Ικανοποιημένος ο κόσμος της Πύλας-«Ελπίζουμε να εφαρμοστούν αυτά που συμφωνήθηκαν»

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις 8:00 οι εργασίες ακριβώς πίσω από το τουρκοκυπριακό φυλάκιο, περίπου 200 μέτρα με τη διάνοιξη δρόμων, με τον Κοινοτάρχη Πύλας Σίμος Μυτίδης να αναφέρει πως «αφορούν διαχωρισμό οικοπέδων, τα οποία θα δοθούν σε φτωχές οικογένειες».

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ο κοινοτάρχης Πύλας ανέφερε πως, «σε περίπου 6 μήνες θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση και θα υπάρξει συνέχεια εφόσον αυτά που θα διαχωριστούν τώρα θα δοθούν σε δικαιούχους».

Σε ερώτηση σε σχέση με το δρόμο Άρσους - Πύλας για το εάν τρέχουν οι διαδικασίες ο κ. Μυτίδης ανεφερε πως «εξ όσων άκουσα ξεκίνησαν και αυτοί σήμερα τις εργασίες για το δρόμο Άρσους - Πύλας». Διευκρίνισε ότι «δεν πήγα εκεί προσωπικά αλλά έτσι με ενημέρωσαν από τα Ηνωμένα Έθνη».

Ο κ. Μυτίδης είπε πως υπήρχε μια αναταραχή «αλλά τώρα ο κόσμος φαίνεται ότι είναι πιο ικανοποιημένος.  Ελπίζουν όλοι, όπως κι εμείς, ότι θα εφαρμοστούν αυτά που συμφωνήθηκαν».

Σε ερώτηση σε σχέση με το τουρκικό φυλάκιο και αν  υπάρχει περίπτωση να σταματήσει να επανδρώνεται και να κλείσει ο κοινοταρχης Πυλας σημείωσε πως «αυτό δεν είναι του παρόντος αλλά δεν υπήρξε τέτοιο θέμα». «Είναι ως γνωστό μια μόνιμη παραβίαση από το Σεπτέμβρη του 74 και ελπίζουμε σε βάθος χρόνου να μετακινηθεί», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις προοπτικές που ανοίγονται με αυτή τη συμφωνία ο κ. Μυτιδης είπε πως «θα οδηγήσει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο κοινοτήτων και ακόμα και στις συνομιλίες που ελπίζουμε να επανέλθουν σύντομα για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού».

Σε ερώτηση που αφορά τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και για το εάν θα επέλθει ανάπτυξη ο κ. Μυτίδης ανεφερε πως «ναι, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια πιο ορθολογιστική ανάπτυξη με ίση μεταχείριση όλων των πολιτών και των επιχειρηματιών.  Δεν θα υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός, δεν θα υπάρχει άνιση μεταχείριση».

Όσον αφορά στο δρόμο όπου υπήρξε παλιά ανησυχία ότι ενδεχομένως να οδηγήσει σε παραεμπόριο και για το εάν αποφασίστηκε να ελέγχεται ο κ. Μυτίδης είπε πως «ως γνωστό μετά το 74 η Πύλα λόγω της θέσης της ήταν το πιο εύκολο σημείο για διακίνηση εμπορευμάτων ή αγαθών σε εισαγωγικά από τα κατεχόμενα στην ελεύθερη περιοχή». 

«Πιστεύω ότι αυτό θα εκλείψει μόνο και μόνο όταν θα λυθεί το Κυπριακό και ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο η Πύλα στη γραμμή αντιπαράταξης αλλά είναι μια τεράστια γραμμή και από όλα τα σημεία μπορεί να διακινούνται αγαθά και ακόμα και οι παράτυποι μετανάστες», σημείωσε.

Σε ερώτηση σε σχέση με τον οικισμό που θα κατασκευαστεί και για το ποιος θα έχει την εποπτεία του ο κοινοταρχης Πυλας σημείωσε πως «ως γνωστό η γη είναι κρατική και είναι υπό την εποπτεία του Επάρχου Λάρνακας, υπάρχει σχέδιο για το ξεκίνημα, για το διαχωρισμό των πρώτων 52 οικοπέδων και πιστεύουμε ότι θα γίνει μια δίκαιη κατανομή σε αυτούς που δικαιούνται και θέλουν να μείνουν στην Πύλα».

Σε ερώτηση σε σχέση με την κατασκευη φωτοβολταϊκου πάρκου και για το εάν γνωρίζει που θα διατεθεί ο κ. Μυτιδης ανεφερε «φαντάζομαι θα είναι για τις ανάγκες της Πύλας αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.  Από ότι ξέρω είναι ιδιωτική εταιρεία η οποία θα φτιάξει φωτοβολταϊκό πάρκο μετά από εκμίσθωση ιδιωτικής γης».

Δειτε Επισης

Με επιχείρημα τα δύο κράτη υπερασπίστηκε την «γαλάζια πατρίδα» ο Γιασάρ Γκιουλέρ
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανεξίτηλο το αποτύπωμα του Κώστα Σημίτη
Μετωπική σύγκρουση κομμάτων για την επίσκεψη Χέρτσογκ-Αναφορές περί ταύτισης με ισλαμικές χώρες
Αναμένει την έκθεση για Προμηθέα η ΕΤΥΦΑ-Στα τελικά στάδια κατακύρωσης προσφοράς για Βασιλικό
Ανάβει το πράσινο φως στην Chevron για το «Αφροδίτη» η ΚΔ-«Προς την ορθή κατεύθυνση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής»
Αναμένει επίσημη ενημέρωση από τα ΗΕ για την συνάντηση ηγετών η Λευκωσία
Στην Κύπρο ο Πρόεδρος Ισραήλ για συνάντηση με ΠτΔ με φόντο τις εξελίξεις στην περιοχή
Αντανακλώνται στον Πρόεδρο τα κακώς έχοντα στην Αστυνομία-Ανάγκη για τάξη σε όλα τα επίπεδα
Επιμένει με το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά ο Τατάρ-Η έκκληση προς Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Φιντάν-Βλέπει «κοινό μέλλον» μέσα από διχοτόμηση