Άρχισε η καταβολή τελών για σκύβαλα-Τα δεδομένα στους δήμους και η κατηγοριοποίηση

Με λιγότερο από δύο μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου, αρκετοί δήμοι ετοιμάζονται για τη συλλογή των τελών των σκυβάλων, με τους περισσότερους να δίνουν διορία μέχρι και το τέλος του χρόνου στους δημότες τους, ώστε να μπορέσουν να καταβάλουν το ποσό που χρειάζονται. Σημειώνεται πως σε κανένα δήμο το τέλος δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ ανά οικία, ενώ παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα σε πολλά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να μην τα βγάζουν πέρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων έχουν δεχθεί ελάχιστες αιτήσεις για να δοθούν διευκολύνσεις προς τους πολίτες.

Οι μεγαλύτεροι δήμοι της Κύπρου φαίνεται ότι άρχισαν να προετοιμάζονται για το τέλος του χρόνου και έχουν ήδη στείλει επιστολή στους δημότες τους, για να προετοιμαστούν και να καταβάλουν άμεσα το τέλος που τους αναλογεί, όσον αφορά στα σκύβαλα, καθώς τα συγκεκριμένα έσοδα που λαμβάνουν οι δήμοι, αποτελούν εκ των μεγαλύτερων πηγών πόρων για την οικονομική βιωσιμότητά τους.

Στο μεταξύ, την ώρα που αρκετοί δήμοι άρχισαν να εισπράττουν τα τέλη των σκυβάλων ή περιμένουν τις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν ήδη συλλέξει τα ποσά από τους δημότες τους και έχουν ήδη αρχίσει τις διαδικασίες για την επόμενη χρονιά. Ανάμεσά τους και ο Δήμος Λευκωσίας, ο οποίος από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και αναμένεται να τεθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, το επόμενο διάστημα, το θέμα για τα τέλη σκυβάλων την ερχόμενη χρονιά.

Σημειώνεται πως βάσει του νόμου καθορίζεται ως ανώτερο τέλος μέχρι €250 για κάθε οικία υποστατικό στους Δήμους, ωστόσο εναπόκειται στα Δημοτικά Συμβούλια να καθορίσουν το ύψος των τελών για τους Δημότες τους.

Μέχρι μέσα Δεκεμβρίου η καταβολή των τελών στα Λατσιά

Η διαδικασία για περισυλλογή των τελών για τα σκύβαλα στο Δήμο Λατσιών έχει ξεκινήσει, αφού οι δημότες έχουν ήδη λάβει την επιστολή, στην οποία αναφέρεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, για να καταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί και αυτό είναι 198 ευρώ ανά οικία.

«Εμείς αποστείλαμε και μέσα στο τιμολόγιο υπάρχει μία ενημέρωση στο δημότη, τι δικαιούται και τι δικαιούται και τι μπορεί να γλιτώσει. Είναι αρκετά λίγοι εκείνοι που πληρώνουν 198 ευρώ. Όταν έχουμε ενημέρωση, για την κατάσταση των δημοτών, από τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε να ξέρουμε ποιοι είναι τριτεκνοί και να λάβουν 15% μείωση, ποιοι πολύτεκνοι και να λάβουν 25%, οι συνταξιούχοι, η σύνταξη των οποίων είναι 750 ευρώ, 20 ευρώ. Όλοι αυτοί, επειδή έχουμε στοιχεία από παλιά, είναι μειωμένο το τιμολόγιο. Όμως, μπορεί κάποιος να άλλαξε κατηγορία, όπως για παράδειγμα από τρίτεκνος να είναι πολύτεκνος. Τότε, πρέπει να φέρει στο Δημαρχείο αποδεικτικά για να του γίνει η συγκεκριμένη έκπτωση», εξήγησε στον REPORTER, ο δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς.

Σημειώνεται πως όσοι δημότες δεν μπορούν να καλύψουν όλο το ποσόν και χρειάζονται διευκολύνσεις, θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία του Δήμου, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία, που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.

«Υπάρχουν κάποιοι που πληρώνουν με δόσεις, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό. Εμείς κάνουμε τις διαδικασίες για να πληρώνουν με δόσεις. Έρχονται στο Δημαρχείο και γίνονται οι διευθετήσεις. Έρχεται στο Δημαρχείο, πρέπει να φέρει κάποια αποδεικτικά ότι δεν μπορεί να πληρώσει το ποσό ολόκληρο και χρειάζεται διευκολύνσεις, για να μπορέσουμε να το κάνουμε. Δεν αυξήθηκαν οι αριθμοί ευτυχώς. Είμαστε στο ίδιο επίπεδο που ήμασταν πέρσι. Συνήθως έρχονται γρήγορα όσοι θέλουν διευκολύνσεις, για να κάνουν διευθετήσεις».

Αυξήθηκαν κατά δέκα ευρώ τα τέλη στο Δήμο Λακατάμιας

Τη συλλογή των τελών για τα σκύβαλα έχει αρχίσει και ο Δήμος Λακατάμιας, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως να υπάρξει παράταση μέχρι τα τέλη του χρόνου. Αυτό που αλλάζει για το Δήμο Λακατάμιας είναι ότι αυξήθηκαν κατά δέκα ευρώ.

«Εμείς ως Δήμος Λακατάμιας, μετά από έξι χρόνια που είχαμε τα τέλη στα 160 ευρώ, για κάθε οικία, το ανεβάσαμε φέτος στα 170 ευρώ, επειδή τριπλασιάστηκαν τα έξοδα που είχαμε ως Δήμος. Στην αρχή τα πετούσαμε στον Κοτσιάτη, τώρα πρέπει να πηγαίνουν στην Κόσιη για να ξεχωρίζουν, πρέπει να καθαρίζουμε όλα τα χωράφια και οικόπεδα, τα πεζοδρόμια, τις εγκαταλελειμμένες οικίες και τους εξωτερικούς χώρους. Έχουμε και μειώσεις, επειδή δίνουμε διευκολύνσεις σε άνεργους, συνταξιούχους, πολύτεκνους, τρίτεκνους και κάθε χρόνο έχουμε μείωση εσόδων γύρω στις 250,000 ευρώ. Ως Δήμος τα σκύβαλα οικιών είναι η κύρια πηγή εσόδων», εξήγησε ο δημοτικός ταμίας του Δήμου, Παναγιώτης Μακκούλης.

Πάντως, στο Δήμο Λακατάμιας δεν έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις των δημοτών για διευκολύνσεις, κάτι που χαρακτηρίζεται θετικό. «Είναι τα ίδια όπως και το τέλος του χρόνου. Προσπαθούμε να είμαστε φιλικοί με τον κόσμο, όμως και εμάς το έργο μας είναι πολυέξοδο».

Αυξήθηκαν οι ανάγκες για διευκολύνσεις στο Δήμο Στροβόλου

Στο μεταξύ, στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται και τα τέλη για τα σκύβαλα στο Δήμο Στροβόλου, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο έχει θέσει τα 185 ευρώ το ύψος του ποσού που πρέπει να καταβληθεί από το κάθε νοικοκυριό του Δήμου, ενώ όπως συμβαίνει και στους υπόλοιπους δήμους, υπάρχουν κατηγορίες που λαμβάνουν διευκολύνσεις.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει στο μητρώο του ένα αρχείο με τα υποστατικά του Δήμου και αναγράφεται η κατηγορία στην οποία ανήκει το κάθε νοικοκυριό, τις οποίες αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Διευκολύνσεις δίνονται σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, άνεργους και συνταξιούχους, ενώ σημειώνεται πως το εν λόγω αρχείο ανανεώνεται κάθε χρόνο, ώστε να μπορούν να φορολογούνται σωστά οι δημότες.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στην περίπτωση του Δήμου Στροβόλου είναι ότι από την πανδημία και μετά, άρχισε να παρατηρείται έντονα η ανάγκη για μειώσεις και διευκολύνσεις, με το Δήμο να εξηγεί πως αρκετοί επικαλούνται εισοδηματικά κριτήρια, κυρίως θέματα ανεργίας, για να ζητήσουν μείωση. Ωστόσο, για να γίνει αυτό πρέπει να παρουσιάσουν κάποια αποδεικτικά έγγραφα στο Δήμο, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Ο δήμος έδωσε διορία στους κατοίκους να καταβάλουν τα σκύβαλα μέχρι τέλη Δεκεμβρίου.

