Κανάρη για την πρώτη εξειδικευμένη επέμβαση από γιατρούς των Shriners-«Ιστορική μέρα»

Διενεργείται την Τρίτη στο Μακάρειο Νοσοκομείο η πρώτη από τις τρεις εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις, που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε παιδιά από τους γιατρούς των νοσοκομείων Shriners International, σε συνεργασία με Κύπριους γιατρούς.

Συγκεκριμένα, σήμερα οι γιατροί του Οργανισμού Shriners International θα διενεργήσουν για πρώτη φορά στην Κύπρο επέμβαση νευροχειρουργικής φύσεων σε κορίτσι 13 ετών με σοβαρό πρόβλημα στον σπόνδυλο, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα διενεργήσουν άλλες δύο επεμβάσεις σε παιδιά που αφορούν ορθοπεδικά περιστατικά.

Σε δηλώσεις της, στο πλαίσιο επίσκεψης της στο Μακάρειο Νοσοκομείο, με την ευκαιρία της έναρξης των χειρουργικών επεμβάσεων σε παιδιά από τους ιατρούς των Νοσοκομείων Shiners των ΗΠΑ, η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα» στην Κύπρο, αφού όπως είπε πλέον οι εξειδικευμένες επεμβάσεις, για τις οποίες τα Κυπριόπουλα χρειαζόταν να ταξιδέψουν μέχρι τις ΗΠΑ για να τις κάνουν, από τούδε και στο εξής θα γίνονται στην Κύπρο.

«Αυτό τιμάει ιδιαίτερα την Κύπρο. Τιμάει ιδιαίτερα το Υπουργείο Υγείας και την ιατρική κοινότητα, γιατί για να αναγνωριστεί η Κύπρος ως Κέντρο Επεμβάσεων, σημαίνει ότι είχαμε αυτό το επίπεδο της ιατρικής, ώστε να διεξάγονται εδώ αυτές οι επεμβάσεις», είπε η Δρ. Κανάρη.

Υπενθυμίζεται ότι από το 1981 και για 42 χρόνια 4 χιλιάδες παιδιά από την Κύπρο έχουν ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και έχουν εγχειριστεί ή έχουν τύχει θεραπείας για σοβαρές ορθοπεδικές παθήσεις στα Νοσοκομεία Shriners εντελώς δωρεάν.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο μια ομάδα ειδικευμένων γιατρών από αυτά τα νοσοκομεία ταξιδεύει στην Κύπρο, ώστε να εξετάσει και να παράσχει τεχνογνωσία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών της Κύπρου.

Όπως είπε η Υπουργός Υγείας για 42 χρόνια περισσότερα από 18 χιλιάδες παιδιά εξετάστηκαν κατά τις ετήσιες επισκέψεις των ιατρικών κλιμακίων στην Κύπρο εντελώς δωρεάν, σημειώνοντας ότι στη τελευταία επίσκεψη της ομάδας των γιατρών τον Ιανουάριο του 2023 εξετάστηκαν γύρω στα 300 παιδιά από την Κύπρο, ενώ παρασχέθηκε τεχνογνωσία της τόσο σε παιδιά από την Κύπρο, όσο και σε παιδιά από γειτονικές χώρες.

Επίσης, σημείωσε πως στη τελευταία επίσκεψη των γιατρών των Shriners υπογράφηκε συμφωνία, ώστε η Κύπρος να καθιερωθεί ως ιατρικό εξεταστικό κέντρο των Shriners International για παιδιά από τις γειτονικές αλλά και από ευρωπαϊκές χώρες.

Ερωτηθείσα κάθε πόσο θα διενεργούνται τέτοιες επεμβάσεις στην Κύπρο, η αρμόδια Υπουργός ανέφερε πως θα γίνονται δύο φορές το χρόνο, για να προσθέσει ότι το 2024 θα είναι η επόμενη επίσκεψη των γιατρών, οι οποίοι θα εξετάσουν παιδιά και θα αξιολογηθεί κατά πόσο θα χρειαστούν εγχειρίσεις στο σύντομο μέλλον.

Εξάλλου, σημείωσε ότι αύριο και την Πέμπτη θα εξεταστούν στο Ίδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη και άλλα παιδιά, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά πόσο θα χρειαστούν εγχειρίσεις.

Η Δρ. Κανάρη ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό το ότι κτίζουμε υποδομές», συμπληρώνοντας ότι η Κύπρος κάνει «ένα άλμα προς την ποιοτική ιατρική και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών στον τομέα της υγείας».

Τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες προς τους εκπροσώπους των Shriners, τον ΟΚΥπΥ, τους γιατρούς και το  Ίδρυμα Γεώργιου και Θέλμας Παρασκευαΐδη.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν ένα εκ. ευρώ
Βγήκε μπροστά ο Λεμεσού Αθανάσιος-Απάντησε για το συλλείτουργο και εγκαίνια εκκλησίας Αγ. Νικολάου
Ν. Δαμιανού: Οι νομοθεσίες για τηλεπικοινωνίες χρειάζονται σημαντικούς πόρους
Αγορά μικρών λεωφορείων για ΑμεΑ από Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών
Από ασυνεννοησία τους «ξέφυγε» παράνομος αλλοδαπός στην Αγία Νάπα
Τίμησε την Ανδριάνα Νικολάου και άλλες δύο γυναίκες σύμβολα ο Χρίστος Τσίγκης (pics)
Νέα σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για τη Μονή Αββακούμ-Οδηγίες για επίσπευση των ερευνών
Διέφυγε τον κίνδυνο ο δεκαπεντάχρονος που έπεσε από ύψος 16 μέτρων-Φέρει κατάγματα στο σώμα
Τρεις οι συλλήψεις για τον τραυματισμό εννιάχρονου που έπεσε πάνω του η πόρτα σχολείου
Αυτός είναι ο 73χρονος που έχασε τη ζωή του στην πτήση του τρόμου-Τα τρία λεπτά της «βουτιάς»