Κάνουν πίσω οι αιγοπροβατοτρόφοι, δεν προχωρούν με διαμαρτυρία-Έτοιμοι για μέτρα οι τυροκόμοι

Κάνουν ένα βήμα πίσω οι αιγοπροβατοτρόφοι και αναβάλλουν τη διαμαρτυρία που είχαν εξαγγείλει για την ερχόμενη Δευτέρα, δίνοντας πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση, να προχωρήσει τις διαδικασίες για εφαρμογή των υποσχέσεών της, όσον αφορά στη νομοθεσία για το χαλλούμι ΠΟΠ. Την ίδια ώρα, οι διαφωνίες τους με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης εξακολουθούν να υφίστανται, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση του ποσοστού του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του χαλλουμιού. Από την άλλη, η αύξηση του ποσοστού έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των τυροκόμων, οι οποίοι έχουν αποφασίσει μέτρα αντίδρασης.

Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι αιγοπροβατοτρόφοι σε παγκύπρια σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Χοιροκοιτία, είχαν αποφασίσει όπως την Δευτέρα λάβουν μέτρα, ώστε να δείξουν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις της Κυβέρνησης, αναφορικά με το ποσοστό του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ, το οποίο εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο 10%. Μάλιστα, στις 28 Σεπτεμβρίου είχαν αποφασίσει όπως στις 23 Οκτωβρίου προχωρήσουν με απεργία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, για να φωνάξουν τα αιτήματά τους, καλώντας όλα τα μέλη τους.

Ωστόσο, την Παρασκευή, ο σύνδεσμός τους είχε ξανά συνεδρία, κατά την οποία έθεσε επί τάπητος τις νέες αποφάσεις του Υπουργείου Εμπορίου, όπως αυξηθεί το ποσοστό του αιγοπρόβειου γάλακτος, από 10% σε 19% και αποφάσισαν όπως αναβάλουν την διαμαρτυρία, που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

«Είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας και αναφέραμε ότι διαφωνούμε με τις αποφάσεις, για το 19%, όμως αποφασίσαμε να ακυρώσουμε τη διαμαρτυρία της Δευτέρας. Μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνονται περισσότεροι έλεγχοι στα τυροκομεία και θα μας ενημερώνουν για τις παραβάσεις που θα εντοπίζουν. Εμείς αναμένουμε να δούμε. Ξέρουμε ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα. Επίσης, αποφασίσαμε να δώσουμε το χρόνο στην Κυβέρνηση και να έχουμε συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας εντός Ιανουαρίου», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών αιγοπροβατοτρόφων, Σωτήρης Καδής.

Παρά το γεγονός ότι στις αποφάσεις της Κυβέρνησης προνοείται η αύξηση της ποσόστοσης του αιγοπρόβειου γάλακτος, από 10% σε 19%, οι αιγοπροβατοτρόφοι συνεχίζουν να παρουσιάζουν αντιδράσεις, καθώς το ποσοστό απέχει κατά πολύ από τη δική τους εισήγηση προς την Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η δική τους εισήγηση ήταν όπως το ποσοστό του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ ανέλθει στο 25% μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, όταν θα άλλαζε και θα γινόταν 35% μέχρι τις 9 Ιουλίου 2024, όταν και θα λήξει η μεταβατική περίοδος και θα τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντιδρούν για το 19% οι τυροκόμοι

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που καλούνται να παράγουν το χαλλούμι και δεν είναι άλλοι από τους τυροκόμους, παρουσιάζονται έντονα ενοχλημένοι με το γεγονός ότι αποφασίστηκε αυτή η αλλαγή στην ποσόστοση του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς έχουν προγραμματιστεί με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα, οι τυροκόμοι είχαν παγκύπρια σύσκεψη, κατά την οποία έθεσαν επί τάπητος τις αποφάσεις και κατέληξαν στη λήψη μέτρων.

«Αποφασίσαμε μέτρα, ωστόσο πρέπει να έχουμε τη γνωμάτευση των νομικών μας συμβούλων, για να δούμε πώς εφαρμόζονται, για να τα ανακοινώσουμε. Θα γίνουν διάφορες κινήσεις από μέρους μας, επειδή πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι εφικτό να αποφασίζουν και να θέτουν σε ισχύ τις αποφάσεις από τη μία στιγμή στην άλλη. Εμείς τηρούσαμε ευλαβικά τη συμφωνία του 2022, όμως άλλοι όχι», επεσήμανε ο πρόεδρος του συνδέσμου τυροκόμων, Μάριος Κωνσταντίνου.

Ουσιαστικά, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τυροκόμοι είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο το αιγοπρόβειο γάλα που απαιτείται, για να υπάρχει ποσόστοση 19% στην παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ, ενώ παρά το γεγονός ότι το απόγευμα της Παρασκευής έχει εκδοθεί ένα διάταγμα του Υπουργείου Εμπορίου, βάσει του οποίου τίθεται σε ισχύ η εν λόγω απόφαση, τα τυροκομεία δεν είναι έτοιμα.

«Τα τυροκομεία προετοιμάστηκαν να παράγουν χαλλούμι, με τη συμφωνία που υπήρχε για 10%, δεν έχουν αποθέματα για να παράγουν χαλλούμι με 19% αιγοπρόβειο γάλα. Κάναμε αρκετές συναντήσεις με τον υπουργό Γεωργίας, όμως ο υπουργός Εμπορίου φαίνεται ότι είχε πολλές δουλειές και δεν μας είδε. Εμείς είμαστε στη διάθεσή τους για συναντήσεις, δεν θέλουμε να σταματήσουμε το διάλογο».

Δειτε Επισης

Επίθεση 70 ατόμων εναντίον οικίας 73χρονου στη Λάρνακα-Έβαλαν φωτιά στην αυλή, έσπασαν τζάμια
Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)
Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώνεται παγκόσμια
Εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα-Στο Κάιρο και η CIA
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
ΒΙΝΤΕΟ: Εκρηκτικό το βράδυ της Ανάστασης στη Λεμεσό-Έκαψαν περιπολικό, έβαλαν φωτιά σε σχολείο