Μέχρι τέλη Νοεμβρίου η προθεσμία και στο Δήμο Πάφου

Από τον Αύγουστο έχει καταρτιστεί το τιμολόγιο για το Δήμο Πάφου, το οποίο φτάνει τα 160 ευρώ αυτή τη χρονιά, με τους Δημότες να έχουν προθεσμία μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου για να καταβάλουν το ποσόν που τους αναλογεί.

«Στα τουρκοκυπριακά υποστατικά στο Μούταλλο είναι μειωμένα τα σκύβαλα, επειδή διαμένουν πρόσφυγες και για πολλά χρόνια ακολουθούμε αυτή την πολιτική. Αποστέλλονται τα τιμολόγια, βάζουμε τυπικά προθεσμία μέχρι τέλος Νοεμβρίου, αλλά κάθε χρόνο είθισται να επεκτείνεται μέχρι τέλος του χρόνου η τελευταία προθεσμία», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου.

Εκτός από τις οικίες που βρίσκονται σε τουρκοκυπριακές περιουσίες, υπάρχει μία λίστα, στην οποία περιλαμβάνονται πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, μεταξύ άλλων, οι οποίοι λαμβάνουν διευκολύνσεις και μειώσεις στο τελικό τους ποσό. «Όσοι θέλουν διευκολύνσεις θα πρέπει να προσκομίσουν κάποια χαρτιά. Για παράδειγμα, όσοι είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, θα πρέπει να φέρουν έγγραφα που να το αποδεικνύουν και παίρνουν 50% έκπτωση».

Πέντε κατηγορίες χρέωσης στο Δήμο Λεμεσού

Σε πέντε κατηγορίες χρέωσης για τα τέλη σκυβάλων χωρίζονται οι κατοικίες στο Δήμο Λεμεσού, με το ποσό να διαφέρει από κατηγορία σε κατηγορία. Οι περισσότερες οικίες ανήκουν στην κύρια κατηγορία και καλούνται να πληρώσουν 174 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι κατοικίες σε μισό ή ολόκληρο οικόπεδο, κατοικίες δύο επιπέδων σε μισό οικόπεδο και διαμερίσματα.

Η δεύτερη κατηγορία, που καλείται να πληρώσει 194 ευρώ, αφορά σε κατοικίες δύο επιπέδων σε ολόκληρο οικόπεδο, οροφοδιαμερίσματα και είναι πάνω από 250 μέχρι 350 τετραγωνικά. Η τρίτη κατηγορία καλείται να πληρώσει 201 ευρώ και αφορά κατοικίες που είναι πάνω από 350 τετραγωνικά, δηλαδή οι επαύλεις. Την ίδια ώρα, υπάρχει και μία τέταρτη κατηγορία, που αφορά σε deluxe διαμερίσματα ή πολυκατοικίες μεγάλες, που είναι οι διάφοροι πύργοι και το ποσό τους είναι 191 ευρώ. Η πέμπτη κατηγορία, που πληρώνει 150 ευρώ, αφορά σε στούντιο και μικρά διαμερίσματα ή βοηθητικές οικίες.

Όσον αφορά στις διευκολύνσεις και τις εκπτώσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ένα μεγάλο κατάλογο, που περιλαμβάνει συνταξιούχους, καρδιοπαθείς, παθόντες, άνεργους, μονογενεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους. Όπως αναφέρθηκε από αρμόδια πηγή στο Δήμο Λεμεσού «είναι μεγάλο φάσμα ανθρώπων, οι οποίοι με τα δικαιολογητικά τους μπορούν να έρθουν στο Δήμο Λεμεσού και να ζήτηση την έκπτωση που δικαιούνται. Μία μερίδα μπορεί να λάβει και μέχρι και 75% μείωση».

Πάντως, οι δημότες καλούνται να πληρώσουν το ποσό μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να πληρώνουν με δόσεις το ποσό που τους αναλογεί, ωστόσο θα πρέπει να προσέλθουν στα ταμία του Δήμου, για να γίνει διευθέτηση, καθώς διαδικτυακά θα κληθούν να πληρώσουν όλο το ποσό.

Απαλλάχθηκε από τα τέλη σκυβάλων ο Δήμος Αγλαντζιάς

Ο μοναδικός Δήμος που φαίνεται ότι δεν πληρώνει τέλη σκυβάλων είναι ο Δήμος Αγλαντζιάς, αφού από το 2019 έχει θέσει σε ισχύ το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετάω», το γνωστό πρόγραμμα ανακύκλωσης με τις μωβ σακούλες.

Ο Δήμος πλέον χρεώνει την περισυλλογή σκυβάλων μέσω της χρέωσης της μωβ σακούλας και οι χρεώσεις έχουν ως εξής:

-μωβ σακούλα 56 λίτρων €2.00

-μωβ σακούλα 35 λίτρων €1,50

-μωβ σακούλα 10 λίτρων €0,40

Όπως ανέφερε πηγή από το Δήμο, το Νοέμβριο αποστέλλονται ταχυδρομικώς οι αιτήσεις σε όλα τα υποστατικά, για να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής οι κάτοικοι, ενώ αναρτάται και στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του Δήμου. Οι κάτοικοι, αφού συμπληρώσουν την αίτησή τους, πρέπει να την καταθέσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε περίπτωση που πληρούν τα κριτήρια για διευκολύνσεις που έχουν τεθεί, λαμβάνουν τις σακούλες τους.

Οι κατηγορίες που υπάρχουν, για να λάβουν διευκολύνσεις είναι:

-Συνταξιούχοι (μονήρεις και ζεύγη)

-Μονογονεϊκές οικογένειες

-Τρίτεκνοι

-Πολύτεκνοι

-Άτομα με αναπηρία

-Λήπτες ΕΕΕ

Όσον αφορά στην προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους για να καταβάλουν την αίτησή τους, εναπόκειται στο πότε θα αποσταλεί από τον Δήμο η αίτηση. Σε περίπτωση που εντός Νοεμβρίου αποσταλεί στους δημότες η αίτηση, τότε μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να την καταβάλουν.

«Όσον αφορά για τις αιτήσεις των δωρεάν μωβ σακουλιών, πάνω κάτω είναι οι ίδιοι αριθμοί κάθε χρόνο. Υπάρχουν κάποια άτομα που δεν εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες, όμως μπορεί να είναι σε κάποια ειδικά ταμεία και δίνεται βοήθεια από το Δήμο. Δεν είναι μόνο σε μωβ σακούλια, είναι και κουπόνια, αγορές από υπεραγορές κλπ. Γνωρίζουμε από πριν ότι είναι άτομα με οικονομικές δυσκολίες και δίνεται από το ταμείο του Δημάρχου βοήθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς έλυσε το πρόβλημα των σκυβάλων η Αγλαντζιά-«Μεγαλύτερο πρόβλημα οι φοιτητές»

Δειτε Επισης

Στο επίκεντρο η αγροτική οικογένεια της Κύπρου-«Στόχος η νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία»
Αίθριος ο καιρός-Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Σε 24ωρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport»
Ρίφθηκαν στα σκουπίδια 294 κιλά φαγητού ανά πολίτη το 2022-Τραγική πρωτιά στην Ε.Ε. για την Κύπρο
Απαντά στις επικρίσεις και ξεκαθαρίζει για τις ενέργειες του ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023 μέσω σχεδίων κρατικών ενισχύσεων
Τοποθετείται για το Λύκειο Βεργίνας το ΥΠΑΝ-«Από την προηγούμενη σχολική χρονιά οι φωτογραφίες»
Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού
Έναρξη Μαθημάτων Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λεμεσού