Η επόμενη μέρα στους Οικολόγους-Θέτει χρονοδιαγράμματα για τη διαδοχή Θεοπέμπτου η Κεντρική Επιτροπή

Τα χρονοδιαγράμματα, τις διαδικασίες και τις προθεσμίες, αναμένεται να μελετήσει και να αποφασίσει κατά τη σημερινή της Συνεδρία η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, η οποία συνέρχεται σε βαρύ κλίμα μετά τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας και την αποχώρηση της Αλεξάνδρας Ατταλίδου, καθώς επίσης και τις παραίτησης από την προεδρία του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

Το κόμμα, των Οικολόγων, καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να γυρίσει σελίδα και να εκλέξει τον νέο του πρόεδρο, πράγμα που εκτός απροόπτου αναμέενται να συμβεί στις τρεις Δεκεμβρίου, όπως είναι και η πρόταση της Πολιτικής Επιτροπής προς την Κεντρική. Σημειώνεται πως στις 3 Δεκεμβρίου ήταν ήδη προγραμματισμένο το Καταστατικό Συνέδριο, το οποίο όμως αναμένεται να μετατραπεί σε Εκλογικό.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται πως θα υπάρχουν ενστάσεις σε σχέση με την ημερομηνία, των εκλογών, ενώ δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης να διαφανούν και οι προθέσεις των ενδιαφερομένων για να διαδεχθούν τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Κάτι που έτσι κι αλλιώς θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, αφού θα καθοριστεί και η προθεσμία σε σχέση με την ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων. Η σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, είναι προγραμματισμένη για τις τέσσερις το απόγευμα στη δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επόμενη μέρα των Οικολόγων μετά την παραίτηση Θεοπέμπτου-Τα ονόματα στο κάδρο των υποψηφίων

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής, η Έφη Ξάνθου και ο Κυριακός Τσιμίλλης, δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι, ωστόσο το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε τα συγκεκριμένα δύο στελέχη του κόμματος, εκφράζουν ως ένα βαθμό και τις διαφορετικές απόψεις που οδήγησαν στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Από τη μια η Έφη Ξάνθου ήταν από τα στελέχη του κόμματος που διατηρούσε άριστη συνεργασια με την Αλεξάνδρα Ατταλίδου και αμφότερες είχαν βρεθεί στο στοχαστρο άλλων στελεχών για την απόφαση τους να αναλάβουν ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των Προεδρικών, υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Από την άλλη ο Κυριάκος Τσιμίλλης, εμφανίζεται ως ένα στέλεχος που έχει ιδιαίτερα έντονες απόψεις στο Κυπριακό, ανάλογες με αυτές του Γιώργου Περδίκη και εκφράζει μια πιο μετριοπαθή στάση σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα, στα οποία είχαν πρωτοστατήσει Ξάνθου και Ατταλίδου.

Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν και η μάχη δοθεί μεταξύ των δύο συγκεκριμένων στελεχών, το στοίχημα πλέον για τους Οικολόγους, δεν θα είναι άλλο από το να διατηρήσουν την ενότητα στο κόμμα και να μην υπάρξουν άλλες, αλυσιδωτές εξελίξεις με αποχωρήσεις από το στρατόπεδο των χαμένων. Προς αυτή την κατεύθυνση στις αρχές του 2024 προγραμματίζεται και η διεξαγωγή πολιτικού-ιδεολογικού Συνεδρίου όπου θα τεθούν επί τάπητος οι θέσεις του κόμματος και στα ζητήματα που σήμερα φαίνεται να διχάζουν το κόμμα.

Σημειώνεται πως η θητεία των υπολοίπων μελών της ηγεσίας, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής, ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2025, συνεπώς τα κομματικά όργανα, έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεση τους για να διορθώσουν τα κακώς έχοντα στο οικοδόμημα των Οικολόγων.

Οι όποιες εξελίξεις πάντως συμβούν μέχρι τον Δεκέμβριο, σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα του Συνεδρίου, θα επηρεάσουν και τη σύνθεση του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές. Ήδη τα όργανα του κόμματος, έχουν λάβει την απόφαση, ότι οι Οικολόγοι θα κατέλθουν αυτόνομα στις Ευρωεκλογές και θα διεκδικήσουν μια από τις έξι έδρες, με ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμμετέχουν και υπερκομματικές προσωπικότητες.

Σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα, πλέον πορεύεται με δύο βουλευτές, τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και τον Σταύρο Παπαδούρη, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει προς το κόμμα, πως σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει, να ακολουθήσει τον δρόμο της Αλεξάνδρας Ατταλίδου και να αποχωρήσει από το κόμμα. Υπενθυμίζεται πως τόσο ο κ. Παπαδούρης όσο και η κα. Ατταλίδου, συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, για τις Βουλευτικές, χωρίς να διαθέτουν κομματική ταυτότητα. Μάλιστα ο πρώτος, ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα κατερχόταν ως υποψήφιος με τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ενώ από το 2021, μέχρι σήμερα υπήρξαν αρκετά ζητήματα, για τα οποία εξέφρασε δυσφορία για τη στάση του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι παραιτήσεις, το γκριζάρισμα του πρασίνου και το ιδεολογικό ζήτημα των Οικολόγων

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»