Συμφώνησαν μεταφορά καυσίμων στη Γάζα για σκοπούς ηλεκτροδότησης οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Στην ανάγκη μεταφοράς καυσίμων στη Γάζα για σκοπούς ηλεκτροδότησης αλλά και λειτουργίας των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Απαντώντας σε ερώτηση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, επεσήμανε πως για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μια παύση στις εχθροπραξίες, και σημείωσε πως αναμένεται πως οι ηγέτες θα στηρίξουν αυτή τη θέση της ΕΕ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στα αρχικά του σχόλια, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως οι ΥΠΕΞ καταδίκασαν ξανά την επίθεση της Χαμάς, ζήτησαν την απελευθέρωση των ομήρων και στήριξαν το δικαίωμα της αυτοάμυνας του Ισραήλ μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Eπεσήμανε πως η τελευταία αναφορά «δεν μπορεί να είναι μια ρητορική πρόταση» και όχι κάτι που θα επαναλαμβάνουμε για χρόνια όπως τη στήριξη στη λύση δύο κρατών.

Αυτό σημαίνει, τόνισε, πως δεν μπορεί να υπάρχει διακοπή του ηλεκτρισμού και της υδροδότησης προς τους αμάχους. Σημείωσε πως ο εβραϊκός λαός πρέπει να γνωρίζει καλύτερα από όλους πόση ζημιά μπορεί να κάνει ο ένας άνθρωπος στον άλλον.

Τόνισε πως από τη μια πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η Χαμάς έκανε τον λαό του Ισραήλ να υποφέρει, αλλά και πως θα πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως μετά τη μεταφορά των πρώτων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, είναι απόλυτα αναγκαίο ο η ποσότητα της βοήθειας καθώς και η ταχύτητα της μεταφοράς της να αυξηθεί, με αύξηση ιδιαίτερα της μεταφοράς φαρμάκων και τροφίμων.

O κ. Μπορέλ υπογράμμισε πως οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν πως θα πρέπει να μεταφερθούν στη Γάζα καύσιμα ώστε να διασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση, αλλά και να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις αφαλάτωσης.

Οι ΥΠΕΞ και τα κράτη μέλη συμφωνούν ακόμα, συνέχισε, πως θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματική βοήθεια και η στήριξη στον προϋπολογισμό των Παλαιστινίων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, συνέχισε, οι ΥΠΕΞ μίλησαν ακόμα για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και τον διεθνή παράγοντα ώστε να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση, επισημαίνοντας πως η Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση με εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Επανέλαβε πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον τελικό στόχο της λύσης δύο κρατών. «Μιλάμε για αυτόν εδώ και 30 χρόνια και φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο» τόνισε.

Ουκρανία

Όσον αφορά τη συζήτηση για την Ουκρανία, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως αν και δεν βρίσκεται πλέον στην κορυφή των ειδήσεων ο πόλεμος συνεχίζεται, και πως οι ΥΠΕΞ συζήτησαν πως να καλύψουν τις πιο επείγουσες ανάγκες και τις αμυντικές ανάγκες.

Πρόσθεσε πως δεν βρέθηκε λύση για την απελευθέρωση της τελευταίας πληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ουκρανία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Επίσης, σημείωσε, συζητήθηκαν προτάσεις για την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων σε σχέση με πρόταση για έναν συνδυασμό παραδοσιακής στρατιωτικής βοήθειας μαζί με άλλες πρόνοιες που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικονομικής και βιομηχανικής ανθεκτικότητας της χώρας.

Τέλος, ανέφερε, αναμένεται οι ηγέτες στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσουν πολιτική καθοδήγηση για τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού στήριξης της Ουκρανίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία