Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Μόνο στη βάση δύο κρατών θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο»

Αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο αυτή θα είναι με συνεργασία δύο ίσων κυρίαρχων κρατών επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε συνέδριο με τίτλο «Το όραμα της Τουρκίας και της τδβκ για την Ανατολική Μεσόγειο», που διοργανώθηκε από τον σύνδεσμο κοινωνικοοικονομικών ερευνών Ευρασίας σε συνεργασία με το παράρτημα του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών Άγκυρας στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη η γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της «τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - ως το νοτιότερο «τουρκικό κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι παράλληλα με την ξηρά, μεγάλη αξία έχει και η «γαλάζια πατρίδα», κατά την έκφρασή του.

Επισημαίνοντας τη σημασία της ασφάλειας του αγωγού Μπακού – Τζεϊχάν που μεταφέρει πετρέλαιο και αέριο από τον Καύκασο στην Ανατολία και την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός ενεργειακός διάδρομος και ότι αναβαθμίστηκε το καθεστώς του ψευδοκράτους τόσο από πλευράς ασφάλειας όσο και από πλευράς οικονομίας, επειδή είναι μεγάλη η οικονομική και πολιτική αξία καθώς και η ασφάλεια σε περιοχή όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι.  

Υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα θέλουν να περικυκλώσουν την Ανατολία κάνοντας την Κύπρο «ελληνικό νησί» - κατά τον ισχυρισμό του - αλλά, συνέχισε, οι Τούρκοι της Κύπρου δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Ο Ερσίν Τατάρ είχε χθες συνάντηση με την γυναικεία ομάδα χάντμπολ Αστάνα του Καζακστάν, η οποία βρίσκεται στα κατεχόμενα για αγώνες προετοιμασίας και προπονήσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα επίσης με τον τ/κ Τύπο, το ψευδοκράτος συμμετείχε ως παρατηρητής στη 14η Σύνοδο του Συμβουλίου Πρεσβυτέρων του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.  Στη σύνοδο γερόντων συμμετείχαν ο Σαντικάν Τουρντίγιεφ εκ μέρους του οικοδεσπότη Ουζμπεκιστάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ως πρόεδρος του Συμβουλίου Γερόντων του ΟΤΚ εκ μέρους της Τουρκίας, ο Χασάν Χασάνοφ εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, ο Ικράμ Αντίρμπεκ εκ μέρους του Καζακστάν, ο Μετεντεχάν Σεριμκούλοφ εκ μέρους της Κιργισίας, ο Τανσέλ Φικρί ως παρατηρητής εκ μέρους του ψευδοκράτους και ο Αττίλα Τιλκί ως παρατηρητής εκ μέρους της Ουγγαρίας.

Απευθυνόμενος στη σύνοδο, ο κ. Φικρί ισχυρίστηκε ότι με την εισβολή της στις 20 Ιουλίου 1974, μπροστά στον «κίνδυνο γενοκτονίας» των Τουρκοκυπρίων, η Τουρκία χάραξε και εδραίωσε κατά τρόπο ανεξίτηλο τα «σημερινά νόμιμα σύνορα και τη γεωγραφική περιοχή της τδβκ στη γη, την ιστορία και τη γεωγραφία της Κύπρου», κατά την έκφρασή του.

Δειτε Επισης

Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο