Έξι βήματα πριν τον Γ' Παγκόσμιο-Το σενάριο για τη σύγκρουση που παγώνει το αίμα

Για έξι «τρομακτικά» βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παρούσα κρίση στη Γάζα να εξελιχθεί σε έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιεί Βρετανός πρώην επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Εάν τα πράγματα «πάνε στραβά», ο Βρετανός ναύαρχος εν αποστρατεία Λόρδος Γουέστ προβλέπει ότι, όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εμπλακούν στην κρίση Ισραήλ-Χαμάς αλλά και σε συγκρούσεις στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν και τη Ρωσία.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς κινδυνεύει να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τον ισραηλινό ηγέτη Μπένζαμιν Νετανιάχου να περιμένει να αναπτύξει όλη τη στρατιωτική του δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας.

«Βλέπετε τη Γάζα τώρα… θα τη δείτε σύντομα από μέσα», έχει δηλώσει απευθυνόμενος στους στρατιώτες του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκαλαντ.

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Λόρδος Γουέστ, θεωρεί πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα από τότε που οι τρομοκράτες της Χαμάς πραγματοποίησαν την επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οδηγώντας στον θάνατο περίπου 1.400 Ισραηλινούς.

Η «υπερβολική αντίδραση» του Ισραήλ

Η πλήρης στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ συγκεντρώνεται στα σύνορα εδώ και δύο εβδομάδες, καθώς η Γάζα προετοιμάζεται για μία ευρείας κλίμακας χερσαία εισβολή κι αυτό που αναμένει το Τελ Αβίβ είναι ένας «μακροχρόνιος πόλεμος».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι κανείς τρομοκράτης της Χαμάς «δεν θα μείνει ζωντανός» και ότι το Ισραήλ «παλεύει για την ύπαρξή του» ενάντια στους «νεοαναζί».

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 4.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες ισραηλινού σφυροκοπήματος. Ακολούθησαν ρουκέτες, αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμοί νοσοκομείων και ανθρωπιστική κρίση, ενώ το Ιράν και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου απειλούν να ανοίξουν νέα μέτωπα.

«Είναι ένα επικίνδυνο, μεθυστικό μείγμα», θεωρεί από την πλευρά του ο Λόρδος Γουέστ σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «The Sun» και προσθέτει: «Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μία εκρηκτική μάχη».

Ο Λόρδος Γουέστ τόνισε ότι η κρίση αυτή θα μπορούσε να μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη που πρόκειται να εκραγεί καταλήγοντας στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πόλεμος εξαπλώνεται στον Λίβανο

Προβλέποντας τι θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας εκτιμά ότι η κατάσταση θα μπορούσε να εκτραχυνθεί με υψηλό αριθμό απωλειών άμαχου πληθυσμού εάν το Ισραήλ αντιδράσει με βίαιο τρόπο.

«Είναι απολύτως κατανοητό ότι το Ισραήλ θέλει να εκδικηθεί», λέει ο Λόρδος Γουέστ. Ωστόσο, «αν προβεί στην κράτηση αιχμαλώτων και αντιδράσει υπερβολικά, θα προκαλέσει τον αραβικό κόσμο ο οποίος με τη σειρά του θα προβεί σε φρικαλεότητες», πρόσθεσε. «Χωρίς φαγητό, ρεύμα, νερό και την επίθεση που θα δεχτούν από τις χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ, υπάρχει πιθανότητα μαζικών απωλειών από την πλευρά των Παλαιστινίων... και όταν έχετε τεράστιους αριθμούς θυμάτων, τότε ο αραβικός κόσμος θα αλλάξει στάση».

«Και είναι σημαντικό», όπως επισημαίνει ο Λόρδος Γουέστ, ότι «εάν υπάρχουν τεράστιες απώλειες στη Γάζα, τότε υπάρχει πιθανότητα να εμπλακεί η Χεζμπολάχ».

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ έχει τον πλήρη στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο στον Λίβανο και έχει ήδη πολεμήσει εναντίον του Ισραήλ το 2006 οδηγώντας στον θάνατο 1.200 ανθρώπους.

Από τότε που η Χαμάς προέβη σε μία αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ στέλνει ρουκέτες «αλληλεγγύης» στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και απειλεί να λάβει μέρος στον πόλεμο «όταν έρθει η ώρα».

Το αποτέλεσμα ήταν οι αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα, όπου σε μία από αυτές, βρήκε τον θάνατο ένας δημοσιογράφος ενώ τραυματίστηκαν έξι συνάδελφοί του.

Πάντως, ξένες δυνάμεις έχουν προτρέψει τη Χεζμπολάχ να μείνει στο... περιθώριο υπό τον φόβο ότι εάν η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς επεκταθεί στον Λίβανο, θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο. «Αυτή είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση», επισημαίνει ο Λόρδος Γουέστ. «Εάν εμπλακεί η Χεζμπολάχ, «αυτό θα ήταν πραγματικό πρόβλημα για το Ισραήλ». Αν όμως υπάρξει δραματική κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάμειξης των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για τον Λόρδο Γουέστ, η Ιερουσαλήμ θεωρεί εδώ και καιρό την Χαμάς μία τρομοκρατική οργάνωση που εδρεύει στον Λίβανο και είναι μεγαλύτερη απειλή από την παλαιστινιακή σουνιτική οργάνωση, καθώς διαθέτει στη φαρέτρα της πιο προηγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας και των drones.

«Το Ισραήλ θα αντιδρούσε και πάλι πολύ έντονα εναντίον τους, πραγματοποιώντας χωρίς αμφιβολία επιθέσεις στον Λίβανο... όπου επικρατεί μία χαοτική κατάσταση έτσι κι αλλιώς... θα μπορούσε δηλαδή εύκολα να καταρρεύσει το καθεστώς, γεγονός που θα προκαλούσε μεγαλύτερη βεβαιότητα στην περιοχή», υπογραμμίζει ο ναύαρχος εν αποστεατεία.

Ήδη οι Βρετανοί έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Εξωτερικών να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο αφότου ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό έγινε στόχος και οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζουν φόβους ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να επηρεάσει το εύθραυστο έθνος ανά πάσα στιγμή.

Συμμαχία Ρωσίας - Συρίας έναντι του Ισραήλ

Με την πιθανότητα να καταρρεύσει η κυβέρνηση του Λιβάνου, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η εμπλοκή στον πόλεμο της Συρίας, χώρας συμμάχου της Ρωσίας.

«Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ θα ήταν πολύ ανόητος, αλλά μπορεί να αισθάνεται ότι θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να εμπλακεί στις εχθροπραξίες...Το πρόβλημα είναι όμως ότι ο Άσαντ υποστηρίζεται από τη Ρωσία», πρόσθεσε ο λόρδος Γουέστ, εξηγώντας ότι αυτό θα ήταν ένα μέσο για τον Πούτιν να μείνει μακριά από τις εχθροπραξίες.

Ο ίδιος πιστεύει ότι για τον Πούτιν, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είναι «φανταστικός» «επειδή έχει στρέψει τον ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας μακριά από τις εχθροπραξίες Ρωσίας - Ουκρανίας». «Οπότε όσο περισσότερο η κοινή γνώμη ασχολείται με τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς, τόσο πιο ευτυχισμένος θα είναι ο Ρώσος πρόεδρος», εξηγεί ο Λόρδος Γουέστ.

Πόλεμος με το Ιράν

Για τον Βρετανό ναύαρχο εν αποστρατεία, το Ιράν θα μπορούσε «να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την ικανότητά του «εμπνέοντας» την τρομοκρατία σε άλλες χώρες προκειμένου να προβούν σε νέες επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Υποστηρίζει ότι, εάν η κατάσταση λάβει άσχημη τροπή και σε περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν, τότε «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι το Ιράν θα κατηγορούσε την εμπλοκή των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έτσι ξαφνικά η κατάσταση θα μπορούσε να εκτραχυνθεί», τονίζει ο Γουέστ, πιστεύοντας ότι «Το Ιράν βλέπει τη Βρετανία ως τον μικρό Σατανά, και τις ΗΠΑ ως τον μεγάλο Σατανά».

Το καθεστώς της Τεχεράνης είναι ο βασικός υποστηρικτής της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς καθώς και της Χεζμπολάχ, με έδρα τον Λίβανο. Αλλά και οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι θα «εξολοθρευτεί» μετά την τρομοκρατική οργή της Χαμάς. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι, μια χερσαία επίθεση στη Γάζα θα αντιμετωπιστεί και από άλλα μέτωπα.

Εμπλοκή ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς και να ενισχύσουν την περιφερειακή σταθερότητα. Και την Παρασκευή, ένα πολεμικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσε πυρά ενισχύοντας την άμυνα του Ισραήλ.

Το πολεμικό πλοίο, που επιχειρούσε στην Ερυθρά Θάλασσα, κατέρριψε drones και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη που πιστεύεται ότι στόχευαν το Ισραήλ. Στο μεταξύ, ένας παρατεταμένος πόλεμος αναμένεται μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Η εμπόλεμη χώρα θα μπορούσε να καταλήξει να πολεμά τη Χεζμπολάχ στο βόρειο μέτωπό της, όπου έχει στείλει πρόσφατα χιλιάδες εφέδρους. «Εάν το Ισραήλ αρχίσει να καταρρέει λόγω της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εμπλακούν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», διατείνεται ο Λόρδος Γουέστ. Και «αν τα πράγματα πάνε πραγματικά στραβά», προσθέτει, το ΝΑΤΟ «θα προσπαθήσει να αυξήσει τις δυνατότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο γιατί αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μάχη», είπε.

Εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας

Το τελευταίο βήμα που θα μπορούσε να βυθίσει τον πλανήτη σ' εναν πόλεμο άνευ προηγουμένου θα ήταν να εμπλακεί η Σαουδική Αραβία, υποστηρίζει ο Λόρδος Γουέστ. Επί πολλά χρόνια, το Ιράν υποστηρίζει τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με την ισλαμική γειτονική χώρα, τη Σαουδική Αραβία. Μοιράζονται επίσης το μίσος του Ιράν για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ήδη, οι τρομοκράτες έχουν αρχίσει να εκτοξεύουν ρουκέτες σε στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι στηρίζει με θέρμη το Ισραήλ.

Οι αντάρτες Χούθι έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες φορές τη Σαουδική Αραβία εκτοξεύοντας πυραύλους που προμηθεύονται από το Ιράν στο έδαφός της. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το γενικό χάος που θα μπορούσε να επικρατήσει στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να εξοργίσει σε τέτοιο βαθμό τη Σαουδική Αραβία ώστε να «εμπλακεί» στη σφαγή.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Πώς περιγράφουν τα παιδιά και ο γαμπρός του θύματος τη σκηνή της δολοφονίας στην Εύβοια
Ζελένσκι: Δεν αρκούν οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις για Ουκρανία, χρειάζεται συμμετοχή των ΗΠΑ
Αεροκομιδή ασθενή από εμπορικό πλοίο έκανε το ΚΣΕΔ
Ικανοποιημένη η ΔΗΠΑ για τη δικαίωση του Λένου Αντρέου-« Υπόσχομαι να συνεχίσω τον αγώνα μου»
Ο Γάλλος δολοφόνος είναι θαυμαστής του Τζόκερ - «Δεν του μοιάζω;», ρώτησε στους αστυνομικούς
Εκατοντάδες διαδηλωτές στη Δαμασκό υπέρ της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των γυναικών
Μαθήτρια έριξε μπουκάλι σε κεφάλι καθηγήτριας σε Γυμνάσιο στη Λάρνακα
Οι στενές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την HTS και η επιρροή της Άγκυρας
Προειδοποιεί με απεργία η ΟΕΛΜΕΚ-Οι αποφάσεις της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης
Συγκινημένη η Ζιζέλ μετά τις καταδίκες- Δεν μετάνιωσα ποτέ για τη δημόσια δίκη»