Ο ΓΔ του Υπ. Εμπορίου στις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου Υπ. Εμπορίου ΕΕ
20:42 - 20 Οκτωβρίου 2023
Το σημαντικό ρόλο της εμπορικής πολιτικής και των διεθνών εταιρικών σχέσεων στη ενίσχυση της Οικονομικής Ασφάλειας της ΕΕ τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μάριος Παναγίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι εμπορικές πτυχές της προσφάτως ανακοινωθείσας Στρατηγικής για την Οικονομική Ασφάλεια. Σε παρέμβασή του, ο κ. Παναγίδης τόνισε το σημαντικό ρόλο της εμπορικής πολιτικής και των διεθνών εταιρικών σχέσεων στη ενίσχυση της Οικονομικής Ασφάλειας της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη της συνέχισης των εμπορικών διαπραγματεύσεων με εταίρους που συμμερίζονται τις ανησυχίες και τα συμφέροντα μας, την αποτελεσματική αξιοποίηση της υφιστάμενης εργαλειοθήκης της ΕΕ στην αντιμετώπιση των κινδύνων που έχουν εντοπιστεί αλλά και της στενής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Κρατών Μελών στην αξιολόγηση των κινδύνων, ιδιαίτερα στον τομέα των κρίσιμων τεχνολογιών.
Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ – Ινδίας, ο κ. Παναγίδης συμμερίστηκε την ανάγκη για διεξαγωγή στρατηγικής συζήτησης αναφορικά με την αναπροσαρμογή της θέσης της ΕΕ με στόχο την επίτευξη προόδου, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη επίδειξης ευελιξίας και από τις δύο πλευρές.
Όσον αφορά τομείς ιδιαίτερου κυπριακού ενδιαφέροντος, ο κ. Παναγίδης τόνισε τη σημασία του ανοίγματος της αγοράς της Ινδίας στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ αναφερόμενος στις υπηρεσίες εξήρε τη σημασία φιλόδοξων διατάξεων στις ναυτιλιακές υπηρεσίες. Περαιτέρω, υπογράμμισε την ανάγκη για υψηλό βαθμό προστασίας εμβληματικών Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ.
Τέλος, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι ‘27’ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση των διμερών εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εμπορικές σχέσεις με το Μεξικό, τη Χιλή και τη Μερκοσούρ.