Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη συνάντηση συντεχνιών και ΟΚΥπΥ-Κανονικά η απεργία στα νοσοκομεία

Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με εκπροσώπους των έξι συνδικαλιστικών οργανώσεων, με στόχο να αποφευχθεί την υστάτη η οκτάωρη απεργία στα δημόσια νοσοκομεία.

Στη σύσκεψη πέραν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων((ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ), συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, έχοντας ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στις δύο πλευρές. Παρόλα αυτά η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς θετικό αποτέλεσμα και οι μεταξύ τους συζητήσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο, ενώ οι συντεχνίες αναμένεται να κλιμακώσουν τα απεργιακά μέτρα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της συντεχνίας των νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), Θεόδωρος Πετέλης ανέφερε πως τα μέλη του ΔΣ του ΟΚΥπΥ, δεν έφεραν ενώπιον των συντεχνιών, κάποια νέα πρόταση αλλά «ξαναζεσταμένο ανούσιο φαγητό», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανέφερε πως, «κανένας από τους εκπροσώπους των συντεχνιών στη σύσκεψη δεν κατάλαβε τους λόγους που ο ΟΚΥπΥ συγκάλεσε σύσκεψη την τελευταία στιγμή, καθώς δεν παρουσίασε μια νέα πρόταση για τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομεών, αλλά την ίδια, την οποία απορρίψαμε. Το γεγονός αυτό έφερε την αντίδραση όλων των συντεχνιών αφού διαφάνηκε πως δεν υπήρξε η πρόθεση εκ μέρους του ΟΚΥπΥ για να βγούμε από το αδιέξοδο».

Με αυτά τα δεδομένα, όπως είπε ο κος Πετέλης, μετά την οκτάωρη απεργία που θα πραγματοποιηθεί αύριο από το προσωπικό, θα πάρουν αποφάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων.

«Σεβόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμα της απεργίας, αλλά η πρόταση που καταθέσαμε, δε τη δικαιολογεί»

Σεβόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμα της απεργίας, αλλά θεωρούμε ότι η πρόταση που καταθέσαμε, δε τη δικαιολογεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΚΥπΥ, έπειτα από το αδιέξοδο στο οποίο επήλθε ανάμεσα στο ΔΣ του Οργανισμού και της συντεχνίες και καλεί ξανά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναστείλουν την απεργία.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΚΥπΥ, «στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) λειτουργεί πάντοτε με ευθύνη έναντι των ασθενών, των εργαζομένων του αλλά και της κοινωνίας την οποία υπηρετεί. Σκοπός μας είναι να προχωράμε κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά, διασφαλίζοντας την παροχή βέλτιστης φροντίδας προς τους ασθενείς»,

Σημειώνει δε ότι, «στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε το προσωπικό μας, την κυριότερη δύναμη μας και τους συμμάχους μας στον κοινό αγώνα διασφάλισης της υγείας των πολιτών της χώρας μας. Για τον Οργανισμό η εργασιακή ικανοποίηση του προσωπικού μας αποτελεί βασική προτεραιότητα».

«Παράλληλα, αισθανόμαστε την τεράστια ευθύνη να παραδίδουμε κάθε χρόνο στους πολίτες έναν Οργανισμό οικονομικά υγιή, σύγχρονο και βιώσιμο, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται, εξυπηρετώντας κάθε στιγμή σε κάθε περιοχή της Κύπρου, όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες», αναφέρει.

Επιπρόσθετα σημειώνει ότι, «σεβόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμα της απεργίας, αλλά θεωρούμε ότι η πρόταση που καταθέσαμε, δε τη δικαιολογεί. Ο Οργανισμός επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στη σύναψη συλλογικής σύμβασης στα πλαίσια της Νομοθεσίας και των κανονισμών που τον διέπουν».

«Συγκεκριμένα, προτείνει τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με εγγυημένο ποσοστό αύξησης σε όλο το προσωπικό κάθε χρόνο, επιπλέον του τιμαριθμικού επιδόματος, και επιπρόσθετη ετήσια αύξηση χωρίς ανώτατο μισθολογικό όριο, που θα προκύπτει μέσα από την επίτευξη των στόχων του Οργανισμού αλλά και τις ατομικές αξιολογήσεις.

Η πρότασή μας ικανοποιεί πάγια αιτήματα των εργαζομένων και διασφαλίζει την μελλοντική επαγγελματική τους ασφάλεια, γι’ αυτό και καλούμε ξανά τις οργανώσεις να αναστείλουν την προγραμματισμένη απεργία στις 25 Οκτωβρίου 2023, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία ασθενών και επισκεπτών στα Νοσηλευτήριά μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως νωρίς το πρωί της Τρίτης, μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων κυρίως του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, ενημέρωσαν το προσωπικό για τον τρόπο διεξαγωγής της αυριανής στάσης απεργίας, ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωσή τους οι συντεχνίες ανέφεραν πως όλο το προσωπικό που στελεχώνει τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), προχωρεί, σε οκτάωρη απεργία στις 25 Οκτωβρίου 2023 από τις 7:00πμ μέχρι τις 3:00μμ.

«Οι συνελεύσεις των εργαζομένων έχουν αποφασίσει να κλιμακωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που συνεχίσει ο ΟΚΥπΥ να μην αποδέχεται την συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης εργασίας, ανάλογη των υφιστάμενων συμβάσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για το προσωπικό που έχει προσληφθεί με προσωπικά συμβόλαια και δεν προχωρήσει σε προσλήψεις για την κάλυψη των μόνιμων αναγκών σε όλα τα επαγγέλματα, είτε αυτά αφορούν Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό, Διοικητικό ή Ωρομίσθιο Προσωπικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Συμφώνησαν στα περισσότερα Πρόεδρος και ΟΕΛΜΕΚ-Στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων οι αποφάσεις
Συνελήφθη δεύτερο πρόσωπο για τον οπλισμό στον τάφο-Σε εξέλιξη οι έρευνες
Ζητούν ενημέρωση για διαχείριση του email οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής-Δεν ήταν ενιαία η αντίδραση
Ο γρίφος και η πολιτική πραγματικότητα-Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν
Αποπερατώθηκαν οι έρευνες των δυτών για το ανθρώπινο πέλμα-Συνεχίζονται στη ξηρά
Σοβαρός τραυματισμός μοτοσικλετιστή σε τροχαίο στη Λάρνακα
Υποτροφίες σε Κύπριους φοιτητές νομικής Οξφόρδης από Harris Kyriakides Foundation
Με οδηγίες Μιχαηλίδου ενισχύεται το σχέδιο δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία
Θέμα της Κυβέρνησης η αξιοποίηση της Κρατικής Έκθεσης-Δεν φέρει ένσταση ο Δήμος να γίνει μόνο πάρκο
Εντοπίστηκε οπλισμός και εκρηκτικές ύλες σε τάφο στη Λάρνακα (pic)