Προκλητικός ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα-«Οι Ε/κ είναι ρατσιστές, το Κυπριακό λύθηκε»

Οι Ε/κ «είναι ρατσιστές», ενώ το «το κυπριακό ζήτημα επιλύθηκε το 1974», ισχυρίστηκε ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων». 

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Τουρκίας με την τ/κ πλευρά, ο κ. Φεϊζίογλου ανέφερε ότι «κανένα διεθνές σενάριο δεν θα υλοποιηθεί σε αυτή την περιοχή, αν η Δημοκρατία της Τουρκίας και η τδβκ, δηλαδή τα δύο τουρκικά κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν πουν 'ΟΚ'. Εμείς είμαστε πλέον ο πλέι μέικερ σε αυτή την περιοχή». 

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την «πολιτική ισότητα» των Τουρκοκυπρίων και το διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό μοντέλο δεν είναι εφαρμόσιμο, είπε.

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση είναι ρατσιστική. Έχει αποδείξει τον ρατσισμό της σε κάθε ευκαιρία. Τα παιδιά και οι νέοι τους εκπαιδεύονται ότι είναι Έλληνες.  Η λεγόμενη "ομοσπονδία" (όπως την εννοεί η ε/κ πλευρά), και το βάζω σε εισαγωγικά, στερείται επιστημονικής βάσης. Μόνο το όνομά της είναι ομοσπονδία», ισχυρίστηκε.

Υποστήριξε περαιτέρω ότι οι Ε/κ «λένε ότι το μοντέλο του 1960 δεν μπορεί να λειτουργήσει, υποστηρίζουν ότι οι εξουσίες που δόθηκαν στους Τ/κ το 1960 δεν μπορούν να δοθούν σήμερα. Ερχόμαστε στο σχέδιο Ανάν, λένε "καλό είναι που απορρίφθηκε, ούτε αυτό το σχέδιο θα λειτουργήσει".  Εσείς αναποδογυρίσατε το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα, εσείς κλωτσήσατε το τραπέζι.  Στην πραγματικότητα, αν και υπήρχαν πολλοί περιορισμοί στα δικαιώματα των Τ/κ, εσείς δεν αποδεχτήκατε το σχέδιο».

Αλλά, υποστήριξε περαιτέρω ο Τούρκος «πρέσβης», οι Ε/κ λένε ότι θέλουν την ομοσπονδία. «Υπάρχει μια νοοτροπία εδώ που αρνείται να δει τον Τουρκοκύπριο ως συστατικό στοιχείο, πέρα από μια μειονότητα. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση είναι ρατσιστική. Έχει αποδείξει τον ρατσισμό της σε κάθε ευκαιρία. Σφετερίστηκε το κράτος που ιδρύθηκε το 1960 με ρατσισμό, απέρριψε το σχέδιο Ανάν με ρατσισμό, ηττήθηκε από τον ρατσισμό στο Κραν Μοντανά και ανέτρεψε το τραπέζι», ισχυρίστηκε. 

Προέβαλε, επίσης, τον ισχυρισμό ότι «όσοι ζουν στην Κύπρο είναι Κύπριοι με τη γεωγραφική έννοια, γιατί ζουν στην Κύπρο. Αλλά υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί στην Κύπρο. Ποτέ δεν υπήρξε ένας λαός που ονομάζεται Κύπριος στην Κύπρο». Ο κ. Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε, επίσης, ότι «στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα όπως το Κυπριακό. Το κυπριακό ζήτημα επιλύθηκε το 1974». 

Στη συνέντευξή του ο κ. Φεϊζίογλου αναφέρθηκε και στα νέα έργα που έχουν δρομολογηθεί στα κατεχόμενα, κάνοντας ειδική μνεία στο νέο «προεδρικό συγκρότημα». 

Αναφερόμενος δε, στην υποστήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν και στις συμφωνίες με τη Λιβύη, είπε  ότι ο αντίκτυπος αυτών των κινήσεων στους Τ/κ είναι εμφανής. 

Ο κ. Φεϊζίογλου αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, λέγοντας ότι «πίσω από τα φανταχτερά λόγια της Δύσης, στην πραγματικότητα δεν κρύβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Ισραήλ βομβαρδίζει το νοσοκομείο, η Δύση σπεύδει να το αγκαλιάσει. Αυτή είναι μια καυτή γεωγραφία, ξέρουμε ότι τα μεγάλα κράτη του κόσμου είναι εδώ με τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό, τις μυστικές υπηρεσίες και τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Η ύπαρξη ενός τουρκικού κράτους σε μια τόσο κρίσιμη περιοχή είναι αντίθετη με τις αποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές τους προθέσεις και σχέδια. Η ύπαρξη ενός τουρκικού κράτους στην Κύπρο ανατρέπει όλο το σχέδιό τους».

Δειτε Επισης

Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου