Στρέφονται στο Κάιρο οι προβολείς του πολέμου-Οι στόχοι της Λευκωσίας για τη συμμετοχή Χριστοδουλίδη

Εποικοδομητικό ρόλο στις προσπάθειες για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα και πρωταγωνιστικό ρόλο στο ανθρωπιστικό κόμματι, θα επιδιώξει να διαδραματίσει κατά την παρουσία του στη σημερινή κρίσιμη Διάσκεψη του Καϊρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Την ώρα που στο πεδίο των μαχών, όλοι αναμένουν την αντίδραση του Ισραήλ με την εξαγγελθείσα χερσαία εισβολή στη Γάζα, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο ανατολικά, χώρες της περιοχής αλλά και σημαντικοί παίκτες των διεθνών εξελίξεων, θα παρακαθίσουν στη διάσκεψη που συγκάλεσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις, που θα κλείνουν οριστικά τον κύκλο του αίματος στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμη χαρακτηρίζει τη διάσκεψη στο Κάιρο ο Πρόεδρος-«Στόχος να βρούμε δεδομένα να μην επιδεινωθεί η κατάσταση»

Η πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αποτελεί και μια επιβεβαίωση για τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος στον πόλεμο. Στη διάσκεψη, αναμένεται να συμμετέχουν πέρα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κράτη της Μέσης Ανατολής και του κόλπου όπως, η Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο αλλά και ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων αυτοί της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Νορβηγίας, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Κύπρου έναντι των εξελίξεων, αυτές ήταν ξεκάθαρες και κατανοητές από όλες τις πλευρές από την πρώτη στιγμή. Το πρώτο σημείο που θα πρέπει να τονισθεί είναι πως η Κύπρος απερίφραστα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές τις επιθέσεις της Χαμάς και ξεκαθαρίζει πως η τρομοκρατία και η βαρβαρότητα, δεν έχουν ούτε δικαιολογία, ούτε θέση στον σύγχρονο κόσμο.

Από εκεί και πέρα, κι ενώ βρίσκεται μια μεγάλη συζήτηση για το αν το Ισραήλ έχει δικαίωμα να εισβάλει στη Γάζα και να εκκαθαρίσει την περιοχή από τους τρομοκράτες, η θέση της Λευκωσίας, έτσι όπως παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να λεχθεί και σήμερα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, εντός βέβαια των ορίων που τίθενται από το διεθνές δίκαιο.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα του πολέμου, κι ενώ ο πλανήτης αναμένει με κομμένη την ανάσα τη χερσαία εισβολή, την ώρα που παρουσιάζονται και οι γνωστές δυσκολίες στην εκκένωση της Γάζας από αμάχους, η θέση της Κύπρου, είναι πως θα πρέπει να δοθεί ακόμη περισσότερος χρόνος στη διπλωματία και τον διάλογο. Την ώρα μάλιστα που επιβεβαιώνεται πως και η επίσημη παλαιστινιακή αρχή τάσσεται υπέρ μιας συνολικής διευθέτησης του προβλήματος, στη βάση της λύσης δύο κρατών, η κυπριακή διπλωματία θεωρεί πως ήρθε η ώρα, να βγουν από το κάδρο οι ακραίες φωνές και με νηφαλιότητα να επιχειρηθεί στη σκιά των τελευταίων επιθέσεων μια συνολική λύση.

Σε ένα άλλο επίπεδο, η Κύπρος έχει να επιδείξει ήδη σημαντικές προσπάθειες σε σχέση με τα ανθρωπιστικά θέματα που προέκυψαν από την αιφνιδιαστική, τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, πριν από δύο εβδομάδες. Τόσο στην προσπάθεια εκκένωσης από Ισραηλινούς πολίτες που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, όσο και στις προσπάθειες υπηκόων τρίτων χωρών, να διαφύγουν από τη χώρα.

Στόχος της Κύπρου από τη Διάσκεψη του Καΐρου, είναι να αναδειχθεί τόσο διπλωματικά όσο και ανθρωπιστικά ο αναβαθμισμένος ρόλος της χώρας μας στην περιοχή και γιατί όχι η ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην ειρήνη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει την πρόσκληση που έλαβε για τη Σύνοδο για τη Μέση Ανατολή, υπέδειξε πως πρόκειται για την απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή, ως ένα κράτος που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και την ίδια στιγμή είναι κράτος μέλος της ΕΕ».

Εξάλλου, αυτό που τόνισε και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε την Τρίτη, είναι πως η Κύπρος, μπορεί να διαδραματίσει και πιο ενεργό ρόλο, πέραν από της ανθρωπιστικής πτυχής.

Σύμφωνα με τον οικοδεσπότη της σημερινής Διεθνούς-Περιφερειακής Συνόδου Κορυφής, στόχος των ηγετών που θα συμμετέχουν θα πρέπει να είναι ο περιορισμός της στρατιωτικής κλιμάκωσης. «Στη διάσκεψη θα εξετασθούν οι τελευταίες εξελίξεις και το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος», ήταν η λιτή δήλωση του Αμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι, μετά την πρόσκληση που απηύθυνε στους ξένους ηγέτες, ο οποίος στις δημόσιες παρεμβάσεις του, συνεχώς επαναλαμβάνει πως, «δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Παλαιστινιακού, παρά μόνο μέσω της λύσης των δύο κρατών».

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα