Πασχαλινά αστεράκια και σφυρί οδήγησαν στη σύλληψη των Σύρων για έκρηξη στην Ισραηλινή πρεσβεία-Τι δείχνουν κάμερες

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, οδηγήθηκαν οι τέσσερις Σύροι που συνελήφθησαν, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, λίγα μέτρα έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έριξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μερικά μέτρα από την πρεσβεία του Ισραήλ

Μετά την έκρηξη, περίπολο της Αστυνομίας κινήθηκε πέριξ της πρεσβείας όπου αντιλήφθηκε δύο πρόσωπα να περπατούν, από τους οποίους ζητήθηκαν να τους παρουσιάσουν τα στοιχεία τους. Ο ένας παρουσίασε την άδεια παραμονής του, ενώ ο δεύτερος δεν είχε οποιαδήποτε έγγραφα μαζί του για ταυτοποίηση. Τα δύο πρόσωπα ανέφεραν στους αστυνομικούς ότι απλά περπατούσαν, ενώ όταν τους ανέφεραν για το περιστατικό που προηγήθηκε, οι νεαροί ανέφεραν πως δεν είχαν ακούσει κανένα κρότο, γεγονός που ήγειρε τις υποψίες στα μέλη, αφού βρίσκονταν σε κοντινό σημείο από την έκρηξη.

Ακολούθησε σωματική έρευνα και στους δύο χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε, ενώ όταν ρωτήθηκαν πώς κατέφθασαν στην περιοχή, υπέδειξαν το όχημα του ενός εκ των δύο, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο στην περιοχή. Στη συνέχεια έγινε έρευνα στο συγκεκριμένο όχημα, όπου εντοπίστηκε ένα σιδερένιο σφυρί, με ξύλινη χειρολαβή, δύο ανοιγόμενα μαχαίρια, καθώς και δύο αχρησιμοποίητα πασχαλινά αστεράκια πυράκτωσης.

Ακολούθως, μέλος της Αστυνομίας ενημέρωσε τον ένα εκ των δύο πως θα συλληφθεί για αυτόφωρο, λόγω των επιθετικών οργάνων που βρέθηκαν στο όχημά του, με το νεαρό να απαντά «εν για τη δουλειά». Στο όχημα βρίσκονταν οι άλλοι δύο ύποπτοι, οι οποίοι δεν είχαν στην κατοχή τους οποιαδήποτε έγγραφα για ταυτοποίησή τους.

Ακολούθως και οι τέσσερις νεαροί οδηγήθηκαν στο ΤΑΕ Λευκωσίας για εξακρίβωση των στοιχείων τους, καθώς και για να ανακριθούν για την έκρηξη κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ, με όλους τους ύποπτους να αρνούνται κάθε ανάμειξη.

Από εξετάσεις που έγιναν στη σκηνή της έκρηξης, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε μία μπρούτζινη μεταλική σωλήνα, με πάσα τελλαρισμένη, η οποία εκ πρώτης όψεως φαίνεται να περιείχε εντός εκρηκτική ύλη χαμηλής ισχύος και αριθμό διδών, ενώ η πιθανότητα η εκρηκτική ύλη να προέρχεται από τα αστεράκια που βρέθηκαν εντός του αυτοκινήτου των υπόπτων, δεν μπορεί να αποκλειστεί όπως ανέφερε η Αστυνομία ενώπιον του Δικαστηρίου. Επίσης, ανευρέθηκε σιδερένιο πώμα με πάσα, σε κοντινή απόσταση, το οποίο σύμφωνα με τους πυροτεχνουργούς, για να ενσωματωθεί στη σωλήνα, χρειάζεται πίεση με σφυρί.

Σημειώνεται πως, όπως ανέφερε η Αστυνομία ενώπιον Δικαστηρίου, η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από την πρεσβεία του Ισραήλ, ενώ το σιδερένιο πώμα εντοπίστηκε σε απόσταση δύο μέτρων από την σκοπιά, που συνεπώς φαίνεται ότι εκτινάχθηκε συνεπεία της έκρηξης. Επίσης, από τη σκηνή, μεταξύ άλλων, παραλήφθηκε αριθμός βιδών.

Τι δείχνουν οι κάμερες

Μέλη της Αστυνομίας, από την προκαταρτική αναθεώρηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που βρίσκεται στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι η ώρα 01:37, από άδειο χωράφι κατά μήκος της λεωφόρου Προδρόμου, μεταξύ των οδών Ιωάννη Γρυπάρη και Πολυβίου Δημητρακοπούλου, ρίχνεται αντικείμενο το οποίο προσγειώνεται πλησίον της Ισραηλινής πρεσβείας και ακολουθεί έκρηξη.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά, οι δύο εκ των υπόπτων εντοπίστηκαν να κινούνται κατά μήκος της λεωφόρου Προδρόμου στο πεζοδρόμιο, έξω από το εν λόγω χωράφι. Και οι τέσσερις ύποπτοι, όταν συνελήφθησαν, απάντησαν πως δεν έχουν καμία σχέση με την έκρηξη που σημειώθηκε, με την Αστυνομία ωστόσο να ζητά την κράτησή τους για έξι ημέρες, μέχρι την ολοκλήρωση των εξετάσεων. Οι ύποπτοι αναμένεται να ανακριθούν εκ νέου από την Αστυνομία, ενώ εξετάζονται κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης της περιοχής, ώστε να εξακριβωθούν οι κινήσεις των υπόπτων.

Περαιτέρω, όλα τα τεκμήρια στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις, ενώ θα γίνουν έρευνες ώστε να εντοπιστούν καταστήματα πώλησης τέτοιων υλικών, με τα οποία κατασκευάστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Το Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας και διέταξε την κράτησή τους, για έξι μέρες.

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου
Κλείσιμο λωρίδων λόγω έργων στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού