Οι υποψηφιότητες στους Οικολόγους, οι σκέψεις που γίνονται και τα ερωτήματα

Λίγες μέρες μετά την παραίτηση του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου από την προεδρία του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, στον απόηχο της αποχώρησης της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου, το σκηνικό με τις υποψηφιότητες για τη διαδοχή του δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς κάποια στελέχη το σκέφτονται ή δέχονται παροτρύνσεις, ενώ υπήρξε μόνο μία εξαγγελία.

Το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωσε πρώτη την υποψηφιότητά της η Έφη Ξάνθου. Πρόκειται για ένα επαγγελματικό στέλεχος των Οικολόγων, πανταχού παρούσα, με πολύχρονη παρουσία στο κόμμα και πρώτη σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα και να διεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα, τονίζοντας πως ένας χώρος με ιστορία 27 ετών δεν πρέπει να τυγχάνει επιπόλαιης διαχείρισης. Η ανακοίνωσή της είχε ως στόχο να δηλώσει τη διαχρονική της παρουσία στο κόμμα. «Θα παλέψω για αυτούς που εργαζόμαστε πλάι-πλάι καθημερινά, και για αυτούς που έφυγαν, και για αυτούς που χάσαμε στην πορεία και μας άφησαν να τους μνημονεύουμε με αίσθηση απώλειας αλλά και ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους», είπε.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η κ. Ξάνθου, εκτός από πολλούς φίλους, εντός του κόμματος έχει και αντιπαλότητες, ενώ κάποιοι δεν έχουν ξεχάσει την προσχώρησή της στο επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη και τη σύγκρουση που προέκυψε ως αποτέλεσμα αυτής. Το κατά πόσον αυτές οι συγκρούσεις, οι φιλίες, οι συμφωνίες και οι διαφωνίες θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην πορεία της υποψηφιότητάς της, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα υπόλοιπα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την προεδρία. Κι αυτό είναι ένα παζλ που αναμένεται να συμπληρωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς επισήμως δεν έχει εκδηλώσει κανένα άλλο στέλεχος το ενδιαφέρον του.

Ένα όνομα που συζητείται αρκετά στο εσωτερικό του κινήματος είναι αυτό του αντιπροέδρου Κυριάκου Τσιμίλλη, ενός παλιού στελέχους των Οικολόγων, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους γνώστες των ζητημάτων «high politics» στο κόμμα. Αν και ουδέποτε υπήρξε ιδιαίτερα προβεβλημένος, είναι καλά γνωστός εσωτερικά και εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος, ενώ είχε πρόθεση να διεκδικήσει την προεδρία και στις προηγούμενες εκλογές και απέσυρε τελικά την υποψηφιότητά του, όχι γιατί δεν ήθελε να είναι πρόεδρος, αλλά για να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης που δημιουργήθηκε στο κόμμα, μετά την εγγραφή μεγάλου αριθμού νέων μελών και των δικαστικών διαδικασιών που κινήθηκαν. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και η κ. Ξάνθου, η οποία ήταν υποψήφια για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι δεν θεωρείται σίγουρη η υποψηφιότητα Τσιμίλλη, ενώ ο ίδιος ακόμη το σκέφτεται. Και αυτό επειδή θα δημιουργηθεί άλλο αλυσιδωτό πρόβλημα, αφού για τους 13 μήνες που θα είναι πρόεδρος αν εκλεγεί, μέχρι τη λήξη της θητείας του κ. Θεοπέμπτου δηλαδή, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές για τη θέση αντιπροέδρου που κατέχει, παρατείνοντας την εσωστρέφεια που έχει δημιουργηθεί, ενώ το κόμμα βαδίζει προς τις διπλές εκλογές. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν, πάντως, πως ακόμη και αν δεν αποφασίσει να υποβάλει υποψηφιότητα ο κ. Τσιμίλλης, εκλογές θα πραγματοποιηθούν. Οι πληροφορίες λένε πως ένα πρόσωπο που το σκέφτεται χωρίς να έχει αποφασίσει είναι ο επί χρόνια αρχηγός και βουλευτής του κινήματος, Γιώργος Περδίκης, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να αποφασίσει τελικά να διεκδικήσει ο αναπληρωτής πρόεδρος, Άλκης Παπής, ο οποίος δεν έχει ωστόσο εκφράσει τέτοια πρόθεση μέχρι στιγμής και για τη θέση του οποίου επίσης θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές εάν επικρατήσει. Ένα άλλο όνομα που «παίζει» αλλά δεν επιβεβαίωσε οτιδήποτε είναι αυτό του βουλευτή Λεμεσού του κόμματος, Σταύρου Παπαδούρη.

Ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Σωτήρης Χρίστου, το πρόσωπο που… έφερε τους Οικολόγους ανάποδα το 2021. Υπενθυμίζεται ότι είχε διαγραφεί, μετά από αντιπαράθεση με την Έφη Ξάνθου. Ακολούθως, εξασφάλισε από το Δικαστήριο διάταγμα ακύρωσης της διαγραφής του και των προγραμματισμένων για τον Οκτώβριο εκλογών, με αποτέλεσμα να του επιτραπεί να υποβάλει τελικά υποψηφιότητα. Το Εκλογικό Συνέδριο ορίστηκε για τον Δεκέμβριο, αλλά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.

Τελικά οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022, στην τρίτη προσπάθεια, μετά από αποσύρσεις και άλλων υποψηφιοτήτων, πέραν της κ. Ξάνθου και του κ. Τσιμίλλη, που επέδρασαν με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνουν λίγα περιθώρια εκλογής του κ. Χρίστου στην ηγεσία, αφού, επί της ουσίας, συσπείρωσαν τις ψήφους των παλιών μελών γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο κ. Χρίστου εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και ήταν παρών στην τελευταία συνεδρία, χωρίς να δηλώσει οποιαδήποτε πρόθεση να διεκδικήσει την προεδρία. Κάποια στελέχη, όμως, πιστεύουν ότι σημαντικό ρόλο στην απόφασή του θα διαδραματίσει η εξαγγελία από πλευράς Έφης Ξάνθου, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται σε προσωπική αντιπαράθεση μαζί της.

Οι εκτιμήσεις στο εσωτερικό των Οικολόγων είναι πως η κατάσταση με τις υποψηφιότητες θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ημέρες, αφού δεν απομένει και πολύς χρόνος και θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν τις αποφάσεις τους. Βάσει Καταστατικού, θα πρέπει να συνέλθει η Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα ορίσει Εφορευτική Επιτροπή, που θα αναλάβει να παραλάβει τις υποψηφιότητες.

Δειτε Επισης

Σοκαριστικό περιστατικό στην Κρήτη-Ηλικιωμένος με αλυσοπρίονο κυνήγησε δικαστικό επιμελητή
Οι ανεξέλεγκτες θεσμικές κρίσεις, οι μόνιμοι Επιμηθείς και η αναζήτηση λύσεων από το μάτι του κυκλώνα
Τα προσκλητήρια του γάμου, η απόδραση του ισοβίτη και το μεγάλο μας... τσίρκο
Προαναγγέλλονται αποφάσεις από το Προεδρικό, με την πλάτη στο τοίχο Φιλιππίδης-Παπαθεοδώρου
Τριμερή στα μέτρα του θέλει ο Τατάρ-Άλλαξε αφήγημα για την συνάντηση, αλλά όχι τις αξιώσεις του
Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»
Πέραν των 35 διμερών συναντήσεων πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη
Ολονύχτια επιχείρηση στη Λεμεσό για τον ισοβίτη-Ήταν κοντά η Αστυνομία αλλά συνεχίζει να ξεφεύγει ο Κομμωτής
Νεκρός κάτω από το όχημα του εντοπίστηκε 58χρονος στη Λεμεσό-Ατύχημα δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις
Κατάδικος αλλά έξω υπό όρους ο 26χρονος που βοήθησε «Κομμωτή»-Μιλούσαν μέσω Instagram, παραδέχθηκε αλλά...