Υπερψηφίστηκε από Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου η Έκθεση για τους ανθρώπους του Πολιτισμού

Με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίστηκε η Έκθεση για το καθεστώς των επαγγελματιών στον δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα, στην οποία ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς ήταν σκιώδης Εισηγητής, εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτισμού.

Σε δηλώσεις του μετά την ψήφιση της Έκθεσης, ο κ. Φουρλάς τόνισε ότι ως σκιώδης Εισηγητής εργάστηκε για την αναγνώριση, επαρκή υποστήριξη και προστασία των ατόμων που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.

«Πολλοί από αυτούς τους επαγγελματίες αντιμετωπίζουν επισφαλείς και ασταθείς συνθήκες εργασίας, λαμβάνουν χαμηλό εισόδημα και περιορισμένη κοινωνική ασφάλιση. Συχνά, έχουν πενιχρές συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις λόγω της απρόβλεπτης φύσης της εργασίας τους. Επιπλέον, οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα είναι τρεις φορές περισσότερες σε σύγκριση με το γενικό εργατικό δυναμικό».

Σημείωσε ότι στόχος ήταν να αντιμετωπιστούν βασικές πτυχές που αφορούν τους εν λόγω επαγγελματίες, εστιάζοντας στην δημιουργία ενός καθορισμένου καθεστώτος απασχόλησης, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας, διασφαλίζοντας δίκαιες εργασιακές πρακτικές και πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση.

«Αποσκοπούμε επίσης στον συντονισμό των δικαιωμάτων για την κοινωνική προστασία και τη διασυνοριακή κινητικότητα. Επιπλέον, εργαζόμαστε για την ενσωμάτωση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, την προώθηση της ισότητας των φύλων και της καλλιτεχνικής ελευθερίας στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, του οποίου είναι ο Εισηγητής, λέγοντας ότι στόχος του ήταν η συμπερίληψη στην Έκθεση, κάτι που έγινε κατορθωτό, της αναβάθμισης και επανειδίκευσης των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα αυτό.

«Κατά την προετοιμασία της Έκθεσης είχα την ευκαιρία να συζητήσω με οργανώσεις και φορείς των καλλιτεχνών, με έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αλλά και να ενημερωθώ από πρώτο χέρι, για τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τους ανθρώπους του πολιτισμού».

Δειτε Επισης

Επίθεση 70 ατόμων εναντίον οικίας 73χρονου στη Λάρνακα-Έβαλαν φωτιά στην αυλή, έσπασαν τζάμια
Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)
Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώνεται παγκόσμια
Εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα-Στο Κάιρο και η CIA
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
ΒΙΝΤΕΟ: Εκρηκτικό το βράδυ της Ανάστασης στη Λεμεσό-Έκαψαν περιπολικό, έβαλαν φωτιά σε σχολείο
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»