«Ανθρωπιστικό ζήτημα η Πύλα, απαιτεί αμοιβαία αποδεκτές διεξόδους»-Τι λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ

Η Ρωσία έχει «επανειλημμένως επιβεβαιώσει την προσέγγιση αρχών στη λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων τα 541 και 550», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ζάιτσεφ, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για τη διευθέτηση γύρω από την Πύλα. Σε ό,τι αφορά το θέμα της Πύλας είπε ότι η Μόσχα το αντιμετωπίζει ως ανθρωπιστικό ζήτημα που απαιτεί «αμοιβαία αποδεκτές διεξόδους».

«Δεν μπορούμε φυσικά να σχολιάζουμε όλες τις εικασίες, όλα όσα δημοσιεύονται στα ΜΜΕ. Με την Τουρκία, όπως είναι σε όλους γνωστό αναπτύσσουμε παραγωγική συνεργασία για μια ολόκληρη σειρά θεμάτων. Συζητάμε πολλά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης του Κυπριακού», σχολίασε ο Ρώσος διπλωμάτης. Σημείωσε  ότι στην επίλυση του Κυπριακού «είναι απαραίτητος ο ενδελεχής συνυπολογισμός των συμφερόντων και των ανησυχιών και των δύο κοινοτήτων, πρωτίστως ως προς τις ανθρωπιστικές διαστάσεις».

Ως τέτοιας κατηγορίας ανθρωπιστικό ζήτημα, που απαιτεί «αμοιβαία αποδεκτές διεξόδους», αντιμετωπίζει η Μόσχα την «κατασκευή του δρόμου στη νεκρή ζώνη του νησιού», γι’ αυτό και «η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας συμμετέχει στη διαμόρφωση της θέσης του ΣΑ σχετικά με αυτή την κατάσταση. Το τελικό κείμενο μόλις περάσει την τελική έγκριση συμπεριλαμβάνει τις εκτιμήσεις μας».

«Σε ό,τι αφορά τους στόχους και τις επιδιώξεις της παροχής προξενικών υπηρεσιών, που ξεκινήσαμε στο βορρά της Κύπρου, λόγος γίνεται για την προστασία των δικαιωμάτων της ρωσικής διασποράς, ο αριθμός της οποίας φθάνει μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους», κατέληξε ο Α. Ζάιτσεφ.

Δειτε Επισης

Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου
Σ. Στεφάνου: Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας η αντιφασιστική νίκη
Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»
Ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στο επίκεντρο της συνάντησης Τασούλα και Ένωσης Προσφύγων
Κατηγορεί τον Τατάρ ότι δεν έκανε τίποτα και ισχυρίζεται πως η Ε/κ πλευρά πλησιάζει στη χαλαρή ομοσπονδία ο Ερχιουρμάν
Δίνει διευκρινίσεις για το καθεστώς των μελών η ΕΔΕΚ-Δέχεται αιτήματα η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων
Αντικρούει τους ισχυρισμούς εκπροσώπου της Τουρκίας για δύο κράτη ο Χατζηράφτης-«Κυριαρχία KΔ σε όλο το νησί»
Πρόταση νόμου για πιστωτικές συμβάσεις και προστασία των οφειλετών κατέθεσε η Ατταλίδου
Ν. Χριστοδουλίδης: Προετοιμαζόμαστε εντατικά για μια φιλόδοξη Προεδρία τους Συμβουλίου της ΕΕ
Το «ΘΑλΕΙΑ2021-2027» θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 6% μέχρι το 2029