Εργασίες στην Πύλα, εν αναμονή για τον διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση για απεσταλμένο από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, καθώς οι αποφάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες φαίνεται να έχουν ληφθεί, αν και το timing ενδέχεται να επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλωσόρισε τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να προχωρήσει με το διορισμό μιας προσωπικότητας για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, λέγοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, αλλά χωρίς να προσδιορίζει τον ακριβή χρόνο, όπως και ο Εκπρόσωπός του.

Υπενθύμισε πως είχε πρόσφατα την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα και με την Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κάιρο στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ειρήνη. «Συζητήσαμε για την προοπτική, εγώ καλωσορίζω τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα να προχωρήσει με το διορισμό μιας προσωπικότητας και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις», είπε. Αν και αρνήθηκε αν μιλήσει εκ μέρους του ΓΓ, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αυτά που του ανέφερε ήταν «πάρα πολύ συγκεκριμένα».

Ερωτηθείς εάν πρόκειται για απεσταλμένο ή για ειδικό απεσταλμένο, ο Πρόεδρος απάντησε ότι θα πρόκειται για απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για να διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. «Είναι αυτό που ζητούμε, είναι θετικό ότι από πλευράς Ηνωμένων Εθνών βλέπουν αυτή την ανάγκη και να αφήσουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσει στις ανακοινώσεις του», κατέληξε.

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι ο διορισμός απεσταλμένου, ο οποίος θα δεσμεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα είναι μια θετική εξέλιξη στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, από πλευράς του, τοποθετώντας τον χρονιά στο επόμενο διάστημα, χωρίς περαιτέρω προσδιορισμό. Όπως εξήγησε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μεταφέρει στον ΓΓ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, την πεποίθηση ότι αυτός ο διορισμός θα είναι μία σημαντική εξέλιξη για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο Κυπριακό.

Ανέφερε πως μετά από μία περίοδο παρατεταμένου τέλματος στο Κυπριακό είμαστε ενώπιον μίας εξέλιξης. Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Λετυμπιώτης υπενθύμισε ότι η συζήτηση για τα ευρωτουρκικά έχει μετατεθεί για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και μέχρι τότε θα συνεχιστούν οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Παραμένουμε επικεντρωμένοι στο ύψιστο εθνικό μας θέμα και προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για επανανέρξη», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της Λευκωσίας είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί να έχει ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει στις προσπάθειες ξεκλειδώματος της διαδικασίας και να μην προβαίνει απλώς σε καταγραφή αλλά θα φανεί στην πορεία και πόσο εποικοδομητική θα είναι η στάση που θα επιδείξει η τουρκική πλευρά, η οποία δεν δίνει οποιεσδήποτε ενδείξεις μετακίνησης από τις αδιάλλακτες θέσεις της, παρά τη συναίνεσή της στον διορισμό απεσταλμένου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Πύλας, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε πως ξεκίνησαν οι εργασίες τη Δευτέρα σε συντονισμό με την ειρηνευτική δύναμη, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την ασφαλτόστρωση και την οικοπεδοποίηση και θα εργαστούμε με ειλικρινή πολιτική βούληση ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ειρηνική συνύπαρξη. Η Κυβέρνηση προσβλέπει στην εφαρμογή της συναντίληψης από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι επαναβεβαιώθηκε το καθεστώς της νεκρής ζώνης και οι όροι εντολής της ειρηνευτικής δύναμης και τώρα θα εργαστούμε για την υλοποίηση των προνοιών. Διευκρίνισε ότι η ειρηνευτική δύναμη έχει το καθήκον να εποπτεύει και να συντονίζει την αποτελεσματική υλοποίηση και ότι υπάρχουν ρυθμίσεις για να αναπτυχθεί οικιστικά η περιοχή. Ενδεχομένως να δοθούν αυξημένα καθήκοντα στην κοινότητα της Πύλας, αλλά θα είναι υπό τις αρμοδιότητες που διέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερωτηθείς σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αξιολογήσει την καταλληλόλητα της στιγμής που θα ανακοινωθούν.

Αισιοδοξία για Chevron

Αναφορικά με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Chevron για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε πως η παρουσία της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης. Πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει κατάληξη, παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα που υπήρξαν. Εξήγησε ότι μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, που λήγει η διαδικασία, δεν μπορούν να υπάρξουν τοποθετήσεις αλλά επανέλαβε την αισιοδοξία της Κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της ενημέρωσης δημοσιογράφων που έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέρθηκε, επίσης, στην παρουσίαση της ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης από τον Υπουργό Εσωτερικών, τονίζοντας ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των 17 μέτρων για στήριξη της κοινωνίας που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ανέφερε πως πρόκειται για πολυεπίπεδες δράσεις, και μέτρα που πρώτη φορά εκπονούνται στην ένταση και έκταση που παρουσιάστηκε.

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης παρέπεμψε και στην παρουσίαση του Προϋπολογισμού ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής από τον Υπουργό Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας ως σημαντικό το γεγονός πως είναι πλεονασματικός. Υπογράμμισε πως ύψιστη προτεραιότητα είναι η υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης, που αποτελεί το κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό. Σημείωσε, απαντώντας και στις επικρίσεις, πως τις αποφάσεις για την οικονομία πρέπει να τις περιβάλλει δημοσιονομική υπευθυνότητα και επανέλαβε την προσήλωση της Κυβέρνησης στο τρίπτυχο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, του σταθερού χρηματοπιστωτικού τομέα και στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Η διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης, η συγκράτηση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα – σημειώνεται η μείωση του συνολικού αριθμού νέων μόνιμων θέσεων για το έτος 2024 στις 52 σε σχέση με το 2023 που ήταν 485 θέσεις – η μεσοπρόθεσμη μείωση του δημόσιου χρέους αλλά και η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής αποτελούν θεμελιώδη συστατικά και προτεραιότητες του Προϋπολογισμού, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για ακοποκές σε ό,τι αφορά τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως «δεν είχε υπάρξει οποιαδήποτε αποκοπή. Αυτό που και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει χθες είναι ότι το κονδύλι που αφορά τα έσοδα από το 0,4% που προέρχεται από τις πωλήσεις ακινήτων θα είναι υπό την αίρεση έγκρισης του Υπουργού Οικονομικών μέχρι να υπάρξει και κατάληξη στη συμφωνία του Υπουργού Οικονομικών με τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής. Δεν είναι αποκοπή. Είναι σταύρωμα του κονδυλίου αλλά υπό την αίρεση έγκρισης του Υπουργού Οικονομικών», ανέφερε.

Αναφορά έκανε επίσης στο ζήτημα της απεργίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία αλλά και στη βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ, λέγοντας ότι ο Μάκης Κεραυνός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος για ακόμη έναν χρόνο, εάν ληφθούν μέτρα και γίνουν ενέργειες από μέρους του Οργανισμού. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες επαφές του Προέδρου με τα σύνολα που θα απεργήσουν την Τετάρτη, ούτε και μπορούν να πραγματοποιηθούν υπό το φως απεργιακών μέτρων, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αριθμό συναντήσεων με τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ.

Επανέλαβε, επίσης, την έκκληση της Κυβέρνησης προς τους πολίτες να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια της Αρχής Λιμένων και του Θεατρικού Οργανισμού, μέσω αίτησης στη σελίδα του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Για τον ΘΟΚ κατατέθηκαν μέχρι στιγμής 35 αιτήσεις και για την ΑΛΚ 48, ενώ η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα, στις 12:00 το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι αυτές οι ενημερώσεις των δημοσιογράφων από την Κυβέρνηση, οι οποίες εγκαινιάστηκαν την Τρίτη, θα γίνονται σε τακτική βάση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, αναλόγως των υποχρεώσεών του και δεν θα έχουν σταθερή μέρα. Θα πραγματοποιούνται, ωστόσο, κάθε εβδομάδα και θα είναι εφ’ όλης της ύλης.

Δειτε Επισης

Διμερείς σχέσεις-Κυπριακό στις επαφές Κόμπου στην Τασκένδη
Απαντούν στο ΕΛΑΜ για τα διαβατήρια στους μετανάστες ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ-«Αφελής και επικίνδυνη πρόταση»
Οικονομία και Κυπριακό συζήτησαν οι ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΚΕΒΕ
Το μήνυμα ΠτΔ για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σλοβάκου Πρωθυπουργού-«Βαθιά σοκαρισμένος»
Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος θα κερδίσει το στοίχημα για ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον
«Η Νάκμπα συνεχίζεται σε μία γενοκτονία, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για εκτοπισμό»
«Εκβιασμός κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας η δήλωση Χεζμπολάχ για ροές Σύρων»
Νέα επίθεση Τατάρ σε Ολγκίν-Την κατηγορεί πως υπερέβη τα όρια της εντολής της
Επισκέφτηκε την περίκλειστη Αμμόχωστο ο Φασινό-«Να ξανακάνουμε το Βαρώσι μια ζωντανή πόλη»
Χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρότρυνση Νασράλα ο ΠτΔ-«Αυξήθηκαν οι έλεγχοι για το μεταναστευτικό»