Τουλάχιστον 18 νεκροί από χτύπημα στον Άγιο Πορφύριο-«Έπεσε η οροφή στο κεφάλι μας, ήμασταν 400 άτομα»

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το χτύπημα σε κτίριο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας, η οποία φιλοξενούσε εκατοντάδες Παλαιστινίους, μετέδωσαν την Παρασκευή τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ισραηλινό χτύπημα.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το βράδυ της Πέμπτης την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, σκοτώνοντας οκτώ Παλαιστινίους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, η πλειονότητα των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ομάδες διάσωσης της πολιτικής προστασίας εργάζονται για τον απεγκλωβισμό των νεκρών και των τραυματιών από τα ερείπια, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με το Anadolu, η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε ζημιές στην πρόσοψη της εκκλησίας, ενώ κατέρρευσε και ένα παρακείμενο κτίριο που ανήκει στην εκκλησία και στέγαζε δεκάδες παλαιστινιακές οικογένειες μουσουλμάνων και χριστιανών, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Tις νεότερες πληροφορίες για τον απολογισμό των νεκρών στην εκκλησία τις μεταφέρει το Reuters, το οποίο, επικαλούμενο τη Χαμάς, αναφέρει ότι 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.

Και συμπληρώνει το πρακτορείο: «Βίντεο από τη σκηνή στο συγκρότημα της εκκλησίας έδειχνε ένα τραυματισμένο αγόρι να μεταφέρεται από τα ερείπια τη νύχτα.

Ένας εργαζόμενος στην πολιτική προστασία δήλωσε ότι δύο άνθρωποι στους επάνω ορόφους επέζησαν. Όσοι βρίσκονταν στους κάτω ορόφους είχαν σκοτωθεί και βρίσκονταν ακόμη στα ερείπια, είπε ο εργαζόμενος.

Αξιωματούχοι της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Γάζας δήλωσαν ότι η επίθεση στην εκκλησία στοίχισε ζωές και τραυμάτισε πολλούς άλλους. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως τουλάχιστον 500 μουσουλμάνοι και χριστιανοί είχαν βρει καταφύγιο στην εκκλησία από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Στον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας περιλαμβάνονται περίπου 1.000 χριστιανοί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ελληνορθόδοξοι».

H Χαμάς καταδίκασε την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην εκκλησία, λέγοντας ότι «η σιωνιστική εγκληματική μηχανή συνεχίζει να διευρύνει το πλαίσιο της τρομοκρατίας της με την απεχθή στοχοποίηση της αρχαίας ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελεγχόμενου από τη Χαμάς υπουργείου Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε την κατάρρευση ενός από τα κτίρια που ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο κέντρο της πόλης της Γάζας, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο στο κτίριο τραυματίστηκαν.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) αναγνώρισαν σήμερα ότι «ένας τοίχος μιας εκκλησίας στην περιοχή υπέστη ζημιές» ως αποτέλεσμα δικού τους πλήγματος.

«Νωρίτερα σήμερα, μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν το κέντρο διοίκησης και ελέγχου που ανήκε σε τρομοκράτη της Χαμάς, ο οποίος εμπλέκεται στην εκτόξευση ρουκετών και όλμων προς το Ισραήλ», ανέφεραν οι IDF στο CNN. «Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου χρησιμοποιούνταν για την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ και περιείχε τρομοκρατική υποδομή που ανήκε στη Χαμάς», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Είμαστε ενήμεροι για αναφορές σχετικά με θύματα. Το περιστατικό εξετάζεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Χαμάς ενσωματώνει σκόπιμα τα περιουσιακά της στοιχεία σε μη στρατιωτικές περιοχές και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες», ανέφερε το IDF.

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι «παραμένει δεσμευμένο να εκπληρώσει το θρησκευτικό και ηθικό του καθήκον παρέχοντας βοήθεια, υποστήριξη και καταφύγιο σε όσους έχουν ανάγκη, εν μέσω των συνεχών ισραηλινών απαιτήσεων να εκκενωθούν αυτά τα ιδρύματα από αμάχους και των πιέσεων που ασκούνται στις εκκλησίες για τον σκοπό αυτόν. Η στοχοποίηση των εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, μαζί με τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδίως παιδιών και γυναικών που έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

Βίντεο με επιζώντες από το εν λόγω χτύπημα κυκλοφορούν στα social media

Δύο επιζώντες ανέφεραν ότι στο κτίριο αυτό της εκκλησίας είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 άτομα. Χτυπήθηκε χωρίς προειδοποίηση, «η οροφή έπεσε στα κεφάλια μας», λέει μια μητέρα με ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά της» από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

Δειτε Επισης

Ο Τσελίκ κατηγόρησε τον Δένδια ότι επιδιώκει να σαμποτάρει διάλογο με την Τουρκία
Επτά χρόνια ποινή φυλάκισης για τον άνδρα που σκότωσε έναν ηλικιωμένο στο Ηράκλειο
«Μπούκαρε» στο σπίτι της πρώην του για να πάρει τα παιδιά–Πάτησε το «panic button» η γυναίκα
Νέα ανάρτηση Έλον Μασκ για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα-«Ουάου, σχεδόν διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις»
Ο υποψήφιος Γκλέτσος θέλει για πρόεδρο τον… Πολάκη-«Ο Κασσελάκης δεν έχει σχέση με την Αριστερά»
Νεαρός κατήγγειλε πως τον βίασαν δύο άνδρες-Έβγαλαν βίντεο και το ανέβασαν στο διαδίκτυο
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα έναν 29χρονο μοτοσικλετιστή τα ξημερώματα στην Παιανία
Τραγωδία με 27χρονη που βρέθηκε νεκρή μέσα στο δωμάτιό της στο Ηράκλειο
Οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν σήμερα τις πολιτικές τους προτεραιότητες στο ΣΕΦ
Επίθεση με μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας - Τραυματίστηκε αστυνομικός, έγιναν 23 προσαγωγές