Η ανησυχία των πολιτών για τον πόλεμο στο Ισραήλ και η ειρήνη που αποτελεί πλέον εξαίρεση

Εικόνες από διαλυμένα τοπία. Οδυρμός για τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων. Αγωνία για τους δικούς τους ανθρώπους, που βρίσκονται όμηροι στα χέρια τρομοκρατών. Πλοία και αεροπλάνα που φτάνουν στην χώρα μας, με τον καθένα, που επιβαίνει σε αυτά, να κουβαλάει μαζί με τις αποσκευές του τη δική του ιστορία. Ο πόλεμος που ξέσπασε στο Ισραήλ έχει αδιαμφισβήτητα επηρεάσει την καθημερινότητά μας, όχι μόνο λόγω των καθημερινών εικόνων που παρακολουθούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και γιατί πρόκειται για έναν πόλεμο που συμβαίνει σε μια γειτονική χώρα.

Οι εξελίξεις στην περιοχή αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης ανάμεσα σε παρέες και φίλους. Από που προκύπτει αυτή η ανησυχία; «Ξεχνάμε ότι στην ιστορία του κόσμου, οι πόλεμοι ήταν πιο σύνηθες φαινόμενο από την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Η ειρήνη ήταν η εξαίρεση. Εμείς έχουμε συνηθίσει στην ειρήνη και θεωρούμε ότι αυτή είναι πραγματική και πιο μόνιμη κατάσταση των πραγμάτων. Ότι δηλαδή οι πόλεμοι ήταν η εξαίρεση. Πλέον συμβαίνει το αντίθετο», σχολίασε στον REPORTER θέλοντας να δώσει εξήγηση στην ανησυχία που μπορεί να εκφράζουν οι πολίτες από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ, ο κοινωνιολόγος, δρ Νίκος Περιστιάνης.

Η διαφορά μεταξύ του πολέμου της Ουκρανίας και του πολέμου στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον δρ. Περιστιάνη, είναι ότι η Κύπρος γεωγραφικά είναι πολύ πιο κοντά και πως αναπόφευκτα οι όποιες δραματικές εξελίξεις υπάρξουν, πιθανόν να μας επηρεάσουν. Σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό, όπως εξήγησε, διαδραματίζει πως η χώρα μας σε αυτόν τον πόλεμο χρησιμοποιείται και θα χρησιμοποιηθεί περαιτέρω ως σταθμός, είτε για οπλισμό, είτε για να βρουν οι άμαχοι καταφύγιο. «Βλέπουμε τον κόσμο να υποφέρει, όχι μόνο μέσα από τις οθόνες μας, αλλά στην Κύπρο έχουμε αρκετούς Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς. Γνωρίζουμε ότι επηρεάζονται. Επίσης, γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν υπήρξαν απόπειρες εναντίον Ισραηλινών που διαμένουν στην Κύπρο. Τα γεγονότα των απόπειρών, θα μπορούσαν να επηρεάσουν και Κύπριους. Αύριο, εάν οι Παλαιστίνιοι αποφασίσουν να κτυπήσουν όπου υπάρχουν κοινότητες ή πρεσβείες Ισραηλινών, δεν θα μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Εκείνους δεν τους ενδιαφέρει για εμάς, αλλά του εναντίον, θα προσπαθήσουν να πιέσουν το Ισραήλ με κάθε τρόπο. Άρα, είναι πραγματικότητα ότι είμαστε σε ευάλωτη θέση», εξήγησε ο δρ. Περιστιάνης.

Παράλληλα τόνισε πως, ο κόσμος πλέον δένεται περισσότερο λόγω των εικόνων που παρακολουθεί καθημερινά μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τηλεόραση, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα σε εποχές που η τεχνολογία, δεν ήταν τόσο αναπτυγμένη. «Σήμερα, ο πόλεμος θα γνωστοποιηθεί το επόμενο λεπτό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην το μάθουμε γρήγορα. Αναπόφευκτα έχουμε έγνοια για τις εξελίξεις και γίνεται μέρος της πραγματικότητάς μας. Είμαστε, με λίγα λόγια, συμμέτοχοι με αυτό τον τρόπο», είπε.

Επίσης, όπως σημείωσε ο δρ. Περιστιάνης, δεν επηρεαζόμαστε μόνο από την εικόνα, αλλά και από τις επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τις επιπτώσεις που επιφέρει ένας πόλεμος στην διεθνή οικονομία. «Ο κόσμος είναι συνδεδεμένος και επηρεάζεται η μια χώρα από το τι συμβαίνει στην άλλη. Τα κράτη παλαιότερα ήταν πιο αυτόνομα το ένα από το άλλο. Με την παγκοσμιοποίηση αυτό έχει αλλάξει. Είναι δύσκολο να είσαι κλειστός στον μικρόκοσμό σου και αυτό οφείλεται κυρίως στην τεχνολογία. Γίναμε μέλη ενός παγκόσμιου χωριού, γιατί όχι μόνον μαθαίνουμε αμέσως τι γίνεται στον κόσμο, αλλά το βλέπουμε σε εικόνα τη στιγμή που συμβαίνει», εξήγησε.

Παρόλο που στον κόσμο σημειώνονται περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ των λαών, οι πόλεμοι που έχουν ενδιαφέρον για εμάς είναι εκείνοι που μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τις ζωές μας. Κάτι που όπως εξήγησε ο δρ Περιστιάνης, άρχισε να συμβαίνει ήδη, λόγω του πολέμου της Ουκρανίας. «Συνήθως θυμόμαστε ότι υπάρχουν πόλεμοι όταν βρίσκονται πιο κοντά μας. Ο πόλεμος άρχισε να επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων με ένα πιο υπόγειο και μακροπρόθεσμο τρόπο, όχι μόνο γιατί φοβόμαστε για τη ζωή μας, αλλά γιατί επηρεάζουν και τον εσωτερικό μας κόσμο. Οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Ισραήλ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι εάν ο οποιοσδήποτε πόλεμος επηρεάζει τον μικρόκοσμό μας ή εάν μπορεί να εξελιχθεί ως μια μικρή παρεμβολή στην καθημερινότητά μας. Εάν διαδραματίζεται κάτι δίπλα μας μπορεί να μας επηρεάσει, εάν συμβεί για παράδειγμα κάτι στην Αφρική, δεν θα μας επηρεάσει τόσο. Στην Ουκρανία ανησυχούμε γιατί είναι μπλεγμένη η Ρωσία, που είναι υπερδύναμη. Γνωρίζουμε ότι Ευρώπη στηρίζει την Ουκρανία, οπότε και εκεί μια ανάφλεξη μπορεί να δημιουργηθεί μια κατάσταση που θα επηρεάσει τον κόσμο, άρα εν συνεχεία και εμάς».

Επιπρόσθετα ο δρ Περιστιάνης σημείωσε πως, όσο πιο απομακρυσμένη είναι μια κοινωνία από εμάς, όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και πολιτισμικά, τόσο περισσότερο την αγνοούμε. «Αυτό δεν συμβαίνει με το Ισραήλ. Είναι μια φίλη χώρα που βρίσκεται πολύ κοντά μας. Έχουμε Ισραηλινούς, αλλά και Παλαιστίνιους που διαμένουν εδώ. Νιώθουμε τον φόβο, την λύπη τους και συμπάσχουμε. Συναισθηματικά μας επηρεάζει. Για αυτό, άλλωστε, έγινε πρώτο θέμα συζήτησης για εμάς και παρακολουθούμε ως πολίτες συνεχώς τις εξελίξεις».

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα