Επικοινωνία ΠτΔ με Γκουτέρες για Κυπριακό-«Τις επόμενες ημέρες θεωρώ θα έχουμε ανακοινώσεις»

«Τις επόμενες των ημερών, θεωρώ, θα έχουμε ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση της έναρξης προσπάθειας, για να διαφανεί αν υπάρχει έδαφος να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για το Κυπριακό από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας του μνημοσύνου των ηρώων της κοινότητας Τρούλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη για την Ειρήνη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κάιρο της Αιγύπτου, είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος της περιοχής, είναι κράτος της ΕΕ, είναι ένα κράτος που έχει άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήταν σημαντική, και θεωρώ και αναγνώριση των όσων προανέφερα, αλλά και του όποιου ρόλου μπορούμε να διαδραματίσουμε, χωρίς υπερβολές και μεγάλες δηλώσεις, ήταν σημαντικό ότι βρεθήκαμε σε αυτή τη Σύνοδο. Να σας πω απλά ότι συμμετείχαν από πλευράς της ΕΕ μόνο τα μεγάλα κράτη. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία γιατί είναι η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, και προσκλήθηκε και η Κυπριακή Δημοκρατία με την Ελλάδα. Άρα, αυτό από μόνο του είναι σημαντικό».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «είχα την ευκαιρία κατά την εκεί παρουσία μου, πέραν από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, να συναντηθώ με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης κ. Μαχμούντ Αμπάς, με ηγέτες από το Κατάρ και άλλες χώρες της περιοχής, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν θα επιδεινώσουν αυτή την άσχημη κατάσταση που έχουμε ενώπιον μας, αλλά και πώς δημιουργείται αποκλιμάκωση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να συνεισφέρει είτε όσον αφορά την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μπορεί να βοηθήσει – και το κάνουμε ήδη – αν προκύψει ανάγκη εκκένωσης στην περιοχή, αλλά και λόγω των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρούμε με όλα τα μέρη, στο να ξεκινήσει ένας διάλογος που ενδεχομένως να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση. Και το θεωρώ πολύ σημαντικό».

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι «ήταν ένας από τους λόγους που μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου μετέβηκα στο Ισραήλ, συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό και με τον Πρόεδρο της χώρας. Πέραν από την ξεκάθαρη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς – η τρομοκρατία από όποιον και αν προέρχεται είναι καταδικαστέα – ανέφερα συγκεκριμένα αυτά τα σημεία, ανέπτυξα κάποιες ιδέες που έχουμε και που μοιραστήκαμε και με τους Άραβες φίλους μας, για να δούμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί, επαναλαμβάνω, μια κατάσταση η οποία δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση. Ελπίζουμε να φτάσουμε στην αποκλιμάκωση, διότι, αντιλαμβάνεστε, επηρεαζόμαστε όλοι από αυτές τις εξελίξεις. Ο ΓΓ των ΗΕ και η Βοηθός ΓΓ των ΗΕ ήταν στη Διάσκεψη για την Ειρήνη, το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, γιατί ένα από τα στοιχεία που επιχειρούμε είναι να πετύχουμε να γίνει μια προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «εκεί που θα σταθώ είναι ότι είχα, ναι, συζήτηση με τον ΓΓ των ΗΕ για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Είμαι αισιόδοξος από αυτά που μου έχει μεταφέρει. Τις επόμενες των ημερών, χωρίς να θέλω να μπω σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες ή να μιλήσω εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ, θεωρώ ότι θα έχουμε ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση του να ξεκινήσει μια προσπάθεια για να δούμε αν υπάρχει εκείνο το έδαφος για να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017».

Κληθείς να αναφερθεί στις συναντήσεις του στο Ισραήλ με τον Πρόεδρο και με τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μου παρουσίασαν την κατάσταση πραγμάτων ως έχει αυτή τη στιγμή και ζήτησαν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω του ότι είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ, λόγω του ότι έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη – σας υπενθυμίζω ότι μετέβηκα εκεί από το Κάιρο – ζήτησαν κάποια συγκεκριμένα θέματα που πρέπει να δούμε αμέσως, δεν μπορώ να τα δημοσιοποιήσω, αλλά είναι θέματα που άπτονται της ανθρωπιστικής βοήθειας, της ενδεχόμενης εκκένωσης από την περιοχή, αλλά και της μεταφοράς της πραγματικής εικόνας εντός της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «διότι, κακά τα ψέματα, πρέπει να το πούμε ότι, στην παρούσα κρίση, η ΕΕ δεν έδειξε τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Να θυμίσω ότι το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έγινε σχεδόν δέκα μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Άρα, είναι σημαντικό ότι προσεγγίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, το ίδιο και η Αίγυπτος, τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τον εκπρόσωπο τους στα Όργανα της ΕΕ, για να μεταφέρουν την κατάσταση ως έχει, αλλά και να δούμε, γιατί αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, πώς δημιουργούνται δεδομένα και συνθήκες για αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Ερωτηθείς για το θέμα της Συναντίληψης που επετεύχθη για την Πύλα και για την έναρξη των έργων στην περιοχή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θεωρώ σημαντικό ότι επιτεύχθηκε αυτή η Συναντίληψη που ήταν προϊόν συζήτησης με την ίδια την Τουρκία. Και θέλω να το αναφέρω αυτό. Ξεκινούν αύριο τα έργα, διασφαλίζεται το βασικό ζητούμενο, το καθεστώς της νεκρής ζώνης, και την ίδια στιγμή, μέσα από την ανάπτυξη που θα γίνει θα βοηθηθεί και η κοινότητα της Πύλας και όχι μόνο, και θεωρώ ότι είναι ακόμα μια ένδειξη της καλής μας θέλησης, γιατί, να σας θυμίσω, ότι αυτή η πρόταση, η οποία στο τέλος υιοθετήθηκε, ήταν πρόταση της δικής μας πλευράς, ενώ είχαμε δει τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώς.

Αλλά μέσα και από τη στήριξη και της διεθνούς κοινότητας, γιατί υπήρξε σημαντική στήριξη σε αυτή μας την προσπάθεια, καταλήξαμε σε αυτό που θα αρχίσει αύριο να υλοποιείται.

Θα έχει τις προκλήσεις του, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, θα έχει τις δυσκολίες, αλλά εμείς είμαστε εδώ. Ακριβώς, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν. Είναι πάρα πολύ σημαντική η συμφωνία και θεωρώ ότι τις επόμενες των ημερών θα έχουμε και από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, Δήλωση σε σχέση με τα όσα επιτεύχθηκαν για την Πύλα».

Δειτε Επισης

Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους