϊόντων σε οικογένειες για τα Χριστούγεννα (pics)
Κολύμπησαν για όγδοη χρονιά στη Λεμεσό για τους «Μικρούς Ήρωες»
Καταδικάζει ο ΠτΔ την επίθεση στη Γερμανία-«Βαθιά σοκαρισμένος και συντετριμμένος»
Τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες
Συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες ο καιρός-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Πιο ακριβό το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων σε σχέση με πέρσι-Σύγκριση τιμών σε βασικά αγαθά
«Θέλω να βρεις έναν άντρα για τη νονά μου»-Παρέλαβε τα γράμματα των παιδιών ο Άγιος Βασίλης (pics)