Οργή για τον γιο του Νετανιάχου που παραμένει στο Μαϊάμι, ενώ 360.000 έφεδροι καλούνται να πολεμήσουν

Έντονες επικρίσεις δέχεται ο 32χρονος γιος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος φέρεται να παραμένει στο Μαϊάμι, την ώρα που 360.000 Ισραηλινοί έφεδροι - αρκετοί από τους οποίους ζουν στο εξωτερικό - καλούνται να πολεμήσουν τη Χαμάς και να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σύμφωνα με την Daily Mail, o Γιαΐρ Νετανιάχου βρίσκεται στη Φλόριντα από τον περασμένο Απρίλιο, αφού ο πατέρας του του ζήτησε να σταματήσει να κάνει εμπρηστικές αναρτήσεις στα social media, εξαιτίας των μπελάδων που είχαν προκαλέσει στον ίδιο και την οικογένειά του.

Στο μεταξύ το Ισραήλ έχει καλέσει στα όπλα σχεδόν 360.000 εφέδρους μετά την αιματηρή εισβολή της 7ης Οκτωβρίου από εκατοντάδες τρομοκράτες της Χαμάς στα εδάφη του, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.400 ανθρώπων.

Οι περισσότεροι έφεδροι ήταν ήδη στο Ισραήλ την ώρα της επιστράτευσης, ωστόσο πολλοί που βρίσκονταν εκτός χώρας για διάφορους λόγους ουσιαστικά παράτησαν τα πάντα για να επιστρέψουν και να κάνουν το καθήκον τους.

yair-netanyahu-5

Ο Γιαΐρ, ωστόσο, επέλεξε να παραμείνει στο Μαϊάμι, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που βιώνει η πατρίδα του. Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε ορισμένους Ισραηλινούς στρατιώτες.

«Απολαμβάνει τη ζωή του στο Μαϊάμι Μπιτς ενώ εγώ βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή» είπε στους Times ένας εθελοντής στρατιώτης που υπηρετεί στο βόρειο μέτωπο. «Εμείς αφήνουμε τις δουλειές μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τους δικούς μας και τη χώρα μας και δεν το κάνουν εκείνοι που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση», σημειώνει ο ίδιος.

«Τα αδέλφια μας, οι πατεράδες, οι γιοι μας, όλοι πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή, αλλά ο Γιαϊρ δεν είναι εδώ. Αυτό δεν βοηθά καθόλου στο να έχουμε εμπιστοσύνη προς την ηγεσία της χώρας».

Ένας άλλος στρατιώτης που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα εξέφρασε και αυτός τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του γιου του Ισραηλινού πρωθυπουργού. «Επέστρεψα αεροπορικώς από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται η δουλειά μου, η ζωή μου, η οικογένειά μου. Δεν υπήρχε περίπτωση να έμενα εκεί και να εγκατέλειπα τη χώρα, τον λαό μου, αυτή τη κρίσιμη στιγμή. Πού είναι ο γιος του πρωθυπουργού; Γιατί δεν βρίσκεται στο Ισραήλ;» ρωτά ο στρατιώτης.

yair-netanyahu-4

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι Ισραηλινοί πρέπει να είναι ενωμένοι και παρόντες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και φυσικά δεν εξαιρείται ο γιος του Νετανιάχου.

Όπως υπενθυμίζει η Daily Mail, κατά την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία ο Γιαΐρ Νετανιάχου είχε υπηρετήσει κυρίως ως εκπρόσωπος τύπου των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για την πλειονότητα των Ισραηλινών όταν γίνονται 18 ετών. Οι άνδρες υπηρετούν για 32 μήνες και οι γυναίκες για 24. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι μπορεί να κληθούν σε μονάδες εφέδρων έως την ηλικία των 40, ή και μεγαλύτεροι, στην περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Σε περιόδους πολέμου, μάχονται δίπλα στα τακτικά στρατεύματα.

Οι Ισραηλινοί που βρίσκονται στο εξωτερικό χρησιμοποιούν chat στο WhatsApp για να οργανώσουν την επιστροφή τους. Εκεί μοιράζονται πληροφορίες για το πού μπορούν να βρουν εισιτήρια, όπως εξηγεί στους Reuters ο 26χρονος Γιέντιγια Σαλμάν, ο οποίος βρισκόταν στην Ταϊλάνδη με τη σύζυγό του για τον μήνα του μέλιτος όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση κατά της χώρας του.

«Φτιάξαμε group στο WhatsApp για πολλές χώρες στον κόσμο, καλέσαμε ανθρώπους να μπουν σε αυτά και σιγά σιγά προσπαθήσαμε να φέρουμε όσο τον δυνατόν περισσότερους εφέδρους πίσω στο Ισραήλ», λέει χαρακτηριστικά. Όσο για τον μήνα του μέλιτος που χρειάστηκε να διακόψει πρόωρα, εξηγεί ότι ούτε ο ίδιος ούτε η γυναίκα του δίστασαν να πάρουν την απόφαση να γυρίσουν.

yair-netanyahu-3

yair-netanyahu-2

yair-netanyahu-1

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο στην Αθήνα η Μουρτζούκου-Δεν γνώριζε για το ένταλμα σύλληψης
Συγκλονιστική διάσωση στο Παρίσι-Άνδρας έσωσε οικογένεια από διαμέρισμα που φλεγόταν
Βλέπει ανάγκη αναζωογόνησης της ιστορικής σχέσης με την Κένυα ο ΥΠΕΞ-Συναντήθηκε με τον ομόλογό του
Προανήγγειλε δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Tεκμηρίωσης ο Δαμιανός-Βρίσκεται στο τελικό στάδιο
Πρόταση μομφής κατά Φον Ντερ Λάιεν-Καταγγέλλει τους «εξτρεμιστές, αντιεμβολιαστές και θαυμαστές του Πούτιν»
Τραγωδία με δύο νεκρούς 16χρονους στην Ελλάδα-Είχαν εξαφανιστεί, εντοπίστηκαν σε κοίτη ποταμού
Επιδιώκει οικονομική σύσφιξη σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν ο Ερσίν Τατάρ
Πυρά Σπάβο σε Αστυνομία και Εισαγγελία για τις δύο καταδίκες από το ΕΔΑΔ-«Παραβίασαν τα δικαιώματα των θυμάτων»
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου για τη δολοφονία των βρεφών στην Αμαλιάδα
Διαχειρίσιμη φωτιά στην Πάφο, κατέκαψε ενάμιση τετραγωνικό χιλιόμετρο-Ενδεχομένως να ξεκίνησε από τον δρόμο