Εξετάζονται όλες οι πτυχές της κρίσης στη Μ. Ανατολή-Ο ρόλος της Κύπρου και οι απαιτήσεις από ΕΕ

Στην κρίση στη Μέση Ανατολή δίνει ιδιαίτερη έμφαση η Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, δεδομένης τόσο της εγγύτητας στην πολεμική σύρραξη, όσο και της δράσης που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και των πολιτικών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και στις οποίες ένα κράτος της ΕΕ, με καλές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και τα αραβικά κράτη, θα μπορούσε να έχει ρόλο, όπως διαπιστώθηκε και κατά τη σύνοδο για την ειρήνη τις προηγούμενες ημέρες. Η ανάγνωση της Λευκωσίας είναι πως η Κύπρος αναδεικνύεται μέσα από τη διαμορφωθείσα κατάσταση σε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Η κατάσταση βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση και, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να αξιολογήσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, να αξιολογηθούν οι τρόποι που επηρεάζεται η Κύπρος και να συζητηθούν τα μέτρα πρόληψης που βρίσκονται σε ισχύ. Σοβαρή ανησυχία για την Κυβέρνηση αποτελεί η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, που ήδη άρχισε να παρατηρείται και σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να ενταθεί περισσότερο.

«Έχω καλέσει εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην παρουσία πολλών Υπουργών. Υπάρχουν πολλά αιτήματα από κράτη», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι τα αιτήματα για απομάκρυνση πολιτών και για βοήθεια είναι περισσότερα από εκείνα το 2006 όταν υπήρξε η κρίση στο Λίβανο, ενώ επιβεβαίωσε ότι θα απασχολήσει και το ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση στο Λίβανο. Εκεί υπάρχουν πάρα πολλοί Σύροι πρόσφυγες, ήδη η κατάσταση στο Λίβανο είναι δύσκολη, αντιλαμβάνεστε ότι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα και αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί θα έχουμε σαφώς ένα κίνδυνο περισσότερο», εξήγησε. 

Στο πλαίσιο αξιολόγησης όλων των πτυχών που δημιουργούν οι εχθροπραξίες στην περιοχή μας, το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικαιροποιημένο υπόμνημα ως προς τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κρίση, ώστε να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε εγκαίρως διορθωτικά μέτρα που να θωρακίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται να εντοπίζεται κάποια ανάγκη αναπροσαρμογής στον Προϋπολογισμό και η άσκηση αυτή, που θα επαναλαμβάνεται από το οικονομικό επιτελείο για όσο χρειάζεται, έχει κυρίως χαρακτήρα προετοιμασίας.

Η Κύπρος, λόγω της εγγύτητάς της στην περιοχή, έχει ανησυχίες σε μία ευρεία γκάμα ζητημάτων, αλλά και πολλαπλό ρόλο να διαδραματίσει. Γι’ αυτό και ήταν ένα από τα έξι κράτη μέλη της ΕΕ που προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος στη σύνοδο στο Κάιρο. Υπενθυμίζεται ότι όχι απλώς γίνεται μέσω Κύπρου η εκκένωση υπηκόων ξένων χωρών, αλλά πλέον στάλθηκε στο νησί μας μικρός αριθμός στρατιωτικού προσωπικού από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ, στη βάση διμερών συμφωνιών, οι οποίοι βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που πρέπει να εκκενώσουν υπηκόους των χωρών τους από την εμπόλεμη ζώνη και δεν υπάρχουν εμπορικοί τρόποι να γίνει αυτό. Σημειώνεται ότι οι αποστολές είναι κρατικές και όχι με την ιδιότητα μελών του ΝΑΤΟ. Τα πρόσωπα αυτά, όπως άλλωστε διαβεβαίωσε και ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, δεν έχουν ως αποστολή να συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά είναι συνεργάτες από άλλες χώρες, που θα αναλάβουν το βάρος να βοηθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να απομακρύνει τους δικούς της πολίτες από τις εμπόλεμες ζώνες. Τόνισε, παράλληλα, ότι δεν θα συμμετέχουν ούτε σε επιχειρήσεις για τους ομήρους στη Γάζα.

Η Κυβέρνηση επανέλαβε για άλλη μία φορά τη θέση της πως αναμένει από την ΕΕ περισσότερα, καθώς επηρεάζεται και η ίδια από τα δεδομένα. Είναι μια θέση που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στους εταίρους του και αναμένεται να επαναλάβει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθείς τις Βρυξέλλες μεταξύ 26-27 Οκτωβρίου με την κρίση στη Μέση Ανατολή να είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στην ημερήσια διάταξη. Ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να εκφράσει έντονη ανησυχία για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει πιθανή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και να αναδείξει την ανάγκη για ενεργότερη και πιο ουσιαστική εμπλοκή του μπλοκ προς εκτόνωση της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταστεί κομιστής μηνυμάτων, τόσο από την πλευρά του Ισραήλ, όσο και των επηρεαζόμενων αραβικών κρατών και δη της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει αυτούς τους περιφερειακούς εταίρους. Θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι η άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων, η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η έναρξη διαλόγου για εξεύρεση πολιτικής λύσης, στη βάση των δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει για άλλη μία φορά να τονίσει τη διασύνδεση μεταξύ της κρίσης και του μεταναστευτικού, ώστε η αντίδραση της ΕΕ να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής αλλά και τις γενεσιουργούς αιτίες. Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τις τελευταίες ημέρες η αύξηση των μεταναστευτικών ροών σχετίζεται με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ο οποίες δημιουργούν κάποια νέα δεδομένα, ειδικά όσον αφορά τον Λίβανο. «Η σύρραξη στην περιοχή αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια να επιτηρεί τα χωρικά του ύδατα, με το να αποτρέπει απόπλους σκαφών», εξήγησε ο κ. Ιωάννου. Ανέφερε, ακόμη, πως υπάρχουν πληροφορίες για εκατοντάδες πρόσφυγες, πιθανών Σύροι, στα παράλια του Λιβάνου, και οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για διαχείριση αυξημένων αφίξεων. Επανέλαβε, ταυτόχρονα, πως εάν υπάρχουν μεγάλες ροές, αναμένουμε από την ΕΕ στήριξη.

Ενώ αναμένονται αυτές οι νέες ροές, η Κυβέρνηση συνεχίζει τον πόλεμο έναντι των κυκλωμάτων, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να χαιρετίζει την πρόσφατη επιχείρηση της Αστυνομίας, που οδήγησαν στη σύλληψη δέκα προσώπων, στέλνοντας, όπως είπε, μήνυμα μηδενικής ανοχής.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους