Σε αναμμένα κάρβουνα οι αγροπυροσβέστες-Έτοιμοι να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι αγροπυροσβέστες του Τμήματος Θήρας, λόγω της μη επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, τόσο με την μισθοδοσία τους, όσο και με την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, με τα μέλη του Κλαδικού Συμβουλίου Αγροπυροσβεστών της συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑ», να προχωρούν την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, σε Γενική Συνέλευση ώστε να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουν σε μονοήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους.

Τα προβλήματα αυτά, απασχολούν τον κλάδο εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, ενώ για την επίλυσή τους συναντήθηκαν, άκουσαν και έλαβαν κατά καιρούς διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους, ωστόσο μέχρι και σήμερα τα προβλήματα τους, όπως αναφέρουν, δεν επιλύθηκαν.

Η συντεχνία είχε αποστείλει ένα πολυσέλιδο σημείωμα με τα αιτήματά τους προς την προηγούμενη Κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση, ωστόσο με την αλλαγή της Κυβέρνησης, κατέστη δυνατόν να συναντηθούν με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος συμφώνησε στην αναβάθμιση της μισθολογικής τους κλίμακας (σ.σ. από Ε6 απευθείας στη Ε7).

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Κλαδικού Συμβουλίου, Απόστολος Μούζουρας, παρά την θετική εξέλιξη που υπήρξε από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Θήρας, έκανε λόγο για παραμονή της μισθολογικής τους κλίμακας. «Αυτό μεταφράζεται, στο ότι τα 120 άτομα που προσληφθήκαμε πρώτοι και γίναμε μόνιμοι το 2020, θα αναβαθμιστούμε μισθολογικά σε δέκα χρόνια, καθώς και ότι τα 40 άτομα που προσλήφθηκαν φέτος θα ανεβούν μισθολογικά σε δεκαπέντε χρόνια. Άρα με λίγα λόγια πληρωνόμαστε ως εργάτες, αλλά θα κάνουμε τη δουλειά ενός αστυνομικού», εξήγησε.

Πέραν της μισθοδοσίας τους, οι αγροπυροσβέστες ή θηροφύλακες - όπως μετονομάστηκαν - ζητούν να τους παρέχεται προσωπική ασφάλεια κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους, με μέσα ατομικής προστασίας όπως, γκλόπ, όπλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που έθεσαν την ζωή τους σε κίνδυνο. Για παράδειγμα πρόσφατα, στην επαρχία Πάφου, πιάστηκαν από μέλη του κλάδου δύο λαθροθήρες, διατρέχοντας σοβαρό κίνδυνο μέχρι να αφοπλίσουν τον έναν εκ των δύο. «Πρόκειται για μια απρόβλεπτη δουλειά, ιδιαίτερα τα βράδια. Είχαμε περιστατικά επιθέσεων και ξυλοδαρμών. Οι λαθροθήρες βρίσκονται στα σημεία με έμφορτα κυνηγετικά όπλα. Όταν ο άλλος γνωρίζει ότι εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί παρανομία, θα πρέπει πληρώσει, μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει».

Παράλληλα, ο κος Μούζουρας διερωτήθηκε πώς μπορεί να αναλαμβάνουν μια τόσο δύσκολη και περίπλοκη δουλειά και να ανέχεται η πολιτεία να λαμβάνουν τόσο χαμηλό μισθό. «Τα καθήκοντά μας αφορούν στο 90% την πάταξη της λαθροθηρίας και το άλλο 10% τις πυρκαγιές. Στην ουσία, μας δόθηκε η άδεια και κατέχουμε καθήκοντα αστυνομικού, αλλά ακόμη βρισκόμαστε στην κλίμακα Ε6 του ωρομίσθιου εργάτη. Πρόκειται για μεγάλη αδικία. Έχουμε βάλει στα ταμεία του κράτους, τα τελευταία χρόνια, σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ από εξώδικα πρόστιμα, με κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα», είπε.

Τα βασικά αιτήματα των αγροπυροσβεστών είναι δύο και ζητούν από τους αρμόδιους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το τι ισχύει, αφού πέραν από τις διαφορετικές στάσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Υπηρεσία Θήρας, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά την μισθοδοσία και από τις άλλες συντεχνίες. «Παρά την θετική στάση του Υπουργείου Εσωτερικών, οι άλλες συντεχνίες φαίνεται να συμφωνούν με την Υπηρεσία Θήρας, όσον αφορά τον μισθό μας και ακόμη διερωτόμαστε το γιατί», εξήγησε ο κος Μούζουρας.

Τα μέλη της συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑ», ζητούν την εξέταση των αιτημάτων τους από τους εμπλεκόμενους φορείς, ακόμα και την υστάτη, δηλαδή την προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση όπου θα κλειδώσουν τα απεργιακά μέτρα. «Θα λαμβάναμε αποφάσεις νωρίτερα, όμως ελπίζαμε ότι θα επιλυθούν τα ζητήματά που μας απασχολούν. Δεν είναι αυτοσκοπός η αποχή, αυτό που ζητάμε είναι δίκαιη αμοιβή, στη βάση των καθηκόντων που αναλάβαμε. Καλούμε τους αρμόδιους σε υγιή διάλογο, όπως επίσης να μας δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις», κατέληξε ο κος Μούζουρας.

Δειτε Επισης

Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα
Πράσινο Bουλής για προμήθεια και εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού από τη CYTA