Τόνοι βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας συσσωρεύεται στα σύνορα της Αιγύπτου

Τρόφιμα, φάρμακα, συσκευές καθαρισμού νερού, προϊόντα υγιεινής και κουβέρτες: η βοήθεια συσσωρεύεται στην περιοχή του Σινά της Αιγύπτου στο αεροδρόμιο Ελ Αρίς, το οποίο άνοιξε ακόμη και έναν επιπλέον διάδρομο προσγείωσης για να ανταπεξέλθει στις παραδόσεις βοήθεια προς τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η Ράφα, το συνοριακό πέρασμα προς τη Γάζα που η Αίγυπτος είχε υποσχεθεί να ανοίξει την Παρασκευή, βρίσκεται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά.

Είναι το μοναδικό πέρασμα προς το αποκλεισμένο παλαιστινιακό έδαφος που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Πέμπτη ότι πρέπει να υπάρξει "ταχεία, ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση", μετά τις τρομερές προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου ισραηλινού αποκλεισμού.

Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι το πέρασμα της Ράφα και το αεροδρόμιο Ελ Αρίς "δεν είναι μόνο κρίσιμα, είναι η μόνη μας ελπίδα" και "οι γραμμές ζωής" για τους κατοίκους της Γάζας.

Ο Ahmed Ali, επικεφαλής της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε στο AFP ότι η οργάνωσή του δέχεται "δύο έως τρία αεροπλάνα με βοήθεια την ημέρα, ναυλωμένα από ανθρωπιστικές οργανώσεις ή κράτη", που θέλουν να στείλουν τρόφιμα, νερό ή ιατρικές προμήθειες στα 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Μόλις η βοήθεια αποβιβαστεί στην πίστα, τα φορτία φορτώνονται σε φορτηγά.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό της Γάζας εδώ και 16 χρόνια και έχει κηρύξει "πλήρη πολιορκία" μετά την επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου, συμφώνησε να επιτρέψει τη διέλευση της βοήθειας.

Ο αιγυπτιακός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Al Qahera News δήλωσε ότι το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει την Παρασκευή.

Αλλά αργότερα η Αίγυπτος δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, για να επισκευάσει τους δρόμους που συνδέουν το έδαφός της με τη Γάζα μετά από τέσσερις ισραηλινούς βομβαρδισμούς του περάσματος.

"Πέρα από την καταστροφή" -

Εν τω μεταξύ, παλέτα φορτωμένα με βοήθεια αποθηκεύονται σε αποθήκες στο Ελ Αρίς, την πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά, δήλωσε ο Ali. Μόλις δοθεί το πράσινο φως, 250 εθελοντές είναι έτοιμοι να τα μεταφέρουν στα σύνορα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το οποίο έχει ήδη παράσχει βοήθεια σε 522.000 ανθρώπους από την έναρξη των εχθροπραξιών, δήλωσε ότι έχει 951 τόνους τροφίμων στη Ράφα ή καθ' οδόν προς αυτήν - αρκετούς για να θρέψουν 488.000 ανθρώπους για μία εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπος.

Την Πέμπτη, ένα αεροπλάνο των Εμιράτων ξεφόρτωσε εννέα τόνους βοήθειας της UNICEF.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι «πέρα από καταστροφική» με τα αποθέματα να είναι σχεδόν άδεια μετά από 13 ημέρες πολέμου, δήλωσε η Σάρα Αλζαουκάρι, εκπρόσωπος της UNICEF για τον Κόλπο.

«Έχουμε διανείμει σχεδόν όλες τις προμήθειες που είχαμε τοποθετήσει εκ των προτέρων και οι οποίες βρίσκονταν μέσα στη Γάζα και εργαζόμαστε για να κρατήσουμε σε λειτουργία τη μοναδική λειτουργούσα μονάδα αφαλάτωσης σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας με πολύ μειωμένη δυναμικότητα», είπε η ίδια, καθώς τα τρόφιμα, το νερό, τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια τελειώνουν μετά τη διακοπή λειτουργίας του μοναδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα
Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται επειδή η Δύση του απαγορεύει να πλήξει με τα όπλα της την επικράτεια της Ρωσίας
Τραγικός επίλογος για τον Ιτζάκ, τη Σάνι και την Αμίτ-Οι ιστορίες των τριών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Από το θανατηφόρο του 2012 στη δολοφονία Θανάση-Η αμφισβήτηση, η μη ανάληψη ευθυνών και η ανάγκη για αλλαγές